Ακόμα και σήμερα ανταλλαγή των 20 ομολόγων του 2012

Ακόμα και σήμερα ανταλλαγή των 20 ομολόγων του 201215.11.2017Άρθρα

Το swap «ανάσα» έχει τίτλους ύψους 29,7 δισ. € και τρέχουσας αξίας περίπου 20 δισ. €, με λήξη από το 2023 έως το 2042

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σε πλήρη ετοιμότητα, για να δρομολογήσει ακόμα και σήμερα την ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων του 2012 με νέους κρατικούς τίτλους, βρίσκεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το swap αφορά 20 διάσπαρτες

σειρές κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν από το 2023 έως το 2042 και είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του «κουρέματος» του χρέους που βρισκόταν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (PSI).

Οι κάτοχοι των εν λόγω τίτλων θα κληθούν να τους ανταλλάξουν με τέσσερις νέες σειρές ομολόγων ίσης ονομαστικής αξίας και διάρκειας 5 έως 20 ετών.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds και οι τράπεζες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα προς ανταλλαγή ομόλογα έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο swap.

Βελτίωση χωρίς επιβάρυνση

Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι σταθερό και η συναλλαγή δεν θα αποφέρει κέρδος ούτε ζημία τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εγχείρημα αποσκοπεί στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το εγχείρημα έως τα μέσα Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 15 Οκτωβρίου. Η επόμενη κανονική έξοδος στις αγορές, μετά το πενταετές ομόλογο του περασμένου Ιουλίου, αναμένεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αφού πέσει η αυλαία της τρίτης αξιολόγησης και προτού ξεκινήσει το δύσκολο παζάρι για το χρέος και την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2018 με δύο ή τρεις νέες ομολογιακές εκδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα