ΤΡΙΤΩΝ: Ηρωικό τέλος και συγκίνηση για την διάτρητη Σημαία

Το «ΤΡΙΤΩΝ» Υ-5 στην πρώτη φάση του πολέμου στην Αδριατική (ΟΚΤ 1940 – ΑΠΡ 1941) εκτέλεσε συνολικά έξι (6) πολεμικές περιπολίες.

Στις 9 Ιανουαρίου 1941 κατά τη διάρκεια της τρίτης πολεμικής περιπολίας στο στενό του ΟΤΡΑΝΤΟ, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δ.ΖΕΠΟ, βύθισε το ιταλικό Υ/Β NEGHELLI το οποίο βρισκόταν εν επιφανεία.

Στις 23 Μαρτίου 1941 κατά τη διάρκεια της έκτης πολεμικής περιπολίας δυτικά του κόλπου Δυρραχίου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ.ΖΕΠΟ , βύθισε το Μ/ V CARNIA 5451Τ.

Στη δεύτερη φάση του πολέμου (ΜΑΙ 1941 – ΟΚΤ 1944) εξορμώντας στο Αιγαίο

από βάσεις της Μ. Ανατολής εξετέλεσε συνολικά εννέα (9) πολεμικές περιπολίες, παράλληλα με ειδικές αποστολές (αποβιβάσεις / επιβιβάσεις πρακτόρων/ καταδρομέων).

Στις 10 Νοεμβρίου 1942 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ε.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ θα αποπλεύσει από το Πορτ – Σαιδ για την τελευταία του πολεμική περιπολία, ενώ παράλληλα θα εκτελέσει και ειδική επιχείρηση αποβίβασης πρακτόρων στην Εύβοια με την επονομασία « NEPTUNE ».

Το πρωί της 16 Νοεμβρίου 1942 και ενώ περιπολούσε στο στενό ΚΑΦΗΡΕΑ θα εντοπίσει εχθρική νηοπομπή με ισχυρή Ανθυποβρυχιακή συνοδεία ενός αντιτορπιλλικού και δύο καταδιωκτικών εναντίον της οποίας επετέθη άνευ επιβεβαιωθέντος αποτελέσματος (πιθανώς επλήγη το Α/Π ALBA JULIA).

Στη συνέχεια το Υ/Β μετά πολύωρη δίωξη του από το καταδιωκτικό UJ-21Ο2 (πρώην θαλαμηγό ΜΠΡΙΚΓΙΤΕ του εφοπλιστού Ευγενίδη) θα εξαναναγκαστεί σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου.

Μετά σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε από τον διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε στίγμα 37.07 Β 024.39 Α.

Απωλέσθηκαν συνολικά δεκαεννέα άτομα τριάντα αιχμαλωτίστηκαν και δύο διέφυγαν κολυμπώντας.

Τριάντα χρόνια αργότερα στο Κίελο θα υψωνόταν η Ελληνική Σημαία σε ένα καινούργιο Υ/Β ”ΤΡΙΤΩΝ” .

Στην τελετή που γινόταν στις 20 Σεπτεμβρίου 1972 στην Ναυτική σχολή του Murwik στο Κίελο, ένας ηλικιωμένος κύριος που ονομαζόταν Gero Kleiner , έφερε στο Π.Ν. ένα ανεκτίμητο δώρο : Την διάτρητη Σημαία του παλαιού Υ/Β ”ΤΡΙΤΩΝ” που παρέδωσε στον Κυβερνήτη του νεοπαρεληφθέντος Υ/Β Πλωτάρχη Ι.ΜΑΝΙΑΤΗ ΠΝ.

Ο κύριος Kleiner δεν ήταν άλλος από τον Κυβερνήτη του ”UJ 2102”, που ανεγνώριζε έμπρακτα την αξία του τότε αντιπάλου του.

The post ΤΡΙΤΩΝ: Ηρωικό τέλος και συγκίνηση για την διάτρητη Σημαία appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα