Λεφτά δεν υπάρχουν (για νερό και ρεύμα) στο ΑΠΘ

Λεφτά δεν υπάρχουν (για νερό και ρεύμα) στο ΑΠΘ06.12.2017Παιδεία

Με 75% ψαλίδισμα της κρατικής επιχορήγησης προς το ίδρυμα, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στα όριά του βρίσκεται το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας, καθώς τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνει από την τακτική ετήσια χρηματοδότηση δεν επαρκούν για να πληρωθούν βασικές υπηρεσίες και προϊόντα για τη λειτουργία του, όπως το ρεύμα και το νερό. Το... ταμείο στο ΑΠΘ

φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μείον, με τους υπευθύνους να αναζητούν τα περίπου 4.000.000 ευρώ που είναι αναγκαία για να πληρωθούν οι ανάγκες της εκπαιδευτικής δομής, ενώ καθηγητές και διοικητικοί συνιστούν στους φοιτητές να είναι προσεκτικοί, γιατί ό,τι «χαλάει δύσκολα επιδιορθώνεται ή αντικαθίσταται».

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναφέρει ότι στο ίδρυμα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του. «Το 2017 εκτιμούμε ότι θα είμαστε μείον 4.000.000 ευρώ. Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος ανέρχεται στα 12.000.000 ευρώ, ενώ για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε περίπου 22.000.000 ευρώ. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρήματα μέσω της επιτροπής ερευνών, ωστόσο μας λείπει ένα ποσόν» εξηγεί ο κ. Μήτκας και συμπληρώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για να πληρωθούν το νερό και το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ετήσια χρηματοδότηση που λαμβάνει το ΑΠΘ από το υπουργείο αγγίζει τα 11.900.000 ευρώ, την ώρα που το 2009 άγγιζε τα 44.000.000 ευρώ. «Εχουμε δεχτεί περίπου 75% περικοπές και λειτουργούμε μόλις με το 25% των χρημάτων που λαμβάναμε στο παρελθόν» αναφέρει ο κ. Μήτκας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί με δύο επιστολές για την κατάσταση, ωστόσο δεν έχει απαντήσει σε αυτές.

«Κόπηκαν» τα ασανσέρ στις εστίες

Στο μεταξύ, εδώ και λίγες ημέρες δεν λειτουργούν ούτε τα ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ανάδοχος εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των ανελκυστήρων, τερμάτισε τη λειτουργία τους επ' αόριστον, εξαιτίας μη καταβληθεισών υποχρεώσεων προς τον εργολάβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα