Συγχώνευση Εφετείων Κρήτης: «Δεν είναι δεσμευτικός ο χαρακτήρας του πορίσματος» λένε από την κυβέρνηση

Έντονες αντιδράσεις των δικαστών έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια γνωμοδότηση επιτροπής του υπουργείου δικαιοσύνης με την οποία προτείνεται η αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας.

Συγκεκριμένα το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί τον περασμένο Αύγουστο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προτείνει συνοπτικά συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων σε όλη την χώρα.

Όπως ήταν

αναμενόμενο, το εν λόγω πόρισμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικαστικών στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά καθώς σύμφωνα με αυτό το πόρισμα διαφαίνεται η συγχώνευση του Εφετείου Κρήτης (με έδρα τα Χανιά) με το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο).

Ωστόσο η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, έπειτα από επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα ενημερώθηκε σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των δύο Εφετείων, ο οποίος την ενημέρωσε ότι το εν λόγω πόρισμα έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό. Παράλληλα σε επικοινωνία της βουλευτού με το Flashnews.gr, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ανοίξει κάποια συζήτηση από την κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα ούτε γίνονται κινήσεις προς κάποια κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα η κ. Βουλουδάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Έπειτα από επικοινωνία μου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κύριο Μπούγα, ενημερώθηκα ότι το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν όσον αφορά τα δικαστήρια του Α’ βαθμού. Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει ανοίξει, ούτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση, για την περιφέρεια Κρήτης, η οποία άλλωστε είναι νησιωτική περιοχή και υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης άνω του ενός Εφετείου.”

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Αυτό που ήρθε στη δημοσιότητα είναι το πόρισμα μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τη διάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας και όχι κάποια απόφαση του Υπουργείου. Σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό μού επισήμανε ότι όλη η ιστορία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο με το πόρισμα να μην έχει τύχει άλλης επεξεργασίας από τις υπηρεσίες. Έχουν πολλά ακόμα να γίνουν, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου αυτή τη στιγμή τα εφετεία χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρωτοδικεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγχώνευση Εφετείων Κρήτης, Δεν,sygchonefsi efeteion kritis, den