Στέλιος Κούλογλου από Χανιά: Καταδικάζονται αθώοι ως διακινητές μεταναστών (φωτο – βίντεο)

Το πώς αντιμετωπίζονται από την Δικαιοσύνη πολλοί οι οποίοι συλλαμβάνονται ως διακινητές μεταναστών είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου (πλέον) ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια» το οποίο προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 9/4 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την προβολή, παρουσία του κ. Κούλογλου, διοργάνωσε το εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

«142 χρόνια» είναι ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε στην Ελλάδα

ο Σομαλός Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί και ταυτόχρονα είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου.

Πρόκειται για μία ταινία η οποία παρακολουθεί την ιστορία του πρόσφυγα από τη Σομαλία, καθώς και άλλων δύο προσφύγων από το Αφγανιστάν που καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλάκισης ο καθένας.

Όλοι τους, βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα, – σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ – εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να κρατήσουν το πηδάλιο του πλοίου, λίγο πριν τη «συνάντησή» τους με την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις με μετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση ως διακινητές χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.

Οι πραγματικοί διακινητές εγκαταλείπουν τις βάρκες στο μέσο της διαδρομής και βρίσκουν τον πρώτο άτυχο που θα βρεθεί πιο κοντά στο πηδάλιο και του το δίνουν. Όταν αυτός όταν φτάσει, καταδικάζεται ως διακινητής, εξηγεί ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει: «Υπάρχει ένας Νόμος του 2014 που επιβάλλει βαριές ποινές στους λεγόμενους διακινητές, όπου διακινητές θεωρούνται ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει χρήματα από αυτήν την ιστορία, που δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους, αλλά απλά άγγιξαν το τιμόνι».

Εκείνο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή είναι αφενός να αλλάξει ο σχετικός Νόμος και αφετέρου τα δικαστήρια να εξετάζουν τα πραγματικά περιστατικά προκειμένου να αποδίδουν δικαιοσύνη.

Η εκπαιδευτικός του εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά Μαρία Μαραβελάκη αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στο οποίο συμμετέχει το ΕΠΑΛ και στην αφορμή για την οποία έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Νέα Αριστερά».

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Στέλιος ΚούλογλουΣενάριο: Στέλιος ΚούλογλουΔιεύθυνση φωτογραφίας: Ξενοφώντας ΒαρδαρόςΜοντάζ: Γωγώ ΜπεμπέλουΉχος: Κωνσταντίνος ΛινοξυλάκηςΜουσική: Μίμης ΝικολόπουλοςΠαραγωγή: TVXSΠαραγωγοί: Στέλιος ΚούλογλουΦορμάτ: DCPΧρώμα: ΈγχρωμοΧώρα Παραγωγής: ΕλλάδαΈτος Παραγωγής: 2024Διάρκεια: 74′

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα