Νέες ιαχές πολέμου από τον Τούρκο αντιπρόεδρο

Νέες ιαχές πολέμου από τον Τούρκο αντιπρόεδρο 12.12.2018Παρασκήνιο

Προκαλεί την Ελλάδα και βγάζει το «Barbaros» σε αμφισβητούμενα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

Να «γκριζάρει» το Καστελόριζο, στέλνοντας το σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες σε μια περιοχή που δέσμευσε με Navtex και εκτείνεται έως τα αμφισβητούμενα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρεί η Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την πολεμική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας

και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, με Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα αναγγέλλει ότι το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο πλέει το τελευταίο διάστημα συνοδεία πολεμικών πλοίων μεταξύ των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή, που περιλαμβάνει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητείται από την Τουρκία από το 2012, όταν η κρατική εταιρία πετρελαίου είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών πετρελαίου. Η ενέργεια αυτή γίνεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τις στρατιωτικές κινήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο συνόδευσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι με πολεμικές ιαχές.

Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι «ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η Κύπρος, το Αιγαίο και το μοίρασμα των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο εντείνεται το τελευταίο διάστημα».

Αφού χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Οκτάι επανέλαβε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, ούτε από τα συμφέροντά της στην Κύπρο ούτε στο θέμα των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου» και, αν χρειαστεί, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα