Η μάχη για τον «Χρυσό Αλέξανδρο»

Η μάχη για τον «Χρυσό Αλέξανδρο»20.02.2019Τέχνες

Δέκα ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων δύο ελληνικά, διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Εκατόν εβδομήντα οκτώ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ελληνικές παραγωγές, 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους. Αυτό είναι σε αριθμούς το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αρχίζει σε λίγες ημέρες με ένα πλούσιο πρόγραμμα και πολυάριθμες κινηματογραφικές

εκπλήξεις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται 10 ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα δύο είναι ελληνικά.



Πρόκειται για την «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη αλλά και τα «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, τα οποία διεκδικούν τον «Χρυσό Αλέξανδρο». Το φεστιβάλ θα αρχίσει την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης» του Νικ Μπρούμφιλντ, στο οποίο ο κινηματογραφιστής αφηγείται έναν μεγάλο και παροιμιώδη έρωτα: εκείνον του Λέοναρντ Κοέν με τη Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν.

Αντιστοίχως, η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ «Maiden» του Αλεξ Χολμς, το οποίο ξετυλίγει το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού. Ολα τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης περιστρέφονται γύρω από τις θεματικές κατηγορίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της μνήμης, της Ιστορίας, της πολιτικής, ενώ θα υπάρχουν και ντοκιμαντέρ για παιδιά.



Ξεχωριστή θέση και στο φετινό φεστιβάλ κατέχει το αφιέρωμα με τίτλο «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;», η θεματική ενότητα για τη μαγεία των εικόνων του Κινέζου Γουάνγκ Μπινγκ, αλλά και το αφιέρωμα στον Αυστριακό καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς, το οποίο θα παρουσιάζει το πειραματικό κινηματογραφικό του σύμπαν.

Να θυμίσουμε ότι το 21ο Φεστιβάλ φέτος δίνει «Λευκή Κάρτα» στον βραβευμένο με Οσκαρ ελληνικής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, τον οποίο και καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει τα αγαπημένα ντοκιμαντέρ του και να συνομιλήσει με το κοινό. Παράλληλα, ο δημιουργός θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» για την προσφορά του στον κινηματογράφο και θα παραστεί στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του «The Cove» (2009).

Keywords
Τυχαία Θέματα