Δ.Αθηναίων: Ψήφισμα ΔΣ κατά της δημοπράτησης συχνοτήτων δημοτικών ραδιοφώνων

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει ότι οι άδειες και συχνότητες των δημοτικών ραδιοφώνων – και βεβαίως και του «Αθήνα 984» – εμπίπτουν σε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς. Την πρόταση που εισήγαγε, εκτός ημερησίας διάταξης, η δημοτική πλειοψηφία και εισηγήθηκε η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της «ΔΕΡΑ – 984» Μελίνα Δασκαλάκη, υπερψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις «Δικαίωμα στην Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα

Πόλη της Ζωής μας» και «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ

Η κυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο: «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης», στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων, και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους πλειοδοσίας, μαζί με ιδιώτες.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που προσφέρουν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και την παροχή ποιοτικών προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για τη διατήρηση της συχνότητάς τους. Μια τέτοια ρύθμιση είναι άλλωστε σύμφωνη με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.

Επιπλέον, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί επιχορηγούνται και είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τους δήμους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της θεσμικής τους θέσης δεν μπορούν να μπουν σε δημόσια πλειοδοσία για την εξαγορά των συχνοτήτων, όπως οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις

Για το λόγο αυτό απαιτούμε: Να εξαιρεθούν οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Δημοτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

The post Δ.Αθηναίων: Ψήφισμα ΔΣ κατά της δημοπράτησης συχνοτήτων δημοτικών ραδιοφώνων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα