Κίνα: Στο 5,3% ο ρυθμός ανάπτυξης το α’ τρίμηνο, υψηλότερα των προσδοκιών

Η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες για 6%.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ποσοστό υψηλότερο από το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της

Κίνας το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο, υψηλότερα από το 5,2% το δ' τρίμηνο του 2023 και το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% το α' τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 1,4% και την αναθεωρημένη επέκταση του δ' τριμήνου κατά 1,2%. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης για το 2024 περίπου στο 5%.

Η ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στην εξωτερική ζήτηση, καθώς ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Η ισχυρή ανάπτυξη του α' τριμήνου θα κάνει την κυβέρνηση να αισθάνεται άνετα με την τρέχουσα πολιτική της, ανέφερε.

"Με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed να μειώνεται, νομίζω ότι μειώνεται και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας" (PBOC), πρόσθεσε.

Η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες για 6%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 4,6%.

Η ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο συνδέεται με τον υποτονικό ρυθμό χρησιμοποίησης του βιομηχανικού δυναμικού, ενώ η επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων ήταν "μη αναμενόμενη", δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας για την ευρύτερη Κίνα στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και ακινήτων JLL.

Η ανεργία στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε στο 5,2%, διακόπτοντας ένα τρίμηνο σερί αυξήσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
kina-sto-53-o-rythmos-anaptyxis-to-a-trimino-ypsilotera-ton-prosdokion.htm
Τυχαία Θέματα