ΣΥΠΑ: Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι λογιστικό μέγεθος

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο ΣΥΠΑ επιτίθεται κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υποβάθμιση των Διευθύνσεων της Δημόσιας Υγείας και την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για παροχή υπηρεσιών Υγείας με ανταποδοτικά κριτήρια. Επίσης ζητά να χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών για Υγεία και πρόνοια αλλά και την κατάργηση των χαρατσιών και της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών. Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

Ο Σύλλογός μας επανειλημμένα έχει αναδείξει τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από το αστικό κράτος – κυβερνήσεις, Τοπική

& Περιφερειακή Διοίκηση – της συνειδητής υποβάθμισης των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης τους, που περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το κράτος και μετακύλησης του στα λαϊκά στρώματα, με ταυτόχρονη ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων του χώρου. Για το λόγο αυτό ενισχύουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, την ανταποδοτικότητα των παροχών και την ατομική ευθύνη των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρέθηκαν στοχευμένα από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών (Νομαρχιών προηγούμενα) αρμοδιότητες που σχετίζονται με την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, αλλά και με τον εποπτικό-διοικητικό τους ρόλο. Όλες οι λεγόμενες αυτοδιοικητικές αρχές δεν αντιτάχθηκαν στην αφαίρεση αυτών των αρμοδιοτήτων. Ειδικότερα, σε συνέχεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και της εφαρμογής του «Καλλικράτη» που αφαίρεσε από το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας την αδειοδότηση των Ιατρείων – Οδοντιατρείων και Διαγνωστικών Εργαστηρίων, με το ν.4025/2011 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αφαιρέθηκε και η αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών επαγγέλματος Ιατρών – Οδοντιάτρων, καθώς και η έκδοση τίτλου ιατρικής-οδοντιατρικής ειδικότητας. Πρόσφατα και σε συνέχεια των προηγούμενων ρυθμίσεων, με το ν.4461/2017 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), μεταφέρθηκε επιπλέον στους αρμόδιους Ιατρικούς-Οδοντιατρικούς Συλλόγους και η έκδοση πιστοποιητικών ορθής άσκησης του επαγγέλματος (good standing) για εργασία στο εξωτερικό.

Και ενώ η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας παίρνει διαρκώς παρατάσεις από το 2011 διότι οι Σύλλογοι δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αναλάβουν στην πράξη τις αρμοδιότητες αυτές, η κυβέρνηση με την ΚΥΑ 92030/2017 (ΦΕΚ/Β΄/4413/14-12-2017) και ενώ οι αναφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται ακόμη από τις Περιφέρειες, σπεύδει να επιβάλλει παράβολα υπέρ Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών!!! Αυξάνει τα ήδη υπάρχοντα και καθιερώνει καινούρια χαράτσια (πχ παράβολο για συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας 30€, για έκδοση good standing 20€).

Η μεταβίβαση των παραπάνω αρμοδιοτήτων στους Ιατρικούς-Οδοντιατρικούς Συλλόγους, αφενός υπηρετεί την μελλοντική ιδιωτικοποίησή τους και αφετέρου εγείρει ζητήματα επαρκούς ελέγχου και εποπτείας του ευαίσθητου αυτού χώρου για τη δημόσια υγεία. Εμπορευματοποιεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες μετατρέποντας τους ιατρούς-Οδοντιάτρους σε πελάτες που αγοράζουν το πιστοποιητικό τους. Λαμβάνοντας υπόψη τον Απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής έτους 2016 και τα νέα χαράτσια που επιβάλλονται, μόνο για τις διοικητικές πράξεις που αφορούν ιατρούς-οδοντιάτρους, τα Τμήματα Υπηρεσιών Υγείας προβλέπεται να εισπράττουν στο μέλλον πάνω από 100.000€ ετησίως και έπεται και συνέχεια με τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας…

Διεκδικούμε την αναβάθμιση του ρόλου των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση του κοινωνικού τους χαρακτήρα

Απαιτούμε και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή:

Να διεκδικήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης και εποπτείας των ΙΦΠΦΥ, καθώς και της χορήγησης των αδειών άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων-ιατρικών ειδικοτήτων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Να μην προχωρήσει περαιτέρω η πολιτική αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και να καταργηθούν τα χαράτσια και η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Απαιτούμε χρηματοδότηση ανάλογη με τις ανάγκες του λαού της Περιφέρειας Αττικής για Υγεία-Πρόνοια και όχι βάσει των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας και της ανάγκης των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη.
Η Δημόσια Υγεία-Πρόνοια είναι κοινωνικό δικαίωμα κι όχι λογιστικό μέγεθος

The post ΣΥΠΑ: Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι λογιστικό μέγεθος appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα