Σαν Μήδεια, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Στο νέο μυθιστόρημά του ο Μάνος Κοντολέων οικοδομεί το ψυχογράφημα της θρυλικής πριγκίπισσας της Κολχίδας, αναζητώντας τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα της ηρωίδας, της παιδοκτόνου, της γυναίκας.

«Σαν Μήδεια!» λένε.

Αλλά ποια ήταν η Μήδεια;

Ναι, ξέρω! Γνωστή τόσους αιώνες τώρα για εκείνες τις μέρες που βρέθηκε πρόσφυγας στην Κόρινθο, που ο Ιάσονας την εγκατέλειψε και εκείνη για να τον εκδικηθεί

σκοτώνει τα δυο παιδιά τους.

Τα πιο πριν γεγονότα της ζωής της ίσως ελάχιστοι και ελάχιστα τα γνωρίζουν. Εντάσσονται όλα σχεδόν στην εξιστόρηση της Αργοναυτικής Εκστρατείας,

που σημαίνει πως έχουν να κάνουν με τα σχέδια του ίδιου του Ιάσονα και τη βοήθεια που η Μήδεια του προσέφερε.

Βοηθός εκείνου η ίδια, ασπίδα προστασίας του.

Ποιες, όμως, οι δικές της σκέψεις; Ποια τα δικά της όνειρα;

Μια γυναίκα που παίρνει απάνω της τη ρετσινιά της σατανικής μάγισσας για να εξυπηρετήσει τον εραστή της και που στη συνέχεια βάφει τα χέρια της με το αίμα των παιδιών της για να εκδικηθεί τον προδότη του έρωτά της.

Παιδοκτονία για λόγους ερωτικής εκδίκησης.

Δε με έπειθε αυτή η ερμηνεία.

Κι έτσι αποφάσισα να διαβάσω με άλλη ματιά μια παλιά ιστορία και στη συνέχεια να γράψω το μυθιστόρημα μιας κάπως διαφορετικής γυναίκας.

Σαν Μήδεια, λοιπόν, και ο τίτλος του.

Με το μυθιστόρημα αυτό ολοκληρώνεται η άτυπη τριλογία του συγγραφέα, μετά τις «Σκιές της Κλυταιμνήστρας» και την «Κασσάνδρα στη Μαύρη Άμμο».

Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, μικρές ιστορίες και παραμύθια. Παράλληλα ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Συνεργάτης περιοδικών, εφημερίδων καθώς και του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Έργα του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στην Ταϊλάνδη. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με Κρατικό Βραβείο, ήταν υποψήφιος για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν και ALMA, ενώ έργα του έχουν τιμηθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και διακριθεί από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, όπως και από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
san-mideia-kykloforei-apo-tis-ekdoseis-pataki.htm
Τυχαία Θέματα