Κόκκινες γραμμές

Κόκκινες γραμμές16.11.2017Άρθρα

Η περίεργη πρεμούρα της κυβέρνησης (και) με τα εθνικά θέματα

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Τ ον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια περίεργη πρεμούρα της κυβέρνησης (και) με τα εθνικά θέματα. Λες και κάποιοι τη σπρώχνουν να παρουσιάσει αποτελέσματα σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι το κυρίαρχο περιβάλλον στη γειτονιά μας και όχι μόνο.
Σίγουρα κανείς δεν θέλει να αφήσουμε την Αγκυρα να παίζει μπάλα μόνη της στα Βαλκάνια ούτε και να απομονωθούμε από τις εξελίξεις.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, για να γίνουμε αρεστοί στους γείτονες και όχι μόνο, πρέπει να αποχωρήσουμε από κόκκινες γραμμές της εξωτερικής μας πολιτικής.

Γι’ αυτό μας κάνει εντύπωση η βιασύνη της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ να ετοιμάζεται να κλείσει μέτωπα με την Αλβανία και τα Σκόπια, ώστε να διευκολύνει τις επιδιώξεις τους προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Τα λέμε αυτά με αφορμή τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν έχει ενημερώσει κανέναν, που κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόσο με τους Αλβανούς όσο και με τους Σκοπιανούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των δεύτερων το εθνικό θέμα της ονομασίας τους και του αλυτρωτισμού που επιδεικνύουν, από τον οποίο μόνο φραστικά έχουν υποχωρήσει, δείχνει ότι στην πράξη δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω. Το αντίθετο θα λέγαμε. Από τη μια οι Αλβανοί δεν σταματούν τις επιθέσεις στην ελληνική μειονότητα, βάζοντας συνεχώς το θέμα της Τσαμουριάς, και, από την άλλη, οι Σκοπιανοί, πλην του «τσάι και συμπάθεια», το μόνο που ίσως συζητούν είναι πώς θα κρατήσουν ένα όνομα που δεν τους ανήκει.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνομιλιών που διεξάγει η κυβέρνηση.

Γι’ αυτό καλούμε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει άμεσα τις πολιτικές δυνάμεις για τους σχεδιασμούς του, ώστε να μη βρεθούμε προ απροόπτου. Και όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, μπορεί από μια οικονομική καταστροφή, όπως ήταν τα Μνημόνια, να σωθούμε κάποια στιγμή, από μια εθνική καταστροφή ποτέ.

Αυτό τουλάχιστον έχει (απο)δείξει η Ιστορία. Γι’ αυτό από τώρα λέμε ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα, αλλά και ενημέρωση των κομμάτων, ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή.
Η εποχή δεν είναι ούτε για κομματικά παιχνίδια αλλά ούτε για διπλωματικές ήττες με μακροχρόνιο κόστος.

*Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα