«Χαμπάρι δεν παίρνατε όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια;»

«Χαμπάρι δεν παίρνατε όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια;»22.02.2018Βουλή

Μύδροι Τσίπρα για το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο «οδήγησε τη χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής»

Σφοδρή επίθεση στον παλαιό δικομματισμό, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που -όπως

είπε- έστησε επί δεκαετίες δίκτυα εξουσίας και παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών.

«Το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε κατά πόσο για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις. Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν. Το πραγματικό θέμα αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία, αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας πήρε διακριτικές αποστάσεις από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Novartis, για το οποίο ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνη είναι η Δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στις πολιτικές ευθύνες, καλώντας όσους κυβέρνησαν να τις αναλάβουν. «Την πολιτική ευθύνη θα την αναλάβει κανείς; Δηλαδή, χαμπάρι δεν παίρνατε όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεώς σας, που βάλλεται, να κάνετε μια υπέρβαση, η οποία αναλογεί όμως σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που εσείς διαθέτετε».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ό,τι έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής για το Βατοπαίδι. «Δεν έκαναν ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη ούτε στους πολιτικούς τους αντιπάλους» είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συγκρίνει αυτή την πολιτική τοποθέτηση με τη σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής να υπερψηφίσουν τη σύσταση Προανακριτική Επιτροπής, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Ούτε εγώ ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη ούτε και οι μάρτυρες» .

Κυριάκος: Καταφεύγετε στον διχασμό των Ελλήνων, θα τελειώσετε σύντομα

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους του «από στημένες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται, αλλά έχουν μόνο στόχο να αφήσουν σκιές και υποψίες».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, κατά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να μετατρέψει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε έναν πόλεμο λάσπης, «αδιαφορώντας ότι αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις για την πατρίδα μας» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «σκάνδαλο Novartis υπάρχει», διευκρινίζοντας: «Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικάνικες Αρχές. Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου.
Ολα τα σοβαρά κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν αποτελεσματικά. Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο, μετατρέποντάς το σε πολιτική δίωξη με μάρτυρες κουκουλοφόρους» σχολίασε. Μάλιστα, επικαλέστηκε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η δημοκρατία εκδικείται όσους την αντιμάχωνται».

Αλλαγή ρόλων

«Οι κατηγορούμενοι», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «από αυτό το βήμα σήμερα έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι κατηγορούμενοι. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία, όπως εξελίσσεται, δεν έχει σχέση με την ποινική δικονομία και μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα. Η κυβέρνηση κατηγορεί δέκα πολιτικούς με αποκλειστικό κριτήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες. Πρωτοφανές στα νομικά χρονικά». Τόνισε δε ότι, εάν φοβούνται οι τρεις μάρτυρες, «ας έρθουν να καταθέσουν και με κουκούλα ή αλλοιωμένη φωνή. Να έρθουν, όμως».
«Η Ν.Δ.», σημείωσε, «λέει φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλωθεί το σύστημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

«Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασσόμενο και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς, κύριε Τσίπρα. Θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα και τους επικίνδυνους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Καταφεύγετε εσείς σε αυτό που δοκιμασμένα ξέρετε να κάνετε πολύ καλά, να διχάζετε τους Ελληνες σε καλούς και κακούς, φθαρτούς και άφθαρτους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς, θα τελειώσετε σύντομα, κύριε Τσίπρα, με εκλογές, με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα».

