Froneri Ηellas: Το νέο ρεκόρ πωλήσεων και το deal των 8 εκατ. ευρώ με τον Ολλανδικό κολοσσό MRP

Oι λόγοι για την νέα αύξηση πωλήσεων το 2023, η βάση της αισιοδοξίας για την συνέχεια και η συμφωνία με την ολλανδική εταιρεία ακινήτων MRP της οικογένειας Meijer

Το 2022 η Froneri Hellas δήλωνε πως κατόρθωσε να πετύχει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή της, ξεπερνώντας τα 42,17 εκατ. ευρω. Τα ρεκόρ, όμως, είναι για να «σπάνε» και έτσι ήδη από το 2023 η εταιρεία κινήθηκε ακόμη πιο ψηλά όσον αφορά τις πωλήσεις. Αναλυτικότερα, την προηγούμενη χρονιά, o κύκλος εργασιών (πωλήσεις) της εταιρείας ανήλθε σε 45,79 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,57% λόγω της καλύτερης απόδοσης των πωλήσεων κυρίως στο κανάλι Out of Home , στις εξαγωγές και τις σημαντικές επιδόσεις του τουρισμού. Επίσης σημαντική θετική επίδραση είχαν το επιτυχές λανσάρισμα για δεύτερη χρονιά της νέας σειρά προϊόντων Nuii και οι αναπροσαρμογές τιμών κατά την διάρκεια του έτους παρά τα αυξημένα κόστη για αγορές ετοίμου προϊόντος. Τα κερδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 2,02% και ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετα φόρων υποχώρησαν κατά 45,24% από 3,2 εκατ. ευρώ σε 1,79 εκατ. ευρώ.

Το 2023 η εταιρεία διατήρησε το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά παγωτού και έως το 3ο τρίμηνο κατάφερε να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε ορισμένα κανάλια πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης αν και συνέχισε να αντιμετωπίζει αυξήσεις στις τιμές για την αγορά εμπορευμάτων παγωτού από τα εργοστάσια του ομίλου κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο τον κύκλο εργασιών της αλλά όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες (κύκλο εργασιών, EBITDA, κερδοφορία και ταμειακή ρευστότητα), επιτυγχάνοντας, μάλιστα, υπερεπίτευξη των ετήσιων εταιρικών στόχων της.

Αισιοδοξία για το 2024

Τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης 2023 δημιουργούν και ενισχύουν τις θετικές προσδοκίες για το 2024, που ξεκίνησε επίσης με υψηλές επιδόσεις στις πωλήσεις της Εταιρείας. Το λανσάρισμα της νέας κατηγορίας παγωτών Nuii αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προστιθέμενη αξία της ενώ οι συνθήκες της αγοράς παρουσιάζονται ευνοϊκές. «Η διατήρηση μείωσης διαφόρων λειτουργικών δαπανών που αποκόμισε η εταιρεία τα προηγούμενα έτη, η αναπλήρωση καινούργιων ψυγείων στα σημεία πώλησης λόγω υψηλών επενδύσεων και για το 2023, η ανάκαμψη του τουρισμού, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρέχον έτος και η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει κέρδη προ φόρων χρηματοοικονομικών, επενδύσεων και αποσβέσεων (EBITDA)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση της Froneri Hellas.

Το deal των 8 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα στον Ελαιώνα με τον ολλανδικό κολοσσό MRP

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 η Froneri Hellas υπέγραψε προσύμφωνο αγοραπωλησίας οικοπέδων και των επ’αυτών κτισμάτων, εγκαταστάσεων κτλ., που διατηρούσε στον Δήμο Ταύρου, στην περιοχή «Ελαιώνας». Κατόπιν στις 5 Φεβρουαρίου 2024 αποφάσισε την έγκριση και την υπογραφή του οριστικού αγοραπωλητηρίου συμβολαίου για τα οικόπεδα -ακίνητα αυτά τα οποία είναι τα παρακάτω:

Οικόπεδο στην οδό Κερκύρας 3 – Ταύρος, έκτασης 18.120 τ.μ. Οικόπεδο στην οδό Κερκύρας 2 – Ταύρος, έκτασης 4.849 τ.μ. Οικόπεδο στην οδό Παναγίας Πλατάνας – Ταύρος, έκτασης 2.197τ.μ. Οικόπεδο στην οδό Προφήτου Δανιήλ 18 – Ταύρος , έκτασης2.147 τ.μ. Οικόπεδο στη θέση Παρόχθειος Προφήτου Δανιήλ – Ταύρος, έκτασης 3.362 τ.μ. Κτίριο ( βιομηχανοστάσιο) στην οδό Κερκύρας 3 στον Ταύρο εμβαδού 16.430,53 τ.μ. Κτίριο (βιομηχανοστάσιο) στην οδό Κερκύρας 2 στον Ταύρο του Νομού Αττικής εμβαδού 2.146,69 τ.μ. Κτίριο (γραφεία – αποθήκες) στην οδό Προφήτου Δανιήλ στο Ταύρο Νομού Αττικής συνολικού εμβαδού 2.828,22 τ.μ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του BusinessNews.gr, νέος ιδιοκτήτης των ακινήτων είναι ελληνική θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού MRP και το αντίτιμο εκτιμάται κοντά στα 8 εκατ. ευρώ.

Η MRP αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τμ, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ολλανδική αγορά. Aνήκει στην οικογένεια Meijer που διαθέτει πάνω από εκατό χρόνια δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα της και αλλού. Σημαντικότερα έργα της αποτελούν το «Hub Amsterdam» που περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 80 κατοικιών και γραφείων στην περιοχή on Osdorpplein Nieuw-West, το «Amstel Station» που περιλαμβάνει την κατασκευή 252 κατοικιών στο κέντρο του Άμστερνταμ, το «Amsterdam New West» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιρίων μεικτών χρήσεων (κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, parking, χώρους εστίασης και αναψυχή) κ.α. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021 εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Διαθέτει διάφορες θυγατρικές στην ελληνική αγορά (MRP Greece, MRP Holding, MRP Elaionas, MRP Tavros, MRP Spetses) με την MRM Τavros να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο της δημοσιότητας καθώς αν και το 2022 αναδείχθηκε πλειοδότης -με προσφορά 2,5 εκατ. ευρώ- στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των πρώην εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, δεν έχει κατορθώσει να προχωρήσει στην σχετική επένδυση λόγω δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.

Σημειώνεται πως στην Κερκύρας 3 ήταν μέχρι πρότινος η έδρα της Froneri Ηellas, η οποία πλέον δηλώνει την διεύθυνση Λεωφόρος Πέτρου Ράλλη 97, Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής για έδρα της εταιρείας.

Eπενδύσεις & Μερίσματα

Το 2023 η Froneri πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως την αγορά ψυγείων με σκοπό την ενίσχυση των σημείων πώλησης παγωτού. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προτείνει την διανομή μερίσματος ποσού 1.7, εκατ. ευρώ από τα Καθαρά Κέρδη προς διάθεση καθώς και να να διανεμηθεί το ποσό των 426.000 ευρώ υπέρ του προσωπικού της εταιρείας.

Ποια είναι η Froneri

H Froneri σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου Nestle και της βρετανικής R & R η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και στην οποία συμμετέχοουν οι δύο προαναφερθείες εταιρείες με ποσοστό 50% έκαστη. Στην Froneri μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες παγωτού των δύο εταίρων σε περισσότερες από 20 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Νότια Αφρική.

Στη Froneri μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες παγωτού των δύο εταίρων στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής και των Φιλιππίνων.

Η Froneri Hellas (Froneri Ελλάς Παγωτό Ανώνυμη Εταιρεία) συστάθηκε τον Αύγουστο του 2016 και απορρόφησε τον κλάδου παγωτού της Nestle Ελλάς, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2015, είχε υπεραξία 82 εκατ. ευρώ, πάγιο ενεργητικό 31 εκατ. ευρώ, αποθέματα 4 εκατ. ευρώ, εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 8 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 2 εκατ. ευρώ και αποθεματικά 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως μια δεκαετία πριν, το 2006, η Nestle στην Ελλάδα είχε εξαγοράσει πλήρως τα παγωτά ΔΕΛΤΑ (Δέλτα Παγωτού), με την εν λόγω εταιρεία να μετονομάζεται σε Nestlé Ice Cream Hellas SA. Στο πλαίσιο αυτής της εξαγοράς η Nestle είχε αποκτήσει και το εργοστάσιο παγωτού της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, το οποίο στην συνέχεια μεταβιβάστηκε στην Froneri Hellas.

To 2017 η νεοσύστατη ακόμη Froneri Hellas αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην συγκεκριμένη μονάδα, που αποτελούσε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα