Ναυτικό Μουσείο Κρήτης: Παρουσίαση βιβλίου “Αδρίας, Ήταν όλοι τους Ήρωες, η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού”

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στο Νεώριο Moro, Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής θα παρουσιάσει το βιβλίο της διακεκριμένου δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα με τίτλο Αδρίας, Ήταν όλοι τους Ήρωες, η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αφορά την ηρωική δράση του αντιτορπιλικού «Αδρίας» κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γίνεται λεπτομερής αναφορά από την πρόσκρουσή του πλοίου σε νάρκη, καθώς και

στον τρόπο διαφυγής χωρίς την πλώρη του προς την «Ελευθερία» (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) διανύοντας 730 ναυτικά μίλια.

Περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες μεγάλης ιστορικής σημασίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας και ο προϊστάμενος των ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Κρήτης δρ. Φιλολογίας κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Σήφης Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ν.Μ. Κρήτης.

Παρουσίαση βιβλίου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν. με τίτλο Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914. Στο Ημερολόγιο τηρείται καθημερινή καταγραφή από το 1899 μέχρι το 1914 με πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε όλο το χρονικό φάσμα της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), καθώς και για τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν καθημερινά. Για το Ημερολόγιο θα μιλήσουν η δρ. Ιστορίας κα. Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ο δρ. Ιστορίας κ. Μάνος Περάκης και η Ιστορικός-Αρχειονόμος κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ).

Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Σήφης Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ν.Μ. Κρήτης

Keywords
Τυχαία Θέματα