26 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

26 Δεκεμβρίου 1944: Στην Αθήνα έρχεται ο βρετανός πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, και συμμετέχει σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

1606: Κάνει πρεμιέρα η τραγωδία του Γουίλιαμ Σέξπιρ «Βασιλιάς Λιρ».

1783: Πραγματοποιείται η πρώτη κατάβαση με αλεξίπτωτο στον κόσμο από τον Λουί – Σεμπαστιάν Λενορμάν, στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

1812:

Αρχίζει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που διήρκεσε έως τις 29 Νοεμβρίου και κατέληξε σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1860: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ. Και οι δύο ομάδες αγωνίζονται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας.

1865: Εκδίδεται στις ΗΠΑ το μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», ένα από τα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία – θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ Καζαμπλάνκα, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία στο Βόρειο Ακρωτήριο. Το γερμανικό πολεμικό πλοίο Σάρνχορστ βυθίζεται ανοικτά του Βόρειου Ακρωτηρίου στη Νορβηγία μετά από ναυμαχία εναντίον σημαντικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τρίτη Στρατιά του Τζορτζ Σμιθ Πάτον σπάει την περικύκλωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μπαστόν.

1944: Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, συμμετέχει σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ημέρα, ένας βρετανός στρατιώτης ανακαλύπτει μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας σε υπόνομο κοντά στη «Μεγάλη Βρετανία», με την οποία το ΕΑΜ σκόπευε να ανατινάξει το ιστορικό ξενοδοχείο, όπου είχε καταλύσει η αγγλική αντιπροσωπεία.

1963: Αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές της χώρας, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, στο πλαίσιο καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας.

1968: Τρομοκρατική επίθεση δύο ανδρών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δράστες, ο 19χρονος φοιτητής Μαχέμπ Σλεϊμάν και ο 25χρονος δάσκαλος Μαχμούντ Μοχάμεντ, συλλαμβάνονται από την αστυνομία, αφού πρώτα εκσφενδονίζουν τις χειροβομβίδες τους προς το Μπόινγκ 707 της El-Al που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Παρίσι και Νέα Υόρκη. Από τις ριπές των αυτομάτων τους σκοτώνεται ο ισραηλινός μηχανικός Λεόν Σιρντάν και τραυματίζεται μία αεροσυνοδός.

1983: Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου συμβαίνει η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου, με λεία ράβδους χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

1991: Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Σοβιέτ (σοβιετικό κοινοβούλιο) υιοθετεί ψήφισμα, που ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ.

1993: Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση του κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

The post 26 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα