Φόβοι για νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ από το ενεργειακό κόστος

- Το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους να μην ανάψει η νέα φωτιά τιμών. 

Με φόντο τις ραγδαίες αυξήσεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες σε βασικά καθημερινά προϊόντα, όπως το αλεύρι, το γάλα, η ζάχαρη, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν πολλές φορές ακόμα και το 30%, ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, στενή συνεργασία ανάμεσα στους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), προκειμένου να ληφθούν, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέτρα για την αναχαίτιση της

ακρίβειας που έχει αντίκτυπο στα ελληνικά νοικοκυριά. Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα τη Δευτέρα, με παρόντες τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, έγινε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ένα σημαντικό βήμα επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές σε σχέση με το φαινόμενο που είναι δυναμικά παρόν τους τελευταίους μήνες και έχει πλήξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι ίδιοι κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στο BusinessNews.gr ότι «η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν επί της ουσίας μια αμοιβαία ενημέρωση για τις προθέσεις και τις σκέψεις των δύο πλευρών σε σχέση με τις ανατιμήσεις που βαρύνουν τον καθημερινό οικογενειακό προϋπολογισμό. Επιθυμία του υπουργείου είναι να υπάρχει ένας αρχικός συντονισμός με τον Σύνδεσμο και να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων που θα είναι προς το μέρος του καταναλωτή. Αυτό που αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΕΣΜΕ είναι ότι αποβαίνει προς όφελός τους να υπάρξει διατήρηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των τιμών των βασικών προϊόντων, καθώς αν υπάρξει το αντίθετο, γνωρίζουν ότι θα χάσουν, εν μέσω μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, όπως είναι αυτή των σούπερ μάρκετ, τον κινητήριο μοχλό τους: Τους πελάτες τους».

Το θέμα που έχει ανησυχήσει και τις δύο πλευρές είναι το ενεργειακό κόστος, με τους εκπροσώπους των σουπερ μάρκετ να διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι οι αντοχές τους είναι περιορισμένες και κυρίως αναλώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι αργά ή γρήγορα το ενεργειακό κόστος θα περάσει στα ράφια και στον καταναλωτή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις αλυσίδες. Βέβαια, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι το αρμόδιο υπουργείο για το ενεργειακό κόστος αλλά το υπουργείο που υφίσταται τις πιέσεις ως προς την αύξηση των βασικών ειδών διατροφής.

Το ενεργειακό κόστος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συστατικό δαπάνης μετά από αυτό του προσωπικού για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Οι εκπρόσωποι πολύ απλά ανέφεραν ότι το 2020 το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις ήταν στα 70 με 80 ευρώ ανά Mwh ενώ οι τρέχουσες χρεώσεις γίνονται με τις τιμές σε 250 και 260 ευρώ ανά Mwh .

Το λιανεμπόριο ζήτησε να παρατηθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους, προσδιορίζοντας ότι ο χρόνος απόσυρσης του μέτρου να γίνει με την ομαλοποίηση της αγοράς ενεργείας εννοώντας όταν η τιμή της Mwh υποχωρήσει στα επίπεδα των 70 και 60 ευρώ ανά Mwh.

Ακόμη έβαλαν θέμα και για το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο είναι αυξημένο συμμετέχοντας στην ενίσχυση τους ενεργειακού κόστους.

Θα υπάρξει ακόμα μια συνάντηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να χαραχθεί, έχοντας ως υλικό τις συνομιλίες της σημερινής πρώτης συζήτησης, μια κοινή πορεία ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε αναφέρει ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια η αγορά θα ομαλοποιηθεί. Τότε, μάλιστα, είχε απευθύνει και αίτημα προς τον Σύνδεσμο για «απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερο» των αυξήσεων σε βασικά, καθημερινά προϊόντα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα