Και συστάσεις Τσακαλώτου σε Μακρόν!

Και συστάσεις Τσακαλώτου σε Μακρόν!18.01.2018Πρόσωπα

Με άρθρο του στη «Monde» κάνει παρατηρήσεις στον Γάλλο πρόεδρο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Αφού έλυσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε ότι δικαιούται ως... παράγοντας να παρέμβει και στα ευρωπαϊκά πράγματα, κάνοντας συστάσεις στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να βελτιώσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης!

Ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τις παρατηρήσεις του για την «ατζέντα Μακρόν» σε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα «Le

Monde», το οποίο αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της και δημοσιεύεται σήμερα και στην έντυπη έκδοση. Σε αυτό υπογραμμίζει ότι «μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι, τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους».

Αναβάθμιση ESM

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών-μελών να συγκλίνουν». Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών σπεύδει να υπερψηφίσει την ιδέα να αναβαθμιστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «με κάποιες εγγυητικές αρμοδιότητες», ταυτιζόμενος με τους σχεδιασμούς του Βερολίνου.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά για τον επιμερισμό των κινδύνων στην ευρωζώνη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το πρώτο Μνημόνιο το 2010 «βοήθησε τις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης, κυρίως μέσω του προγράμματος αγοράς χρεογράφων της ΕΚΤ, το οποίο και επέτρεψε στις τράπεζες αυτές να μεταβιβάσουν τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τους τράπεζες».
Συνεπώς, η Ελλάδα έχει βοηθήσει να επιμεριστεί ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα