Hilton: Θέλει να τριπλασιάσει την παρουσία της στην Ελλάδα – Πότε θα υπάρξει ξανά ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα;

Τα 14 ξενοδοχεία στην Ελλάδα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο portfolio, οι εξελίξεις με Πεντελικόν και Μιστράλ, η Brown Hotels και οι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης.

Σημαντικά πλάνα ανάπτυξης έχει για την Eλλάδα η Hilton, που αυτή την στιγμή διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της 14 ξενοδοχεία στην χώρα μας και 1797 δωμάτια (είτε ήδη σε λειτουργία είτε σε στάδιο προετοιμασίας). Μάλιστα, όπως σημείωσε χθες

ο Alan Mantin, Διευθύνων Σύμβουλος Ανάπτυξης της Hilton στη Νότια Ευρώπη, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της franchise συμφωνίας της Brown Hotels με την Hilton για την ένταξη των Isla Brown Chania Resort και Isla Brown Corinthia Resort Spa, στην «Curio Collection by Hilton», η ανάπτυξη αυτή έχει συμβεί μέσα σε σχεδόν δυο χρόνια καθώς το Νοέμβριο του 2021 στο χαρτοφυλάκιο του ξενοδοχειακού κολοσσού ανήκαν μόλις δυο ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Πλέον, όμως, ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά με τον Mantin να αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Hilton επικεντρώνεται στη συνεχή ανάπτυξή της στην Ελλάδα, με σκοπό να τριπλασιάσουμε την παρουσία μας τα επόμενα χρόνια. Η δημοτικότητα των resort hotels, μας βοηθάει να εισέλθουμε σε νέους προορισμούς σε όλη την περιοχή».

Το 2025 σε λειτουργία το Conrad στην Βασιλίσσης Σοφίας

Η Hilton αποτελεί ένα κολοσσό του χώρο της φιλοξενίας με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 22 brands και σχεδόν 7.400 ξενοδοχεία με πάνω από 1,1 εκατομμύρια δωμάτια σε 124 χώρες. Στην περιφέρεια που ανήκει η Ελλάδα δραστηριοποιείται με 14 από αυτά τα brands και αυτό της επιτρέπει να πραγματοποιεί και στην χώρα μας διάφορες δυναμικές κινήσεις. Πρώτη προτεραιότητα, βέβαια, αποτελεί η παρουσίαση του νέου προορισμού, που δημιουργείται στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε το εμβληματικό ξενοδοχείο Hilton από το 1963 μέχρι το 2022 όταν ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται πλήρως από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε, που ελέγχεται από την ΤΕΜΕΣ, στην οποία ανήκει και το Costa Navarino.

O νέος προορισμός, που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2025, θα συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις και στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας τα πολυτελή brands της Hilton Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, θα αποκτήσουν για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα. Aναλυτικότερα ο προορισμός που αναπτύσσει η Iονική περιλαμβάνει: ξενοδοχείο με 280 δωμάτια και σουίτες, υπό το luxury brand Conrad Hotels & Resorts, 55 πολυτελείς κατοικίες για τις οποίες υπάρχει συμφωνία με τη Hilton Worldwide για τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, σύγχρονη λέσχη μελών σε χώρους 5.500τ.μ., πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 275εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου. Η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά στην οικονομία υπολογίζεται σε 327 εκατομμύρια ευρώ κατά τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας ενώ η επένδυση ενισχύσει σημαντικά και την απασχόληση (800 θέσεις εργασίας κατά την ανακατασκευή, 700 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία - υπερδιπλάσιες απ’ ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ξενοδοχείου Hilton.

Πότε θα υπάρξει ξανά Hilton στο κέντρο της Αθήνας;

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως πλέον δεν υπάρχει ξενοδοχείο υπο το brand Hilton στην πρωτεύουσα. Μπορεί να υφίσταται ακόμη «περιοχή Χίλτον» καθώς το ξενοδοχείο με την μακρά ιστορία στην Ελλάδα λειτούργησε (κι ακόμη λειτουργεί) σαν σημαντικό τοπόσημο, αλλά αυτή την στιγμή η Hilton δεν διαθέτει στο portfolio της ξενοδοχείο στην Ελλάδα που να φέρει το κεντρικό της brand . Ο Alan Mantin δήλωσε πως πρόθεση του Ομίλου είναι να υπάρξει ξανά ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα αλλά επισήμανε πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο ακίνητο που να μπορεί να «σηκώσει» το εμβληματικό brand. Έφερε, μάλιστα, για παράδειγμα την περίπτωση της Ρώμης, όταν χρειάστηκαν 10 χρόνια για να βρεθεί το κτίριο για το νέο Hilton, από την στιγμή που το παλιό επαναλανσαρίστηκε σαν Waldorf Astoria. Eυχήθηκε, πάντως, να μην χρειαστεί να περάσει τόσος καιρός στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως ο όμιλος ήδη αναζητά ευκαιρίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή του ιστορικού brand στην χώρα μας.

Σημειώνεται πως το ξενοδοχείο Hilton σημάδεψε τον αστικό ιστό της Αθήνας την περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 21 Απριλίου 1963 και ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη και ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’60 και του ‘70.

Πως προχωρά η συνεργασία με τον Θεόδωρο Δούζογλου

Όσον αφορά την συνεργασία της Hilton με τον όμιλο SCD LTD, του ομογενή επιχειρηματία από την Βενεζουέλα Θεόδωρου Δούζογλου, ο Alan Mantin ανέφερε πως οι εργασίες στο ιστορικό «Mιστράλ» στην Καστέλλα θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ στις αρχές του 2025 θα συμβεί κάτι ανάλογο και με το εμβληματικό «Πεντελικόν» στην Κηφισιά. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία διαχείρισης, που έχει υπογράψει η Hilton με θυγατρικές της SCD Group LTD από το 2022 προβλέπει πως το 117 δωματίων Πεντελικόν (Pentelikon Athens) θα ενταχθεί στην συλλογή Curio από τη Hilton ενώ το «Μιστράλ» θα γίνει Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano, ξενοδοχείο 83 δωματίων που θα είναι το πρώτο ελληνικό ακίνητο της Hampton by Hilton.

Oι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης

Αυτή την στιγμή, στην «Curio Collection by Hilton» ανήκουν ξενοδοχεία σε Αθήνα, Κορινθία, Κρήτη, Σαντορίνη και Ρόδο ενώ από τον Δεκέμβριο του 2023 ντεμπούτο στην χώρα μας έχει κάνει και η «Tapestry Collection by Hilton με τη δημιουργία του Chania Flair Boutique Hotel, Tapestry Collection by Hilton μετά από συμφωνία franchise που σύναψε η Ηilton με την εταιρεία Τσιλεδάκης Α.Ε.

Σύμφωνα με τον Alan Mantin, υπάρχουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης για την ελληνική αγορά και αφορούν διάφορες περιοχές. Όπως επεσήμανε, ο όμιλος θέλει περισσότερα ξενοδοχεία σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιά με σημαντική διεθνή τουριστική κίνηση και εύκολη πρόσβαση όπως η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Κώς. Επίσης ανέφερε πως το πλάνο της Hilton προβλέπει στο μέλλον και ενδεχόμενη επέκταση της υφιστάμενης παρουσίας σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας με την Brown Hotels καθώς όπως τόνισε 2 στις 3 συμφωνίες που υπογράφει η Hilton παγκοσμίως είναι με υφιστάμενους συνεργάτες.

Σημειώνεται πως το δυναμικό πλάνο ανάπτυξης αφορά συνολικά την περιφέρεια που περιλαμβάνει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, όπου η Hilton τα τελευταία πέντε χρόνια, διπλασίασε το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων της σε θέρετρα διαθέτοντας πλέον σχεδόν 80 ξενοδοχεία,

Keywords
Αναζητήσεις
hilton-thelei-na-triplasiasei-tin-parousia-tis-stin-ellada--pote-tha-yparxei-xana-xenodocheio-hilton-stin-athina.htm
Τυχαία Θέματα