Χαμηλά ο πήχης για τον Ερντογάν!

Χαμηλά ο πήχης για τον Ερντογάν!04.12.2017Πρόσωπα

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη στάση του Τούρκου προέδρου. «Φρούριο» η Αθήνα 7 και 8 Δεκεμβρίου

Aπόρθητο φρούριο θα είναι το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, στις 7 και τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που «κλείδωσε» και τυπικά με την επίδοση της επίσημης πρόσκλησης από την Ελληνική

Προεδρία της Δημοκρατίας στον Τούρκο πρόεδρο το Σάββατο.

Τα μέτρα ασφαλείας που αποφασίστηκαν είναι παρόμοια με αυτά των επισκέψεων Ομπάμα και Μακρόν, ενώ στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τη στάση Ερντογάν και τις τοποθετήσεις του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τόσο κατά τις συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά τη μετάβασή του στη Θράκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά επίσης χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, εκτιμώντας ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμη καμπή, αλλά από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Νίκου Κοτζιά. «Μια επίσκεψη, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα.

Μπορεί, όμως, να συμβάλει στο να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η Ν.Δ. θέλει ουσιαστική επίσκεψη και όχι για τις δημόσιες σχέσεις και τον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας». Αν και το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστό, το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον ίδιο και τη συνοδεία του θα προσγειωθεί στην Αθήνα στις 11 το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου και από εκεί θα μεταβεί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο και οι συζητήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κατόπιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου θα γίνουν επίσημες δηλώσεις.
Την επόμενη μέρα, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Θράκη και θα προσευχηθεί στο τέμενος Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής, ενώ θα έχει συναντήσεις στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Αγκυρα

«Εμείς οι Eλληνες κάνουμε το παν ώστε το παρελθόν των αγώνων και των θυσιών να μη μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας μήνυμα εκτός συνόρων, προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, στoν νομό Σερρών.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας επιθυμεί ειλικρινή φιλία και καλή γειτονία και στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, αλλά αυτό προϋποθέτει και εκείνες εκ μέρους τους να σέβονται τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Για εμάς, αυτό το παρελθόν των αγώνων, το παρελθόν των θυσιών, το παρελθόν του αίματος όχι μόνο δεν μας διχάζει, αλλά μας ενώνει. Αυτά που έχουμε από κοινού μαζί τους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Επιδιώκουμε, λοιπόν, μαζί τους σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας, και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει την εκ μέρους τους τήρηση των στοιχειωδών προς τούτο προϋποθέσεων» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό, από την πλευρά τους, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, των διεθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Ειδικότερα, για την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί μια Τουρκία δημοκρατική και προσανατολισμένη στη Δύση και στην Ε.Ε., όμως αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του «σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», «ιδίως της Συνθήκης της Λωζάννης, που είναι η λυδία λίθος των σχέσεών μας σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναφερόμενος στη FYROM, είπε ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως η ευόδωση αυτής της προοπτικής δεν συμβιβάζεται με ονόματα «που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την Ιστορία, αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα