Αγ. Παρασκευή: Περίεργη εξαγορά οικοπέδων

Ερωτήματα εγείρονται από την απόκτηση εκτάσεων με υψηλό τίμημα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λίγες μέρες πριν από τις κάλπες

Με τη διαδικασία του «εκτάκτου», ο απερχόμενος Β. Ζορμπάς έκανε χρήση άρθρου του «Καλλικράτη»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από την κατεπείγουσα εξαγορά τριών οικοπέδων στην οποία προχώρησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές. Παρότι κάτι τέτοιο είναι νομότυπο, προκύπτει σοβαρό ηθικό ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά φέρεται ότι έγινε με τιμές

υψηλότερες από αυτές που είχαν προσφέρει προ ενός έτους οι ιδιοκτήτες. Παρότι όντως οι τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα αυξάνονται, η παραπάνω καταγγελία αξίζει σε κάθε περίπτωση να διερευνηθεί. Οπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή πριν από ένα έτος ακριβώς, κατά τη συνάντηση εκπροσώπου του δήμου με τους ιδιοκτήτες των προς πώληση οικοπέδων οι ιδιοκτήτες τους όρισαν την τιμή αγοράς σε «όχι λιγότερη των 120 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο». Τελικά, όμως, ο δήμος τα αγόρασε έως 224,9 ευρώ! Πολύ πάνω δηλαδή από αυτά που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, σχεδόν στη διπλάσια τιμή.

Μάλιστα, για να αγοραστούν τα συγκεκριμένα οικόπεδα στην ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή, ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έκανε χρήση του άρθρου 65 παρ. 5 του «Καλλικράτη» (νόμος 3852/2010), που ορίζει ότι «έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών Αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Τελικώς, απουσία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν τη διαδικασία, η αγορά των οικοπέδων αποφασίστηκε στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 2 Οκτωβρίου (δηλαδή έξι μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές), όπου για να υπάρξει απαρτία απαιτείται η παρουσία του 1/3 των συμβούλων.

Η επιμονή του απερχόμενου δημάρχου εγείρει εύλογα ερωτήματα, καθώς σπεύδει να δεσμεύσει την επόμενη δημοτική Αρχή με την αγορά οικοπέδων σε τιμή που παράγοντες της τοπικής αγοράς θεωρούν υπερβολική και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη των αρχικών προθέσεων.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα οικόπεδα:

• Εκτασης 492,14 τ.μ. και στο Κτηματολόγιο 501 τ.μ., με πρόσοψη επί της λεωφόρου Μεσογείων αριθ. 542, 149.000 ευρώ,

• Εκτασης 751,84 τ.μ. και στο Κτηματολόγιο 743 τ.μ., με πρόσοψη επί της λεωφόρου Μεσογείων αριθ. 544, 232.000 ευρώ

• Εκτασης 1.475,78 τ.μ. και στο Κτηματολόγιο 1.553 τ.μ., με πρόσοψη επί της οδού Τρικάλων, 230.000 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά 611.000 ευρώ έναντι πολύ λιγότερων που ζητούσαν πέρσι οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια, με την (ανεξήγητη, καθώς δεν υπάρχει κανένα επείγον ζήτημα) απόφασή του ο κ. Ζορμπάς πιθανόν να επιβάρυνε αδικαιολόγητα τους δημότες της Αγίας Παρασκευής. Προφανώς το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη δημαρχιακή Αρχή. Σε κάθε περίπτωση, παρά το νομότυπο της υπόθεσης, τα ερωτήματα είναι εύλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα