Αύξηση κερδοφορίας του ΣΚΑΪ τη χρονιά της πανδημίας

Η όμιλος ΣΚΑΪ είχε μείωση πωλήσεων στη διάρκεια του 2020 αλλά το κόστος παραγωγής μειώθηκε με διπλάσιο ποσοστό, αυξάνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Οι επιχειρηματίες γενικά δεν αρέσκονται σε υποτονικές χρονιές. Θέλουν δράση και αυξημένους τζίρους. Όταν όμως συμβαίνει το αναπάντεχο και το απρόβλεπτο σε μια χρονιά που αναμενόταν μάλιστα να είναι καλή όπως αυτή του 2020, τότε μάλλον ισχύει το μη χείρον βέλτιστον. Έτσι, το ξέσπασμα του κορονοϊού και όσα ακολούθησαν με τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να βύθισαν την ελληνική

οικονομία στο -9%, όμως αυτό δεν συνέβη σε όλες τις επιχειρήσεις.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (διακριτικός τίτλος της εταιρείας Ντοτ Κομ Α.Ε. Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης) ναι μεν ο τζίρος υποχώρησε αλλά όχι σημαντικά. Εκείνο που υποχώρησε περισσότερο ήταν οι δαπάνες. Έτσι, όταν από τα έσοδα βγάζεις τα έξοδα, τότε το τελικό νούμερο «αυγατίζει», αφήνοντας περισσότερα στο μέτοχο ή στους μετόχους.

Για να επανέλθουμε στα νούμερα, ο ΣΚΑΪ σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις έκλεισε το 2020 σε επίπεδο ομίλου με έσοδα 50,111 εκατ. ευρώ μειωμένα 8,3% σε σύγκριση με τα 54,64 εκατ. ευρώ του 2019. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των τηλεοπτικών εσόδων η οποία προήλθε από την γενικότερη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης.

Όμως το κόστος μειώθηκε με διπλάσιο ποσοστό 15,3% στα 44,192 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να υπερδιπλασιαστεί στα 5,918 εκατ. ευρώ από 2,455 εκατ. ευρώ. Το 2019.

Το αποτέλεσμα χρήσης, σε επίπεδο ομίλου ήταν προ φόρων κέρδη 1,608 εκατ. ευρώ (από 883 χιλιάδες ευρώ το 2019) και μετά φόρων κέρδη 1,223 εκατ. ευρώ (από 1,039 εκατ. ευρώ το 2019).

Όπως αναφέρει η διοίκηση ο λόγος της σημαντικής πτώσης των δαπανών ήταν ότι δεν έγιναν νέες παραγωγές καθώς για διάστημα δύο ανεστάλη η προγραμματισμένη ροή των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Πάντως, η εταιρεία επιβαρύνεται από δάνεια περίπου 102 εκατ. ευρώ που δημιουργούν γενικότερα στενότητα ρευστότητας αφού τόκοι και αποπληρωμές δανείων κάνουν το κεφάλαιο κίνησης αρνητικό. Αλλά, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας έχει δεσμευθεί ότι θα συνδράμει στο βαθμό που θα απαιτηθεί στην οικονομική στήριξη του ομίλου. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Γιάννης Αλαφούζος με 99,38% αν και υπάρχουν ακόμα «συνεταίροι» με ελάχιστες μετοχές όπως ο Γιώργος Κυριακίδης (0,54%) και η Ελένη Σκούρα (0,08%), απλώς για να θυμίζουν άλλες εποχές.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας επιβαρύνθηκαν με 2,625 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αποτελεί τμήμα της δόσης έναντι της αδειοδότησης της εταιρείας, καθώς η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να συμψηφίσουν την οφειλόμενη δόση (άρθρο 42 του Ν.4779/2021).

Keywords
Τυχαία Θέματα