Ασύλληπτο ρεκόρ (103.000) κεραυνών φέτος τον Ιούλιο!

Ασύλληπτο ρεκόρ (103.000) κεραυνών φέτος τον Ιούλιο!14.08.2018Ρεπορτάζ

Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον φετινό Ιούλιο και ήταν οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τους 83.373

κεραυνούς που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2009. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών τα τελευταία 14 χρόνια.

Η υψηλή δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων (κυρίως κεραυνών) κατά το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώθηκε στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική. Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη, όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα