ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS: Ιδρύθηκε η κοινή εταιρεία που θα αναλάβει την Εγνατία Οδό

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Εβρου.

Στην ίδρυση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την 35ετή Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προχώρησε στις αρχές Μαρτίου 2024 η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (75%) – EGIS Project (25%), η οποία τελεί σε καθεστώς προσωρινού αναδόχου από τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ,

συστάθηκε η… «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση Ανώνυμος Εταιρεία», με διάρκεια έως τις 5 Μαρτίου 2061 (37 έτη), αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 2,5 εκατ. ευρώ και μετόχους τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τους Γάλλους εταίρους. Σκοπός της εταιρείας είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων και η άσκηση των δικαιωμάτων που συμφωνούνται με τη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα σε Ελληνικό Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ και κοινοπραξία, σχετικά με τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου και των 3 καθέτων οδικών αξόνων. Επίσης, ορίζονται διάφορα διαδικαστικά εταιρικά θέματα, το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η λειτουργία του Δ.Σ. κ.α., με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει δικαίωμα να προτείνει 6 μέλη και την Egis 2 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης της Εγνατίας οδού, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η υπογραφή από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανατίμηση των διοδίων προκειμένου το κόστος ανά χιλιόμετρο να αυξηθεί στα 0,04 ευρώ (από 0,03 ευρώ που είναι σήμερα). Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, τα τέλη διέλευσης προβλέπονταν να πάνε στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο από τον παραχωρησιούχο ώστε σε περίοδο τριών ετών να ανατιμηθεί εκ νέου και να διαμορφωθεί στα 6,3 λεπτά. Προ ημερών, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας να προχωρήσει στην τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής.

Πρόσφατα, ο Γ. Περιστέρης, επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μαζί με τη γαλλική Egis έχουν κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό για την σύμβαση παραχώρησης (με προσφορά τότε κοντά 1,5 δισ. ευρώ, έναντι οικονομικής προσφοράς σχεδόν 500 εκατ. των Vinci, Mytilineos, ΑΒΑΞ), σημείωνε ότι είναι θέμα εβδομάδων η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με το ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό. Όπως τόνιζε όμως, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα από πλευράς δημοσίου και να αρχίσει να μετράει ο χρόνος της σύμβασης για την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects που έχει αναλάβει το έργο.

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Εβρου, μήκους 658 χλμ., όπως και των τριών κάθετων οδικών αξόνων Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη Προμαχώνας, με μήκος και οι τρεις 225 χλμ., που έχει δεσμευθεί να αναβαθμίσει η παραχωρησιούχος, για χρονική περίοδο 35 ετών.

Keywords
Αναζητήσεις
gek-terna-egis-idrythike-i-koini-etaireia-pou-tha-analavei-tin-egnatia-odo.htm
Τυχαία Θέματα