Πισωγύρισμα το 2020 για την Πυραμίς Μεταλλουργία

Η εταιρεία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στο εξωτερικό αλλά το 2020 είχε σημαντικές απώλειες εσόδων από τις αγορές αυτές. 

Μία χρονιά πισωγύρισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2020 για τη βιομηχανία Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Μπακατσέλου. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος του ελληνομερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος σύναψε συμφωνία για την αγορά εξοπλισμού της πρώην Πίτσος

(BOSCH, BSH) για την παραγωγή αντίστοιχων οικιακών συσκευών.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως οι πωλήσεις υποχώρησαν 14% και διαμορφώθηκαν στα 49,746 εκατ. ευρώ έναντι 57,880 εκατ. ευρώ το 2019. Οι απώλειες οφείλονται στην πτώση των εξαγωγών κατά 19%.
Η υποχώρηση του τζίρου σε συνδυασμό με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους οδήγησε σε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα μετά φόρων διαμορφώθηκε σε ζημία 850 χιλιάδων ευρώ απο κέρδη 194 χιλιάδων την προηγούμενη χρονιά του 2019.
Η εταιρεία πάντως κατάφερε να διατηρήσει θετικές λειτουργικές ροές ενώ κάλυψε γενικότερα τις ανάγκες της σε ρευστό είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για επενδύσεις μέσω ανάληψης δανείων 5,3 εκατ. ευρώ.

Εξαγωγική δραστηριότητα

Η Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα 1.500.000 τεμαχίων ετησίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή χρωματιστών νεροχυτών και στην παραγωγή κυτίων και εντύπων, καθώς και στην εμπορία άλλων ειδών κουζίνας και μπάνιου. Τα προϊόντα της εξάγονται σε πάνω από 60 χώρες ενώ διαθέτει δίκτυο με 8 εμπορικές θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία και Ρωσία που αποτελούν την Pyramis Group. Σε ισχύ βρίσκεται επίσης εμπορική συμφωνία για την αποκλειστική χρήση του εμπορικού σήματος & διάθεσης των προϊόντων Πυραμίς από την ανεξάρτητη εταιρία Pyramis UAE για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το 2020, ποσοστό 72,5% του συνολικού κύκλου εργασιών (δηλαδή 36,088 εκατ. ευρώ από τα 49,746 εκατ. ευρώ) προήλθε από το το εξωτερικό.
Επίσης ανάλογο ποσοστό ή 36 εκατ. ευρώ των εσόδων αφορά τη βιομηχανική δραστηριότητα με την εμπορική να συνεισφέρει τα υπόλοιπα 13,274 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές όπως προαναφέρθηκε ήταν αυτές που οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019 οι εξαγωγές ήταν 44 εκατ. ευρώ σε σύνολο πωλήσεων 57,88 εκατ. ευρώ.

Νοικοκύρεμα

Η διοίκηση πάντως θα πρέπει να προβεί σε μερικές τακτοποιήσεις του ισολογισμού της καθώς δεν έχει προβεί σε προβλέψεις για καθυστερημένες και επισφαλείς απαιτήσεις 4,9 εκατ. ευρώ), οι οποίες σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά 3 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν έχει γίνει πρόβλεψη για πιθανή απομείωσης της αξίας των θυγατρικών της στο εξωτερικό καθώς και για έξοδα που σχετίζονται με αποζημιώσεις προσωπικού.
Η διοίκηση θεωρεί ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 θα είναι δύσκολες χρονιές λόγω της πανδημίας και εκτιμά ότι η απώλεια πωλήσεων είναι δύσκολο να αποκατασταθεί αν και υπάρχει διαφορετική προσδοκία. Πάντως θα εφαρμόσει πιο αυστηρή πολιτική ελέγχου του κόστους και περικοπές εξόδων, καθώς και την έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεων.

Οι οικονομικές καταστάσεις οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στο ΓΕΜΗ στις 7 Οκτωβρίου και φέρουν ημερομηνία 25 Αυγούστου 2021 δεν αναφέρουν κάτι για τη συμφωνία της εταιρείας με την BoschBSH για την αγορά του παραγωγικού εξοπλισμού. Ο Νίκος Μπακατσέλος σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάϊο είχε δηλώσει ότι η συμφωνία της Πυραμίς Μεταλλουργία με τη θυγατρική της Bosch, BSH θα υλοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο του 2021 ενώ μέχρι τον Οκτώβριο «θα έχουμε μεταφέρει και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα