Μιχάλης Πετυχάκης, Orfium: Θέλουμε να γίνουμε το λειτουργικό σύστημα της μουσικής βιομηχανίας

O Mιχάλης Πετυχάκης, γενικός διευθυντής τεχνολογίας της Orfium, μίλησε στο Business News Magazine για την πορεία και τους στόχους της start up, που τιμήθηκε με το Βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς» του Elevate Greece

H Orfium είναι η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης και απόδοσης δικαιωμάτων αναπαραγόμενης μουσικής. Με έμπνευση από τον μυθικό Ορφέα και έχοντας κατορθώσει να αυξάνει τα τελευταία χρόνια τον τζίρο της κατά 60%-70% σε ετήσια

βάση, να συνεργάζεται με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και εκδότες μουσικής και να απασχολεί 150 άτομα στην Ελλάδα, που πρόκειται άμεσα να αυξηθούν, στις αρχές Σεπτεμβρίου τιμήθηκε με το Βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς» του Elevate Greece. Ο Μιχάλης Πετυχάκης, γενικός διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας, μίλησε στο Business News Magazine για την πορεία και τους στόχους της Orfium, τις τάσεις στη μουσική βιομηχανία αλλά και τον καλό σκοπό για τον οποίο θα αξιοποιηθεί το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει τη διάκριση του Elevate Greece.

Η Orfium είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικής, που προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλατφόρμα εντοπίζει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και δημιουργεί έσοδα περιεχομένου για παραγωγούς, εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες που παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης σε διάφορα κανάλια ψηφιακής διανομής όπως το YouTube. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που έχει αναπτύξει η Orfium, χρησιμοποιούν τόσο το περιεχόμενο (μελωδία και εικόνα) όσο και τις περιγραφές, τους στίχους ή τα σχόλια των χρηστών, για να εντοπίσουν πιθανές μελωδίες που αναπαράγονται σε βίντεο και ανήκουν σε πελάτες.

Πώς ιδρύθηκε η Orfium; Ποια ανάγκη θέλησε να καλύψει και πώς δημιουργήθηκε η ιδρυτική ομάδα;

Η Orfium αρχικά ιδρύθηκε από τον Chris Mohoney και τον Drew Delis, αλλά σχεδόν αμέσως στην ομάδα προστεθήκαμε εγώ και ο Δημήτρης Παπασπύρος. Η αρχική ιδέα ήταν να βοηθήσουμε ανεξάρτητους καλλιτέχνες να μπορέσουν να προωθήσουν τη μουσική τους και να μπορούν να εισπράττουν τα αντίστοιχα έσοδα από τη διάθεση και χρήση αυτής.

Πώς επιλέχθηκε το όνομα Orfium;

Μια εταιρεία που αναπτύσσει το προϊόν της στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην έχει και ένα όνομα που να τιμά και αυτή της την ταυτότητα! Έτσι, το όνομα της εταιρείας μας προέρχεται από τον Ορφέα, που ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης. Το Οrpheus δεν ήταν διαθέσιμο, οπότε φανήκαμε ευέλικτοι και το αλλάξαμε σε Orfium, που μας άρεσε πολύ, ενώ παράλληλα ήταν και ένα εξαιρετικά οικονομικό domain, που καθώς ακόμα βρισκόμασταν στα πρώτα μας βήματα, μπορούσαμε να καλύψουμε το σχετικό κόστος δέσμευσής του.

Ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει η Orfium και ποιοι είναι οι πελάτες της; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις συνεργασίες σας;

Η Orfium δεν είναι απλώς μια υπηρεσία διαχείρισης, αλλά με σταθερά βήματα διαμορφώνεται σε μια πλατφόρμα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς εξυπηρετούμε τους πελάτες μας καθετοποιημένα. Στους πελάτες μας παρέχουμε όλο το day-to-day running σε ό,τι αφορά διαχείριση καταλόγων, παρακολούθηση των εσόδων σε διάφορες πλατφόρμες (YouTube, Spotify, Tik-Tok), απόδοση των κερδών, analytics κ.λπ. Προσφέρουμε, δηλαδή, μια ολιστική λύση στους πελάτες μας, στους οποίους συγκαταλέγονται σημαντικά brands της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Sony Music Entertainment, η Sony Μusic Publishing, η Warner Music Group και η Warner Chappell Μusic.

Ποια είναι τα μεγέθη της εταιρείας σήμερα και ποια στοιχεία θα λέγατε πως οδήγησαν στην επιτυχία της;

Στόχος, έως το τέλος του χρόνου, να φτάσουμε στους 300 εργαζομένους, από τους οποίους 200 στην Αθήνα, που αποτελεί το αρχηγείο της περιοχής ΕΜΕΑ. Σημειώνουμε τα δύο τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση τζίρου 60%-70% ετησίως, κι αυτό πλέον αποτελεί πόλο έλξης για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα. Κομβικό σημείο στην επιτυχία μας είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον ευρύτερο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων με τρόπο καινοτόμο, πρωτοπόρο και με σημαντικό όπλο την τεχνολογία.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα και πώς μπορεί να τους βοηθήσει η Orfium;

Οι κυριότερες προκλήσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τη χρήση της μουσικής τους στις διάφορες πλατφόρμες - κατά συνέπεια, δεν λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται. Η Orfium, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και εξελιγμένων αλγορίθμων, τους βοηθάει να ξεκλειδώσουν την πραγματική αξία της μουσικής τους και τους εξασφαλίζει τα έσοδα από τη χρήση της.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της πειρατείας στο χώρο; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η πειρατεία εμφανίστηκε με σύμμαχο τις τεχνολογικές εξελίξεις και εξαπλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια με την ευρεία χρήση του MP3 και του παράνομου downloading. Καθώς, όμως, οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν γοργά, έχουμε πλέον περάσει τεχνολογικά στην επόμενη εποχή, αυτήν του streaming και των πλατφορμών.

Ο τρόπος που ακούμε μουσική έχει αλλάξει ριζικά, μπορείς πλέον με μια μικρή συνδρομή να έχεις πρόσβαση σε έναν απεριόριστο κατάλογο μουσικής, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της πειρατείας, όπως το ξέραμε, να έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Το σημερινό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη διαχείριση του όγκου των δεδομένων και της πληροφορίας ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μουσικής μέσα από τις σύγχρονες digital πλατφόρμες.

Στην Ελλάδα το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της απόδοσης δικαιωμάτων έχει αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Η Orfium έχει αξιοποιηθεί για τον ορθολογισμό του πεδίου;

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολυσύνθετο και υπάρχουν αρκετά πεδία ανεξερεύνητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στη χώρα μας, οι προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν τα τελευταία κυρίως χρόνια, ήταν και είναι περίπλοκες και πολυπαραγοντικές.

Η Orfium παρέχει τις αρτιότερες και πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να υποστηρίξει τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων στη διαφανή διαχείριση και την ταχύτερη είσπραξη και διανομή των δικαιωμάτων από τις διάφορες χρήσεις της μουσικής τους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Orfium τιμήθηκε με το Βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς» του Εlevate Greece. Τι σημαίνει για εσάς η διάκριση; Τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια της εταιρείας;

Η διάκριση αυτή ήταν πραγματικά τιμητική για όλη την ομάδα, καθώς και μια επιβράβευση των κόπων μας μέχρι σήμερα. Επίσης, μας δείχνει το δρόμο στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος, και να κοιτάμε μπροστά. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας, αλλά σίγουρα ξέρουμε τον τρόπο να τις αντιμετωπίζουμε ως ομάδα. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε αυτό το βραβείο και να αποτελέσουμε ένα ξεχωριστό και αξιόλογο παράδειγμα και για άλλες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που επιχειρούν να καινοτομήσουν.

Ανακοινώσατε πως το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη διάκριση θα διατεθεί από την Orfium για καλό σκοπό. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

Από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για τη διάκριση, αποφασίσαμε να διαθέσουμε το ποσό του βραβείου σε μια ενέργεια που απευθύνεται στην αξία της μουσικής και των δημιουργών της, και έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορούμε ακόμα να ανακοινώσουμε περί τίνος πρόκειται, είναι όμως κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το ελληνικό start-up οικοσύστημα; Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τη δυναμική του;

Είναι γεγονός ότι το start-up οικοσύστημα στην Ελλάδα ανθίζει τα τελευταία δέκα χρόνια και υπάρχουν ήδη σπουδαία παραδείγματα διεθνών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, όραμα και όρεξη για δουλειά. Πολλοί από αυτούς σήμερα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οπότε θα ήταν πραγματικά σημαντικό να γυρίσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ταλέντο που σήμερα ζει και εργάζεται εδώ, και μαζί να σχεδιάσουν ένα μέλλον καινοτομίας.

Η κρίση της πανδημίας πώς επηρέασε τόσο τη μουσική βιομηχανία όσο και την ίδια την Orfium;

Σίγουρα, η πανδημία επέδρασε σημαντικά στη βιομηχανία, καθώς, επειδή δεν γίνονταν πλέον live events, είδε το ένα τρίτο των εσόδων της να εξαφανίζεται. Κατά συνέπεια, οι μουσικές εταιρείες έψαξαν λύσεις για να μεγιστοποιήσουν τα άλλα revenue streams. Αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει η Orfium, η οποία βρισκόταν σε αυτόν το χώρο και πριν από την πανδημία, αλλά πλέον οι πελάτες μάς έψαχναν απευθείας. Έτσι, η Orfium έκλεισε ακόμα περισσότερα συμβόλαια και κατάφερε να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ.

Απασχολείτε περισσότερα από 120 άτομα στην Αθήνα και έχετε ανακοινώσει πως ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στη στρατηγική απόφαση να εγκαταστήσετε το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα μας και να επενδύετε σταθερά στην ανάπτυξή του;

Η μεγάλη δύναμη της Orfium είναι η κορυφαία ομάδα προγραμματιστών μας, που δημιουργεί λύσεις λογισμικού. Όταν πρωτοξεκινήσαμε και βρισκόμασταν ακόμα στη φάση αναζήτησης έδρας, καταλήξαμε στην Αθήνα, έχοντας εξετάσει πολλές άλλες χώρες. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε., τα τελευταία χρόνια έχει μια σταθερή πολιτική κατάσταση και ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία. Επίσης, οι Έλληνες μηχανικοί και προγραμματιστές είναι εξαιρετικοί και το επίπεδό τους ιδιαίτερα υψηλό, ενώ πρόσφατα παρατηρείται και φαινόμενο brain regain, γεγονός που μας ενθάρρυνε να εγκαταστήσουμε και να αναπτύξουμε το τμήμα R&D στην Αθήνα.

Ποιες τάσεις θα μας απασχολήσουν, κατά τη γνώμη σας, τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία και ειδικότερα την επίδραση της τεχνολογίας σε αυτήν; Ποιος είναι ο ρόλος της Orfium στο περιβάλλον που διαμορφώνεται;

Φαίνεται πλέον ότι οι πλατφόρμες streaming παράγουν τα περισσότερα έσοδα για τις εταιρείες, και αυτή η τάση βαίνει αυξανόμενη, καθώς ανοίγουν και νέες αγορές, όπως αυτές της Ασίας. Εμείς ως Orfium παρέχουμε ήδη λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τις εξελίσσουμε για να καλύψουμε τις αυξανόμενες αυτές ανάγκες.

Η είσοδος δισκογραφικών στο χρηματιστήριο επιτυχώς δείχνει τη μεγάλη αξία που έχει το περιεχόμενο, για μία ακόμα φορά. Δουλεύουμε λοιπόν προς την κατεύθυνση της συνεχούς εξέλιξης των λύσεών μας, για την ορθή απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων σε κατόχους και δημιουργούς.

Τέλος, ως Orfium δοκιμάζουμε και νέες τεχνολογίες Blockchain και εφαρμογών αυτών, όπως το ΝFT, παρακολουθώντας τις αλλαγές στον τεχνολογικό χώρο.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την Orfium;

Όραμά μας είναι η συνεχής εξέλιξη της ολιστικής λύσης που παρέχουμε στις προκλήσεις της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής, με τη χρήση τεχνολογίας. Στόχος μας πλέον είναι να γίνουμε το λειτουργικό σύστημα της μουσικής βιομηχανίας και να είμαστε ουσιαστικά η λύση για οποιαδήποτε μουσική εταιρεία, μικρή ή μεγάλη, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Who is who

Ο Μιχάλης Πετυχάκης είναι ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας της Orfium, πλατφόρμας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής.

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στην Έρευνα για τη Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών (APIs).

Ο Chris Mohoney (συνιδρυτής και CFO) και ο Drew Delis (συνιδρυτής και COO) γνώρισαν τον Μιχάλη μέσω ενός κοινού φίλου και ανακάλυψαν ότι όλοι έχουν το ίδιο όραμα: να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη σειρά εφαρμογών που θα προωθήσει την ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα και θα αναπτύξει ένα σύστημα για την ορθή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στην μουσική βιομηχανία.

Τώρα, ο Μιχάλης είναι επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου της Orfium, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 150 υπαλλήλους, κυρίως μηχανικούς, επιστήμονες δεδομένων (Data Scientists) και Software Developers.

Keywords
Τυχαία Θέματα