Όμιλος Σαράντη: Θέλει να έχει τζίρο 740 εκατ. ευρώ το 2028 – Επενδύσεις 81 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο στόχος των διπλάσιων EBITDA, η ξεχωριστή στρατηγική για κάθε χώρα, το μεγάλο στοίχημα στις Φιλιππίνες και το «όνειρο κάθε τραπεζίτη»

Λειτουργώντας περισσότερο σαν «μεγάλη startup» παρά σαν «μικρή πολυεθνική», ο Όμιλος Σαράντη, στηριζόμενος στην ευχέρεια του να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να αξιοποιεί ταχύτατα ευκαιρίες, έχει καταρτίσει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά, βάζοντας αρκετά ψηλά τον πήχη

για την συνέχεια. H εταιρεία που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια πορείας και 30 χρόνια παρουσίας στην χρηματιστηριακή αγορά, έχει μετασχηματιστεί από εμπορική εταιρεία σε κατά κύριο λόγο σε παραγωγική επιχείρηση, με έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό. Χαρακτηριστικό είναι πως τα brands που παράγει η Σαράντης πλέον «τρέχουν» καλύτερα από εκείνα που διανέμει στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με τρίτους, με τις συμφωνίες αυτού του είδους να προσφέρουν πλέον μόνο το 20% του τζίρου του Ομίλου.

270 εκατ. πρόσθετου τζίρου και διπλάσια EBITDA

Όπως ανέφεραν χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του πρώτου Ιnvestor Day του Ομίλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Μπούρας και ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Χρήστος Βάρσος, ο Όμιλος Σαράντη προχωρά με συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο μέχρι και το 2028. Το πρώτο ορόσημο σε αυτόν «οδικό χάρτη» είναι το 2026, όπου ο όμιλος προσβλέπει σε καθαρές πωλήσεις 660 εκατ. ευρώ με EBITDA 100 εκατ. ευρώ. Όταν δε το πενταετές πλάνο ολοκληρωθεί οι πωλήσεις αναμένεται να έχουν ανέρθει σε 740 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό του EBITDA στα 120 εκατ. ευρώ και του EΒΙΤ στα 95 εκατ, σε σχέση με το 2023. Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Σαράντη έκλεισε το 2023 με πωλήσεις 482,2 εκατ. ευρώ, ΕBITDA 61,6 εκατ. ευρώ και EBIT 47,1 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 81 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εξαγορές που πάντα ενδιαφέρουν

To στρατηγικό αυτό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου προβλέπει και την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 81 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Την φετινή χρονιά θα επενδυθούν τα 20 εκατ. ευρώ εξ αυτών, με τα 12 εκατ. ευρώ να αφορούν την Ελλάδα. Γενικότερα, 25 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν στην δημιουργία νέου Κέντρου Διανομής στα Οινόφυτα, δίπλα στο εργοστάσιο της εταιρείας εκεί, το οποίο θα εξυπηρετεί και την ελληνική αγορά αλλά και τις εξαγωγές του Ομίλου. Επίσης 12 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, 14 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην πολωνική Stella Pack η εξαγορά της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ 30 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν σε διάφορες άλλες ανάγκες του Ομίλου, που θέτει σαν στόχο την ισχυρή ανάπτυξη της επιχειρησιακής του βάσης μέσω της ανάπτυξης των προιόντικών κατηγοριών του, την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και λειτουργιών για την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας και τον γενικότερο μετασχηματισμό του.

Σημειώνεται πως στο ποσό των 81 εκατ. ευρώ δεν υπολογίζονται τυχόν εξαγορές, στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μέσα στην επόμενη πενταετία ο Όμιλος και, όπως σημειώθηκε στην χθεσινή συνάντηση, θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού. Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο κ. Μπούρας μετά την εξαγορά της Stella Pack δεν υπάρχουν εταιρείες ανάλογου μεγέθους για εξαγορά στο χώρο του homecare, για αυτό πλέον οι προτεραιότητες όσον αφορά τις εξαγορές εντοπίζονται στους τομείς του beauty και του personal care. Όπως ανέφερε, υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρουν τον Όμιλο Σαράντη αλλά αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιείται καμία σχετική συζήτηση.

Γιάννης Μπούρας και Χρήστος Βάρσος

Το Free Cash Flow των 375 εκατ ευρώ, η Εstee Lauder και το «όνειρο κάθε τραπεζίτη»

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού πλάνου ο κ Βάρσος ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά υπογράμμισε, επίσης, πως ο Όμιλος προσβλέπει και στη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών, με συνολικό Free Cash Flow άνω των 375 εκατ. ευρώ στην πενταετία μέχρι το 2028. Οι εν λόγω ταμειακές ροές θα χρηματοδοτήσουν πέραν των επιχειρηματικών επενδύσεων, τις μελλοντικές εξαγορές και την συνεχιζόμενη πληρωμή μερίσματος για τους μέτοχους. Σημειώνεται πως σε αυτό το Free Cash Flow θα συντελέσει και η Estee Lauder που έχει να καταβάλλει ακόμη 41,2 εκατ. ευρώ σε 2 δόσεις (2025 & 2028) στον Όμιλο για την απόκτηση του μεριδίου του στο joint venture, που είχαν συνάψει οι δυο επιχειρήσεις στο παρελθόν. Επίσης σημείωσε πως ο Όμιλος αποτελεί «το όνειρο κάθε τραπεζίτη» χάρη στις οικονομικές επιδόσεις και υπογράμμισε πως υπάρχουν γραμμές δανεισμού ύψους 42 εκατ. ευρώ, που είναι διαθέσιμες αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Κινήσεις επέκτασης του εξαγωγικού αποτυπώματος

Ο Όμιλος Σαράντη, παράλληλα με τις θυγατρικές του και τη διαρκώς αυξανόμενη εξαγωγική του δραστηριότητα, επενδύει στην διεύρυνση του γεωγραφικού του αποτυπώματος στην διεθνή αγορά καθώς και εδραίωση πλήρους χαρτοφυλακίου σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται . Η Ελλάδα αποτελεί την σημαντικότερη αγορά όσον αφορά την κερδοφορία του αλλά μετά την εξαγορά της Stella Pack υποχωρεί στην δεύτερη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις, μετά την Πολωνία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του BusinessNews.gr, ο κ. Mπούρας ανέφερε πως στο τέλος του πενταετούς πλάνου το 2028 δεν αναμένεται να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα αυτές οι ισορροπίες, ενώ ανέφερε πως σήμερα οι πωλήσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 30%-32% του συνολικού τζίρου. Γενικότερα, πάντως, επεσήμανε πως κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος Σαράντη έχει σημασία και πως για κάθε μια έχει καταρτιστεί ξεχωριστή και συγκεκριμένη στρατηγική. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την Πολωνία, όπου το 70% του τζίρου αφορά το homecare αφήνοντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τις άλλες κατηγορίες, την Ρουμανία που «τρέχει» εξαιρετικά καλά, την Ουκρανία που εκτίμησε πως θα αποτελέσει στο μέλλον «τεράστια ευκαιρία», όταν θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της.

Το μεγάλο «στοίχημα» στις Φιλιππίνες

Πέρα, όμως, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο Όμιλος Σαράντη κοιτάζει και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, με βασικό όχημα τα προϊόντα του στο τομέα του beauty και του skincare. Διαθέτει σχετική παρουσία στην Αυστραλία, πραγματοποιεί συζητήσεις για την Μέση Ανατολή, εξετάζει διάφορες περιπτώσεις και ευκαιρίες. Το «μεγάλο στοίχημα» όμως για τον Όμιλο είναι οι Φιλιππίνες, όπου διαθέτει παρουσία εδώ και τρία χρόνια με τo brand Bioten. Μέσα σε αυτή την τριετία, η μάρκα έχει 7πλασιάσει τα μεγέθη της και πλέον καταγράφει έσοδα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ στην χώρα. Ο Όμιλος Σαράντη διαθέτει αποκλειστική συνεργασία με τοπικό αντιπρόσωπο και μέσω αυτού δυναμική συνεργασία με την Watsons, τον μεγαλύτερο health & beauty retailer στην χώρα αλλά και γενικά στην Ασία, με περισσότερα από 8.000 καταστήματα σε 15 διαφορετικές χώρες, με τα 1000 εξ αυτών να είναι στις Φιλιππίνες. Μάλιστα, ο κ. Μπούρας αποκάλυψε πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις για επέκταση της παρουσίας του Βioten και σε άλλες αγορές, όπου δραστηριοποιείται η Watsons, όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.

Όπως αναφέρθηκε χθες, ο Όμιλος θέλει να αξιοποιήσει επίσης το νέο refillable skincare brand φαρμακείου clinéa, που έχει δημιουργήσει, για εξαγωγικούς σκοπούς, ενώ εκτίμηση των στελεχών του είναι πως οι εξαγωγές της ελληνικής δραστηριότητας του Ομίλου, θα συνεχίσουν να καταγράφουν διψήφια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισαν θα αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με τα 15-16 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχούν σήμερα.

Συνεχής ανάπτυξη και μερίσματα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια

Με έδρα την Αθήνα και έχοντας διαγράψει μια σημαντική διαδρομή, ο Όμιλος Σαράντη αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων, με διαρκώς επεκτεινόμενο γεωγραφικό αποτύπωμα και κορυφαία brands. H δραστηριότητα του επικεντρώνεται στα προϊόντα Ομορφιάς, Περιποίησης Δέρματος, Αντηλιακής Προστασίας, Προσωπικής Φροντίδας, Οικιακής Φροντίδας καθώς και στις στρατηγικές συνεργασίες. Διαθέτει έντονη δραστηριότητα σε 13 χώρες οργανωμένες σε 8 business Units: Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας), Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Δυτικά Βαλκάνια, Τσέχια & Σλοβακία, Ουκρανία, Oυγγαρία. Διαθέτει 8 παραγωγικές μονάδες πλέον και δίκτυο διανομής σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ σήμερα απασχολεί συνολικά 3142 εργαζόμενους. Έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές μέσα στα χρόνια αναβιώνοντας μάλιστα brands ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, εγκαταστάσεις και δίκτυα διανομής. Αποτελεί εισηγμένη εταιρεία εδώ και 30 χρόνια και την τελευταία δεκαετία έχει διανείμει μερίσματα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο πρόκειται να προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
omilos-saranti-thelei-na-echei-tziro-740-ekat-evro-to-2028--ependyseis-81-ekat-evro-stin-epomeni-pentaetia.htm
Τυχαία Θέματα