Χριστουγεννιάτικο «χωριό» Ρομά στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Χριστουγεννιάτικο «χωριό» Ρομά στο πάρκο της ΧΑΝΘ15.12.2017Περιφέρεια

Χριστουγεννιάτικα δώρα από 1 έως 5 ευρώ, σοκολάτες, ζαχαρωτά και δεκάδες άλλα προϊόντα θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όσοι περάσουν από το πάρκο της ΧΑΝΘ, όπου ανοίγει σήμερα τις πύλες του το πρώτο χριστουγεννιάτικο χωριό Ρομά, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Εξήντα «σπιτάκια» με τέντες τοποθετήθηκαν στην περιοχή, μετά το πράσινο φως

που άναψε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Οι πωλητές έχουν ήδη απλώσει την... πραμάτια τους και καλούν τους Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο, να τους επισκεφτούν προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν δώρα σε χαμηλές τιμές.

Η απόφαση για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου χωριού ελήφθη κατά πλειοψηφία ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Ομοσπονδία Μακεδονίας Μέγας Αλέξανδρος Ρομ. Για ίση αντιμετώπιση των κοινωνικών ομάδων της πόλης έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αννα Αγγελίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «σε όλο τον κόσμο γίνονται τέτοιες αγορές και με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνουμε τους ανθρώπους αυτούς στον κοινωνικό ιστό και τους δίνουμε οικονομική διέξοδο και απασχόληση».

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Παναγιώτης Σαμπάνης αναφέρει: «Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη και είναι συγκινητικό που ο δήμος στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες». Ο ίδιος κατηγορεί την αντιπολίτευση για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους Ρομά. «Αντίστοιχες αγορές στήνονται συχνά στην Ολλανδία, στην Αγγλία και τη Γερμανία. Θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη» υποστηρίζει.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης δηλώνει στη «δημοκρατία» την αντίθεσή του για την ενέργεια αυτή του δήμου. «Εμείς πληρώνουμε χώρους και υποχρεώσεις όλο τον χρόνο.
Ελπίζουμε η αγορά να λειτουργήσει με βάση το γράμμα του νόμου, αλλιώς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» λέει.

Β. Στολάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα