Ηρώ Σαΐα: Είμαι σε φάση όπου θέλω να ανατρέξω στις ρίζες μου!

Ηρώ Σαΐα: Είμαι σε φάση όπου θέλω να ανατρέξω στις ρίζες μου!22.10.2018Πρόσωπα

Η Ηρώ Σαΐα μιλά για την (μουσική) παράσταση με τίτλο «Παραδώσου!» και δηλώνει περήφανη για τα βιώματά της

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Την περίοδο αυτή η Ηρώ Σαΐα έχει... παραδοθεί στην παραδοσιακή μουσική και τη δημοτική ποίηση. Ο λόγος; Η νέα μουσική παράσταση που ετοιμάζει πυρετωδώς και η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου, στο θέατρο

Μικρό Γκλόρια. Λίγο πριν από την έναρξη των παραστάσεών της με τίτλο «Παραδώσου!» η Ηρώ Σαΐα μιλάει στη «δημοκρατία» για τη σχέση της με την παράδοση, για τη νέα της δισκογραφική δουλειά αλλά και για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή της μετά τον ερχομό των διδύμων της.

«Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στην παράδοση. Θα υπάρχουν, φυσικά, και τραγούδια που έχουν δημοτική ποίηση, αλλά ο ήχος τους δεν είναι καθόλου παραδοσιακός, όπως είναι τα “Λιανοτράγουδα” του Χατζιδάκι. Η παράσταση ξεκίνησε από τον δίσκο που ετοιμάζουμε την περίοδο αυτή με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, ο οποίος θα κυκλοφορήσει λίαν συντόμως. Στην πορεία προστέθηκε ο εξαιρετικός Αγγελος Μπούρας, ο οποίος γράφει τα κείμενα και κάνει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, αλλά και ο μουσικός Παντελής Ντζιάλας.

Ετσι, λοιπόν, στήθηκε μια παράσταση με βάση τον δίσκο, ωστόσο στην πορεία μπήκαν και άλλα αγαπημένα τραγούδια. Δεν σας κρύβω πως το πρόγραμμα αυτό είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό, γιατί με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Είμαι σε μια φάση όπου θέλω να ανατρέξω στις ρίζες μου. Μεγάλωσα σε χωριό, επομένως την παράδοση την είχα στο αυτί μου συνεχώς. Ηταν στα ακούσματά μου. Και ο πατέρας μου άλλωστε, που είναι ψάλτης, με είχε μάθει στα βυζαντινά τραγούδια αλλά και στη δημοτική μουσική. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, πως τα παιδικά μας χρόνια, όσο και αν περνούν τα χρόνια, τα κουβαλάμε μέσα μας. Αλλοι θέλουν να το αφήνουν να εκφράζεται αυτό και άλλοι όχι. Εγώ είμαι περήφανη για τα βιώματά μου».

Η μουσική παράσταση με τίτλο «Παραδώσου!», όπως εξηγεί η γνωστή ερμηνεύτρια και σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου, έχει χιούμορ αλλά και αρκετή συγκίνηση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και γνωστά, αγαπημένα τραγούδια του σήμερα, τα οποία θα παρουσιαστούν «πειραγμένα» σε... δημοτικούς σκοπούς αλλά και κάποια αμιγώς δημοτικά, τα οποία άκουγε και η ίδια, όταν ήταν μικρή.



«Η παράσταση έχει όλα αυτά που θέλει να ακούσει κάποιος την περίοδο αυτή. Η παράδοση θα παρουσιαστεί με πολύ σημερινό τρόπο. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μιλήσουμε γι' αυτήν. Εμείς απλά σε αυτή τη φάση της ζωής μας θέλουμε να εκφραστούμε μέσω της παραδοσιακής οδού» συνεχίζει.
Βασικός «πυλώνας» της είναι, φυσικά, και τα κείμενα. Γραμμένα από τον ταλαντούχο Αγγελο Μπούρα σε δεκαπεντασύλλαβο, τα κείμενα αποτελούν τη συνέχεια των τραγουδιών και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

«Θέλοντας και μη, τα παιδιά μου ακούνε και δημοτικά» μας λέει γελώντας η κυρία Σαΐα. «Εχουν διάφορα ακούσματα, τώρα τι θα τους αρέσει πραγματικά θα το επιλέξουν, μεγαλώνοντας. Προς το παρόν, ακούνε αυτά που τους βάζω εγώ! Αλλωστε, και εγώ την παράδοση στην εφηβεία μου, όπως συμβαίνει σε όλους μας, την είχα αποποιηθεί. Παράδοση, ξέρετε, δεν είναι μόνο τα δημοτικά, αλλά και τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι ακόμη και του Θανάση Παπακωνσταντίνου».

Τεράστιες οι χαρές της μητρότητας

Οπως παραδέχεται, η ζωή της μετά τον ερχομό των διδύμων της έχει αλλάξει μονάχα προς το καλύτερο. «Οι χαρές είναι τεράστιες αλλά και οι φόβοι μεγαλύτεροι μη τυχόν και συμβεί τίποτα στα παιδιά μου. Εχω το άγχος της καινούργιας μαμάς, που θέλει να τα κάνει όλα καλύτερα. Πολλές φορές κάνω υπερβολές και το αισθάνομαι, και γι' αυτό τις διορθώνω. Η μεγαλύτερη αλλαγή που πραγματοποιείται όταν αποκτά κανείς παιδιά είναι ότι “βγαίνει” από τον εαυτό του, σταματώντας να εστιάζει στον ίδιο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του».

•Info: Η μουσική παράσταση «Παραδώσου!» με την Ηρώ Σαΐα αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου στο Μικρό Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα).

Keywords
Τυχαία Θέματα