Διαχρονικό και εύκολο «θύμα» οι συνταξιούχοι!

Διαχρονικό και εύκολο «θύμα» οι συνταξιούχοι!12.12.2018Παρασκήνιο

Τα κόμματα έχουν υπερψηφίσει αναρίθμητες φορές την τελευταία οκταετία σκληρές περικοπές

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Σε μία από τις σπάνιες στιγμές... ομοψυχίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα κόμματα συμφώνησαν χθες στην οριστική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Αυτό που δεν είπε, όμως, κανείς είναι ότι τα ίδια κόμματα έχουν ψηφίσει την τελευταία οκταετία της μνημονιακής λαίλαπας αναρίθμητες φορές περικοπές στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Μια μικρή αναδρομή σε μόνο τρεις από τις μαύρες

μέρες του πρόσφατου κοινοβουλευτικού παρελθόντος αποδεικνύει ότι οι συντάξεις ήταν πάντα το πρώτο θύμα και η εύκολη επιλογή όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων.

Μεταφερόμαστε στον Μάιο του 2010, δηλαδή λίγο πριν από την υπογραφή του πρώτου δυσβάσταχτου Μνημονίου. Τότε το ΠΑΣΟΚ έφερε την πρώτη περικοπή των δώρων, δηλαδή της 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης, η οποία αντικαταστάθηκε με ένα επίδομα της τάξης των 800 ευρώ. Οι πρώτες περικοπές στους συνταξιούχους υπερψηφίστηκαν από 172 βουλευτές, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Από το δε ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, που διαγράφηκαν αμέσως από το κόμμα.

Πάμε στο 2012 και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Αυτό σήμαινε νέα μέτρα λιτότητας για τους συνταξιούχους, που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 5% έως 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω, αλλά και μειώσεις στο εφάπαξ έως 83%. Η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. κατάφερε να περάσει τις νέες επαχθείς ρυθμίσεις, αλλά με διαρροές. Από τη Ν.Δ. διαφοροποιήθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης και από το ΠΑΣΟΚ οι Μιχάλης Κασσής, Θόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και Αντζελα Γκερέκου, ενώ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.

Τελευταίος σταθμός της μικρής αναδρομής, το τρίτο Μνημόνιο της τωρινής κυβέρνησης, η οποία ψήφισε σημαντική μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις κύριες και της επιβολής εισφοράς στις επικουρικές. Το Μνημόνιο στήριξαν με τις ψήφους τους ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφοροποιήθηκαν 44 βουλευτές), η Ν.Δ., οι ΑΝ.ΕΛ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα