Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση των τιμών - Εβδομαδιαίες απώλειες 7% για το Brent, 8% για το αργό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση 16 σεντς, ή 0,15% στα 109,17 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή (11/3) και βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent μειώθηκαν 16 σεντς ή 0,15% στα 109,17 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν 1,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το West Texas

Intermediate σημειώνει άνοδο 0,02% στα 106,4 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση 2,5%.

Σε μια εβδομάδα ευμετάβλητων συναλλαγών η οποία χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στη συνέχεια για πιθανές προσθήκες εφοδιασμού από το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι μάχες κλιμακώνονται στην Ουκρανία, το brent βρίσκεται σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών 7%, αφού έφτασε σε υψηλό 14 ετών στα 139,13 δολάρια. Το αμερικανικό αργό πρόκειται να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση 8% αφού άγγιξε το υψηλό των 130,50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση 16 σεντς, ή 0,15% στα 109,17 δολάρια το βαρέλι , μετά από πτώση 1,6% την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 2 σεντς, ή 0,02%, στα 106,04 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 2,5% την Πέμπτη.

Σε μια εβδομάδα ασταθούς διαπραγμάτευσης που χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις για ρωσικά εμπάργκο πετρελαίου και πιθανές προσθήκες εφοδιασμού από το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στην Ουκρανία, το Brent βρίσκεται σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης της τάξης του 7% μετά από 14 χρόνια υψηλό των 139,13 δολάρια. Το αμερικανικό αργό οδηγήθηκε σε πτώση περίπου 8% αφού έφτασε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων.

«Και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν κάλλιστα να κινηθούν απότομα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι από εδώ, μετά από κάθε είδηση ​​που εκλαμβάνεται ως χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στον OANDA.

Οι τιμές μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα αφού κατέστη σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, εξάγει περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα στις χώρες του ΟΟΣΑ της Ευρώπης.

Βραχυπρόθεσμα, τα κενά προσφοράς είναι απίθανο να καλυφθούν με επιπλέον παραγωγή από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων, που ονομάζονται μαζί OPEC+, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος του όμιλου, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar. «Είναι πραγματικά δεμένοι πολιτικά από τη δομή», είπε.

Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Νιγηρίας, έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας περαιτέρω την ικανότητα του ομίλου να αντισταθμίσει τις ρωσικές απώλειες εφοδιασμού.

Η Commonwealth Bank προβλέπει ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 110 δολάρια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν δυνητικά έως και 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα.

«Όλα είναι πολύ αβέβαια. Ήταν πολύ δύσκολο να βγεις με θέα», είπε ο Dhar.

Keywords
Τυχαία Θέματα