Απάντηση-εξπρές της Ενωσης Δικαστών για Θάνου

«Θεσμικά ανεπίτρεπτη» και «νομικά εσφαλμένη» έσπευσε να χαρακτηρίσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη θέση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου ότι είναι μη νόμιμη η ανάθεση της ανάκρισης του σκανδάλου της Novartis σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Η Ενωση, η οποία δεν υπέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά και την ίδια ευαισθησία στις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση, με την ανακοίνωσή της ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι πίσω από την κίνηση να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη σύγκληση της ολομέλειας εφετών βρίσκονται πρωτοκλασάτα μέλη της που μεθοδεύουν την αφαίρεση της δικογραφίας από τους αρμόδιους ανακριτές Διαφθοράς.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορεί για παρέμβαση την κυρία Θάνου (η οποία εξέφρασε δημόσια τη νομική άποψή της), επισημαίνοντας ότι δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε εφέτες ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού. «Η επιλογή του εφέτη ανακριτή γίνεται σύμφωνα με τον νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την ολομέλεια του δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους» υπογραμμίζει η Ενωση, συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

Βόμβες Καμμένου για offshore και ξέπλυμα, για σκευωρία μίλησε και η Φώφη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο και ζημιά δισ. ευρώ που υπέστη το Δημόσιο από αποφάσεις που έλαβαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία, ενώ ενέπλεξε «offshore» εταιρίες που έκαναν ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αλλά και εκδοτικά συγκροτήματα.

«Ο λαός διαπίστωσε την επαναφορά του παρελθόντος της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου που στήθηκε για την αλληλοκάλυψη» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. λέγοντας πως δεν θα ζητήσει την παραπομπή του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, προκειμένου να καταθέσει στους εισαγγελείς τα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο της Novartis.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι υπάρχει σκάνδαλο αλλά και σκευωρία των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, λέγοντας «ναι» στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα «για να αποκαλυφτεί». Κάλεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους προστατευόμενους μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα αλλά και να σταματήσει κάθε εμπλοκή υπουργών και εξωθεσμικών παραγόντων στη Δικαιοσύνη.

Ως αίτιες της κρίσης

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχει κοινός παρονομαστής και αυτός είναι να παρουσιαστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως οι βασικές αιτίες της κρίσης, των Μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τελικά δεν μίλησε, αλλά κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά της Βουλής, ζήτησε έρευνα μέχρι τέλους, τάχθηκε υπέρ της προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά αιτήθηκε αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών και να μην πρέπει να αποφαίνονται οι πολιτικοί για την αθωότητα ή την ενοχή συναδέλφων τους.

Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας ζήτησε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής είπε «ναι» στην προκαταρκτική, αλλά στράφηκε εναντίον του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων, ζητώντας να παρουσιαστούν στην επιτροπή για να καταθέσουν με το όνομά τους.

Τέλος, έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για αφαίρεση των ονομάτων των δύο πρώην πρωθυπουργών από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Ζητώ από τον κ. Τσίπρα να βγάλει τον Α. Σαμαρά και τον Π. Πικραμμένο από την ψηφοφορία» είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό να… ακούσει τη γνώμη ενός μεγαλυτέρου του.

Keywords
ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, χρυση αυγη, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, αποδειξεις, χρεοκοπια, novartis, παπανδρεου, βουλη, ελλαδα, φως, οφείλεται, εκλογες, ενωση, καμμενος, offshore, σαμαρας, βενιζελος, ΚΚΕ, αθωότητα, μιχαλολιάκος, παραιτηση λεβεντη, πικραμμενος, ψηφοφορία, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, βουλευτες, βημα, γνωμη, δημοκρατια, θεμα, σημερινη, το βημα, φως, αθωότητα, ανδρεας παπανδρεου, απλα, αφαιρεση, βατοπαιδι, γινεται, δημοσιο, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ερευνα, ευθυνη, ζημια, ιδια, υποθεση, θεοδωρακης, θυμισε, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κλιμα, μητσοτακης, μπορειτε, νομικη, ξερετε, ονομα, ουσιαστικα, οφείλεται, προβληματα, συζητηση, συντομα, φωφη, φωφη γεννηματα, φωνη, ανηκει, δημητρης, ενωση, εθνικα θεματα, ηγετες, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, νομικου, novartis, offshore, πληροφοριες, θανου, θεματα, βεβαιως, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα