Γιατί το αμερικανικό JSTARS δεν θα έχει αντικαταστάτη

Γνωρίσαμε το JSTARS στον Πόλεμο του Κόλπου όπου αποκάλυπτε τις θέσεις των ιρακινών αρμάτων. Σήμερα όμως φαίνεται ότι η καριέρα του βρίσκεται στο τέλος της.

Η αμερικανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την ανάπτυξη του διαδόχου του JSTARS γιατί θεωρεί ότι δεν θα είχε να προσφέρει πολλά στον επόμενο πόλεμο.

Ας θυμηθούμε όμως τι είναι το JSTARS. Τα αρχικά του σημαίνουν Joint Surveillance Target Attack Radar System,

δηλαδή διακλαδικό σύστημα επιτήρησης και επίθεσης στόχων με ραντάρ. Εισήλθε σε υπηρεσία το 1991, ακριβώς για να συμμετάσχει στον Α΄ Πόλεμο του Κόλπου, ενώ έχουν κατασκευαστεί συνολικά 17 τέτοια αεροσκάφη.

Το JSTARS μπορεί να ανιχνεύει την κίνηση των οχημάτων στο έδαφος και να μεταδίδει την τακτική εικόνα σε χερσαίες και αεροπορικές διοικήσεις.

O Πτέραρχος Μάικ Χολμς.

Όμως, παρά τις ικανότητες του αεροπορικού αυτού συστήματος, ο αρχηγός της αμερικανικής τακτικής αεροπορίας, Πτέραρχος Μάικ Χολμς, δήλωσε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να προσφέρει αυτό σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

«Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι πως θα πολεμήσουμε σε ένα έντονα διεκδικούμενο περιβάλλον, όπως είναι ο κόσμος που ζούμε σήμερα», είπε ο Αμερικανός Πτέραρχος και συμπλήρωσε: «Εάν ξεσπάσει πόλεμος στη Βόρεια Ευρώπη οι στρατιώτες του εχθρού θα προστατεύονται ήδη από μία πολυστρωματική αντιαεροπορική άμυνα».

Σε αυτό το περιβάλλον ο Χολμς εκτιμά ότι ούτε το υφιστάμενο JSTARS ούτε ο πιθανός διάδοχος του θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Το αεροσκάφος αυτό θα ήταν πολύ εύκολος στόχος για τους ρωσικούς S-400 που βρίσκονται στο Καλίνινγκραντ και στα δυτικά ρωσικά σύνορα.

Το JSTARS διαθέτει 18 θέσεις εργασίας.

Αν και το JSTARS αναπτύχθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου για να εντοπίζει τις φάλαγγες των σοβιετικών τεθωρακισμένων τελικά χρησιμοποιήθηκε ως κόμβος επικοινωνιών και για να εντοπίζει μεμονωμένα οχήματα ή μικρές ανταρτικές ομάδες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αυτό φυσικά συνιστά τεράστια σπατάλη, δηλαδή να χρησιμοποιείται ένα αεροσκάφος αυτού του μεγέθους για αποστολές που θα μπορούσαν να εκτελεστούν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Γκλόμπαλ Χωκ.

Ο Πτέραρχος Χολμς πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της αμερικανικής αεροπορίας έχει στραφεί στην καινοτομία στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και στην ανάπτυξη της Πολύ-Χωρικής Διοίκησης και Ελέγχου.

Πηγή: Breaking Defense

The post Γιατί το αμερικανικό JSTARS δεν θα έχει αντικαταστάτη appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα