Νερά Κρήτης: Με «πράσινες» επενδύσεις και συσκευασίες απαντά στο αυξημένο λειτουργικό κόστος

Ο υπερδιπλασιασμός της παραγωγικής δυνατότητας, οι επενδύσεις Net Metering για την μείωση του κόστους ενέργειας και οι καινοτομίες στις συσκευασίες με στόχο την προσέλκυση ευαισθητοποιημένων πελατών

Τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων βιώνει και η εταιρεία Νερά Κρήτης, της οποίας ο κύκλος εργασιών το 2022 σημείωσε αύξηση 14,73% και ανήλθε στο ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ. Την ίδα ώρα όμως οι ζημιές μετά φόρων διευρύνθηκαν κατά 46,5% σε σχέση με το

2021 και ανήλθαν σε 699 χιλιάδες ευρώ. Επίσης η εταιρεία κατά την 31/12/2022 είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά € 20.361 χιλ. Καθώς, όμως, σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της αφορά υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 60% , (€ 24.507 χιλ.) το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας καθίσταται θετικό και ανέρχεται σε € 4.145 χιλ. , έναντι αρνητικό ποσού € 3.162 χιλ.

Στο πλαίσιο, όμως, αυτό και προς θεραπεία των σχετικών κινδύνων η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας, τον σημαντικό περιορισμό της αρνητικής σχέσης βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυκλοφορούντος ενεργητικού, τη σταδιακή αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και γενικότερα την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Ήδη από το τέλος του 2019 με την συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας « ΠΕΤ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ» την 30.12.2019, έχουν υλοποιηθεί ενέργειες με σκοπό την ενδυνάμωση της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Οι επενδύσεις του 2023

Παράλληλα από το τέλος του προηγούμενου έτους , καθώς και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό (νέες γραμμές παραγωγής) και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, τα οποία θα συντελέσουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας κατά τα επόμενα έτη.

Αναλυτικότερα η εταιρεία εντός του 2022 και έως το 1ο εξάμηνο του 2023, ακολουθώντας πιστά το επιχειρηματικό της σχέδιο, ολοκλήρωσε μια σειρά επενδύσεων, οι οποίες αφορούν στα παρακάτω:

- Αναβάθμιση της παραγωγικής μονάδας και εγκατάσταση νέας υπερσύγχρονης γραμμής εμφιάλωσης στο Βαρύπετρο Χανίων.

- Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής Preform για κάλυψη ιδίων αναγκών στο Ύπατο Βοιωτίας.

- Εγκατάσταση συστήματος NetMetering στις παραγωγικές μονάδες Λουτρακίου ισχύος 0,7Μw και Αξιούπολης ισχύος 0,4Mw.

- Εγκατάσταση συστήματος NetMetering στην παραγωγική μονάδα των Χανίων ισχύος 1,3Μw

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως «η πραγματοποίηση των παραπάνω επενδύσεων σε συνδυασμό με το λανσάρισμα των ελαφρύτερων πλαστικών φιαλών στην αγορά ως αποτέλεσμα ιδίων ενεργειών έρευνας κι ανάπτυξης τους, θα επιφέρουν σημαντικότατη μείωση του κόστους παραγωγής όσων αφορά το κόστος α ́ υλών και ενέργειας από το 2023 εφεξής (τουλάχιστον κατά 30% λαμβάνοντας υπόψη και την μεταβλητότητα των τιμών)».

Αναφέρεται δε ότι η μείωση του κόστους παραγωγή από το 2024 εφεξής θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση εντός του 1oυ τριμήνου του 2024 της προγραμματισμένης εγκατάστασης Νet Metering ισχύος 2,6Μw στην παραγωγική μονάδα στο ΥΠΑΤΟ.

Όσoν αφορά την ανάπτυξη πωλήσεων, η εταιρεία έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες με σκοπό την αύξηση του όγκου τους:

- Πιστοποίηση των brands ΝΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΝΕΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ως φυσικά μεταλλικά. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και για την επάρκεια των πηγών παραγωγής νερού κι αποθεμάτων η εταιρία μεξασφάλισε και δεύτερη πηγή παραγωγής για το brand ΝΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. Παράλληλα θα συνεχιστεί και η παραγωγή επιτραπέζιου νερού για την κάλυψη αναγκών πωλήσεων private label προϊόντων, τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι φυσικά μεταλλικά.

- Λανσάρισμα στην αγορά, όπως αναφέρθηκε, των ελαφρύτερων (σε βάρος) φιαλών νερού στην Ευρώπη. Οι φιάλες αυτές στοχεύουν τις ταχύτερα κινούμενες προϊοντικές κατηγορίες των 1,5lt και 0,5lt.

- Ανάπτυξη νέας καινοτόμου πολλαπλής συσκευασίας φιαλών 1,5lt μόνο με χαρτί (έναρξη παραγωγής εντός του 2024) ως αποτέλεσμα ιδίων ενεργειών έρευνας κι ανάπτυξης. Η παραγωγή αυτών των συσκευασιών, σε συνδυασμό με τις ελαφρύτερες φιάλες και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας από την ιδιοπαραγωγή μέσω ΦΒ σταθμών της (με τις προαναφερθείσες επενδύσεις NetMetering), αναμένεται, σύμφωνα με όσα αναγράφει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση «να προσελκύσει εγχώριο και διεθνές πελατολόγιο που υποστηρίζει και εφαρμόζει την πράσινη βιωσιμότητα (green sustainability), όπως πχ αλυσίδες supermarkets που αναζητούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που προσθέτουν αξία και συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητα κι αειφορίας».

- Στελέχωση του τμήματος Πωλήσεων / Μarketing με νέα έμπειρα στελέχη ειδικά όσων αφορά τα κανάλια πωλήσεων των εξαγωγών και supermarket.

Σημειώνεται ότι με την πραγματοποίηση των προαναφερθείσων παραγωγικών επενδύσεων εκτός της επίτευξης της μείωσης του κόστους παραγωγής, η εταιρεία είναι σε θέση να υπερδιπλασιάσει τις παραγόμενες ποσότητες ικανοποιώντας και την πιο αισιόδοξη προβλεπόμενη αύξηση πωλήσεων.

Τέλος, η εταιρεία στα πλαίσια επίτευξης και για την ίδια στόχων πράσινης βιωσιμότητας, έχει θέσει ως στόχο την πιστοποίηση των μονάδων της έως το τέλος του 2024 ως μονάδες με αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Keywords
Αναζητήσεις
nera-kritis-me-prasines-ependyseis-kai-syskevasies-apanta-sto-afximeno-leitourgiko-kostos.htm
Τυχαία Θέματα