Ο Πτέραρχος Γεωργούσης αναλύει την αναβάθμιση των F-16

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σχολιάζεται αυτή την φορά από έναν γνωστή που τεκμηριωμένα μπορεί να εκφέρει άποψη.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης αναλύει με κείμενο του στον ιστότοπο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών τι σημαίνει η αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Δείτε τι λέει:

Η Τεχνική αναβάθμιση ενός Αεροπορικού στόλου με πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα, είναι μία πολύ συνηθισμένη μέθοδος για να κρατηθεί αυτή η αεροπορική

δύναμη στο αναγκαίο επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητος και αποτελεσματικότητος. Σε αυτό που δεδομένη απειλή υπαγορεύει. Έχει να κάνει , φυσικά, και με τα εκάστοτε διατιθέμενα κονδύλια για εξοπλισμούς, αλλά όχι μόνο με αυτά. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η εκτίμηση των αρμοδίων, ότι συγκεκριμένη απειλή μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, αν γίνει σωστά και έγκαιρα αυτή η αναβάθμιση.

Έτσι και στην Χώρα μας, η Π.Α. ζητούσε εδώ και χρόνια, την αναβάθμιση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των F-16 που διαθέτει. Αυτή ήταν φαίνεται η κατάληξη σχετικής μελέτης, που υποθέτουμε ότι έχει γίνει, και στην οποία, είναι βέβαιο ότι θα είχαν ληφθεί υπόψη όλοι οι παράγοντες για τη διατήρηση της αναγκαίας και ικανής Αεροπορικής Ισχύος.

Η φασαρία που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το οικονομικό ύψος, για το τελικό κόστος αυτής της αναγκαίας αναβάθμισης, δεν είναι το πρωτεύον, κατά την άποψη μας. Ή τουλάχιστον από μόνο του δεν δίνει την πλήρη εικόνα. Ενδέχεται δε να οδηγήσει και σε λάθη προκειμένου να υπηρετηθούν πολιτικές (ίσως κομματικές) ανάγκες, από ένα θέμα που είναι καθαρά τεχνικό και άκρως επιχειρησιακό και που αφορά την Εθνική μας Άμυνα. Θα ήταν πλήρης η κριτική και μαζί η αναζήτηση απαντήσεων, αν μαζί με το κόστος έμπαινε και το επιχειρησιακό, το αμυντικό κέρδος από την αναβάθμιση. Αν δηλαδή οι υπεύθυνοι αγοράζουν, με τα χρήματα που η Πατρίδα και ο Λαός μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει, αυτά που η άμυνα έχει ανάγκη και όχι ότι μας δίνουν αυτοί που πουλάνε και με τον τρόπο που θέλουν.Η όλη συζήτηση για το κόστος του προγράμματος έφερε τους αρμόδιους στην ανάγκη να δηλώσουν και να δεσμευθούν ότι εμείς θα διαθέσουμε μόνο 1,1 δις ευρώ. Εκτίμηση μας είναι ότι σε ανάλογα προγράμματα που οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά, δεν ξεκινάς με το εγώ έχω τόσα… τι μου δίνεις;Διαβάστε την συνέχεια στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΣΜΕ

The post Ο Πτέραρχος Γεωργούσης αναλύει την αναβάθμιση των F-16 appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα