Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ECR»

Συμμετείχαν περισσότερα από 100 στελέχη των εταιρειών μελών του Συνδέσμου.

Tη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ECR», στο ξενοδοχείο THEOXENIA PALACE, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 στελέχη των εταιρειών μελών του Συνδέσμου. Ο κος Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ και Πρόεδρος του ECR Hellas

από την πλευρά των προμηθευτών καλωσορίζοντας τα μέλη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτικές εταιρίες αλλά και το εμπόριο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την μεταβλητότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις αλλαγές στην ψυχολογία του καταναλωτή, τις γεωπολιτικές αναταραχές που επηρεάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την κλιματική αλλαγή που επιβάλλει πλέον στις επιχειρήσεις τροποποίηση στο σχεδιασμό των ενεργειών τους και την προετοιμασία τους, τη δύσκολη αγορά εργασίας με δεδομένη την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, την εξέλιξη της τεχνολογίας και καινοτομίας. Παρότι οι προκλήσεις είναι πολλές λιανεμπόριο και προμηθευτές μπορούν μαζί – όπως έχουν αποδείξει – να συνεργαστούν και να προσφέρουν τις κατάλληλες λύσεις για τον καταναλωτή.

Η κα Ζέτα Χειμωνίδου VP Digital & Technology & Head of e-commerce ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και Πρόεδρος του ECR Hellas από την πλευρά του λιανεμπορίου αναφέρθηκε στις ενέργειες που υλοποιήθηκαν το 2023 με σημαντικότερες την ολοκλήρωση του έργου των ομάδων εργασίας με θέματα Future Physical Store και Food Waste, με σημαντικά αποτελέσματα και υλικό, αλλά και την υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και τριών σημαντικών ερευνών για την καταναλωτική συμπεριφορά. Το υλικό έχει αναρτηθεί στην νέα ιστοσελίδα του ECR Hellas (www.ecr.gr). Κατόπιν αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες ενέργειες για τη διετία 2024-2025 που αφορούν τρεις άξονες:

τις νέες ομάδες εργασίας με θέματα: α. Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξατομίκευση της εμπειρίας και της διαδραστικοτητας με τον καταναλωτή, β) Βελτιστοποίηση διαχείρισης διανομής και μεταφοράς στον αστικό ιστό και στα νησιά και γ) ECR & ESG:Leading towards a value-led sustainability journey την εκπαίδευση συνεχίζοντας τη συνεργασία του ECR Hellas με το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναπτυχθεί ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Retail Innovation, για την εκπαίδευση των στελεχών των εταιριών μελών ώστε να αντιληφθούν τα θέματα που συνδέονται με την καινοτομία στο λιανεμπόριο (retail0) και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί για τις εταιρίες του κλάδου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακή και θα υλοποιηθεί εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε στελέχη των επιχειρήσεων εκτός της Αθήνας να συμμετέχουν διά ζώσης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο 2024 την έρευνα, στο επίκεντρο του ECR βρίσκεται πάντα ο καταναλωτής για το λόγο αυτό σχεδόν κάθε χρόνο υλοποιούνται μία με δύο έρευνες είτε στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας είτε ανεξάρτητα, μέσω των οποίων διερευνούμε θέματα του κλάδου που συνδέονται με τις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς

Κατόπιν, ο κος Χρήστος Τσεντεμεϊδης, Σύμβουλος Έργων & Στρατηγικής Ανάπτυξης ECR Hellas αναφέρθηκε διεξοδικά στο αντικείμενο και τους στόχους των ομάδων εργασίας.

Ο κος Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO Deloitte Greece, στο πλαίσιο της ομιλίας σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και την επίδρασή της στις στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη στην ανάληψη της πιστοληπτικής ικανότητας γεγονός που συνδέεται με το προσδόκιμο της αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα στις γεωπολιτικές αναταράξεις που δημιουργούν θέματα όσον αφορά στην ενέργεια αλλά και στην αύξηση των απαιτήσεων για σημαντικές αμυντικές δαπάνες στο υψηλότερο ποσοστό των καταθέσεων έναντι των δανείων κατά 75 δις που είναι διαθέσιμα για την ελληνική αγορά στο χρέος της Ελλάδας που παραμένει υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ, η διαφορά δεν καλύπτεται εύκολα και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στη βιωσιμότητα και το σοβαρό αντίκτυπο που έχει για τις επόμενες γενεές η αύξηση κατά 1.6οC της θερμοκρασίας του πλανήτη στην έλλειψη ανθρώπων με δεξιότητες που συνδέονται με τις απαιτήσεις που δημιουργεί η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η επιτακτική ανάγκη για upskilling & reskilling του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας στη σημαντική επίπτωση της υπογεννητικότητας και της μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας.

Ο κος Κωνσταντίνος Παπαχρηστόπουλος, Director Accenture Song Lead αναφέρθηκε στα πέντε life trends για το 2024(Where’s the love?, The great interface shift, Meh-diocrity, Error 429: Human request limit reached, Decade of deconstruction) που συνδέονται με την καταναλωτική συμπεριφορά και την επίδρασή τους στις επιχειρήσεις. Μερικά σημεία που θα πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις συνδέονται με:

Οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται την αξία. Οι μάρκες πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μέσω απτής υποστήριξης. Η τεχνητή νοημοσύνη προσομοιώνει ένα αίσθημα οικειότητας στις ψηφιακές μας αλληλεπιδράσεις. Η καινοτομία προκαλεί ενθουσιασμό και συναισθηματική σύνδεση, αλλά η ψυχαγωγία και το περιεχόμενο στηρίζονται υπερβολικά στην οικειότητα. Η δημιουργικότητα πρέπει να είναι απρόβλεπτη Η ψηφιακή τεχνολογία παράγει συνεχώς πολυάριθμα οφέλη, αλλά, σε αντάλλαγμα, υπάρχουν και απαιτήσεις. Κάθε φορά που λανσάρεται κάτι καινούργιο, οι άνθρωποι πρέπει να αξιολογούν την ισορροπία μεταξύ του τι δίνουν και τι παίρνουν. Οι άνθρωποι επανεξετάζουν τα προσωπικά τους ορόσημα και χρειάζονται χώρο για το χρόνο, την ελευθερία, τη φροντίδα και την ενημέρωση.

Ο κος Θάνος Μαύρος, Εταίρος Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΥ Ελλάδος – Επικεφαλής Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών ΕΥ Ελλάδος & ΕΥ CESA και η κα Κιάρα Κόντη, Εταίρος Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης ΕΥ CESA αναφέρθηκαν στις δράσεις του ECR Hellas σε θέματα ESG. Η αντίστοιχη ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί υπό το συντονισμό της ΕΥ έχει ως στόχο να βοηθήσει τα στελέχη των εταιριών να κατανοήσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG και πώς μπορούν αυτά να επηρεάσουν μια επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της αντίστοιχης ομάδας εργασίας θα αναπτυχθεί ένα ESG Playbook με στόχο την:

δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τον καταναλωτή & τις επιχειρήσεις διασφάλιση συμμόρφωσης ESG κατανόηση αναγκών & ενημέρωση ESG ως βάση ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία εκπαιδευτική ενότητα στις 2,3,4 Απριλίου 2024, προς τις εταιρίες μέλη του ECR Hellas, διάρκειας 3 ημερών αποτελούμενη από 5 ενότητες.

Ο κος Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), ανέφερε ότι σε ένα δύσκολο μεταβαλλόμενο περιβάλλον για το οποίο δεν ισχύει πλέον το business as usual, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διατηρούν την ψυχραιμία τους και την αναλυτική σκέψη τους. Η Ελλάδα έχει μία διαφορετικότητα ως αγορά και το μεγάλο διάστημα της οικονομικής κρίσης έχει αφήσει μία αβεβαιότητα στην ελληνική κοινωνία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τις προκλήσεις και να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά.

Keywords
επιτυχια, κος, ζυθοποιια, hellas, head, future, store, food, νέα, journey, αθηνα, retail, innovation, θεσσαλονικη, κρητη, ceo, ελλαδα, δις, χρεος, αεπ, βιωσιμότητα, accenture, life, love, shift, request, εσε, business, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, αποτελεσματα, αεπ, νησια, πλαισιο, προγραμμα, φυσικη, ψυχολογια, ceo, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αξονες, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δις, ευκολα, εκπαιδευση, ελευθερια, ελλειψη, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, εφυγε, τεχνολογια, ζετα, ζυθοποιια, υπηρεσιες, ισχυει, ισορροπια, κος, λογο, νοημοσυνη, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, περιβαλλον, σουπερ μαρκετ, σουπερ, υλοποιηση, φορα, χρηστος, ψηφιακη, ψυχραιμια, κωνσταντινος, accenture, business, δημητρης, food, future, head, hellas, χωρα, innovation, led, journey, life, μαυρος, ομαδες, request, retail, shift, θανος, θεματα, υλικο, store
Αναζητήσεις
pragmatopoiithike-me-epitychia-i-etisia-taktiki-geniki-synelefsi-tis-ellinikis-epitropis-ecr.htm
Τυχαία Θέματα