Πρόκληση ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων από το ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την εξάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της απορρόφησης από τις λίγες, μεγάλες και «συνδεδεμένες» με την κυβέρνηση επιχειρήσεις συνεχίζεται.

Όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη κατανομή των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης που έδωσε, υπό τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή

– Μόνο 7(!) πολύ μικρές επιχειρήσεις (με έως 9 εργαζόμενους) έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο

Ανάκαμψης. Πρόκειται για το 2,4% όσων έχουν ενισχυθεί.

– Μόνο 140 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους) έχουν στηριχθεί από το ΤΑΑ. Αποτελούν το 0,02% της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που στη συντριπτική της πλειονότητα παραμένει αποκλεισμένη.

– Από τα 17,7 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί 4,9 δισ. (27%). Το 15,7% αποδόθηκε στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι τρεις κατηγορίες αποτελούν το 99,9% της επιχειρηματικότητας), το δε 84% στις μεγάλες (0,01% του συνόλου)

Αυτό που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο Ρέθυμνο, με τη σταδιακή μείωση του κύκλου τους, με τον αποκλεισμό τους από κάθε επενδυτικό και χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν είναι τίποτα άλλο από μέρος του σχεδίου που περιέγραψε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη 01/04 με την πολιτική δήλωση του ότι «ο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα, είναι εναντίον της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Εξάλλου, μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για όλες κι όλους τους ανθρώπους του επιχειρείν, είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι ίδιοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε τραπεζικό εργαλείο, οι εταιρείες που πήραν τα 9,5 από τα 11 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να έχουν δανειστεί από τον τραπεζικό τομέα και να έχουν μεταφερθεί τα κονδύλια αυτά στις αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαχυθεί η ανάπτυξη.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα όχι μόνο δε ζει το «θαύμα» που επικαλούνται Χατζηδάκης Μητσοτάκης αλλά μάλλον ζουν από θαύμα επί της διακυβέρνησής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρόλη την επίσης «συνδεδεμένη προσπάθεια» που έγινε προεκλογικά να ταυτιστεί μέσω «περίεργων» δηλώσεων με αντεπιχειρηματικές πολιτικές, αποδεικνύεται, προς επίρρωση όσων λέγαμε προεκλογικά όλοι εμείς, μέλη και υποψήφιοι του κόμματος, ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει ένα ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, κοστολογημένο πολιτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας.

Το πρόσφατο, μάλιστα, προοδευτικό φορολογικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, το πολιτικό μας πρόγραμμα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό τραπεζικό δανεισμό , για τη μείωση εισφορών του εργοδότη και του εργαζομένου, για την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, αλλά και ο σχεδιασμός μας για ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, είναι ακόμη μερικές αποδείξεις ότι μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει ανάταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόκληση, Ανάκαμψης,proklisi, anakampsis