Ποια είναι η καλύτερη ώρα ύπνου: Τι προτείνουν οι ειδικοί

Συνήθως λέμε ότι όσο πιο γρήγορα πάμε γα ύπνο, τόσο καλύτερα είναι, για να “χορτάσουμε” τον ύπνο και να σηκωθούμε το πρωί ξεκούραστοι. Όμως αυτό δε συμβαίνει απόλυτα έτσι, καθώς μπορεί να ξυπνάμε το πρωί και να νιώθουμε κουρασμένοι. Το θέμα του ύπνου, είναι πολυπαραγοντικό και σίγουρα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να ξυπνάμε το πρωί κουρασμένοι, για παράδειγμα μπορεί να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα και μετά να μην καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στην ιδανική ώρα που πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο για να νιώθουμε ξεκούραστοι το επόμενο πρωί.

Πώς ξέρουμε τελικά πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμηθούμε για να σηκωθούμε το πρωί ανανεωμένοι και ξεκούραστοι;

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν ένας “υπολογιστής ύπνου” που χρησιμοποιείται στον ιστότοπο Hillarys, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πότε πρέπει να πέσουμε για ύπνο για να είμαστε ξεκούραστοι  το επόμενο πρωί. Προφανώς, όλα έχουν να κάνουν με τους κύκλους ύπνου και όχι με το να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες. Εάν ξυπνήσετε τη λάθος στιγμή κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ύπνου, θα νιώσετε πιο κουρασμένοι, ακόμα κι αν κοιμηθήκατε για μεγαλύτερο διάστημα.

Τι ώρα να κοιμηθείτε για να ξυπνήσετε ξεκούραστοι

Πότε να κοιμηθείτε για να ξυπνήσετε στις 7:00 π.μ.

Αν πρέπει να ξυπνήσετε στις 7:00 π.μ., ιδανικά θα πρέπει να κοιμηθείτε στις 9:46 μ.μ. ή στις 11:16 μ.μ. Εάν σας αρέσει να ξενυχτάτε και καμία από αυτές τις ώρες δεν σας βολεύει, τότε μπορείτε να κοιμηθείτε στις 12:46 π.μ. ή στις 2:16 π.μ. Το πρόγραμμα υπολογισμού ύπνου λαμβάνει υπόψη τον μέσο χρόνο των 14 λεπτών που χρειάζονται οι άνθρωποι για να αποκοιμηθούν φυσικά, επομένως δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκεστε στο κρεβάτι ακριβώς σε αυτή την ώρα.

Πότε να κοιμηθείτε για να ξυπνήσετε στις 6:00 π.μ.

Για να ξυπνήσετε στις 6:00 π.μ., θα πρέπει να κοιμηθείτε στις 8:46 μ.μ., 10:16 μ.μ. ή ακόμα και στις 11:46 μ.μ. Εάν σας αρέσει να ξενυχτάτε, μπορείτε να κοιμηθείτε και στη 1:16 π.μ.

Πότε να κοιμηθείτε για να ξυπνήσετε στις 8:00 π.μ.

Δεν χρειάζεται να ξυπνάτε πολύ νωρίς για να φτάσετε στην ώρα σας στη δουλειά; Μην ανησυχείτε. Αυτές είναι οι κατάλληλες ώρες για να κοιμηθείτε ώστε να ξυπνήσετε στις 8:00 π.μ.: 10:46 μ.μ., 12:16 π.μ., 1:46 π.μ. ή 3:16 π.μ.

Τι είναι οι κύκλοι ύπνου;

Ένας κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου περνάμε από πέντε στάδια ύπνου – τέσσερα στάδια ύπνου μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM) και ένα στάδιο ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Μετακινούμαστε από τον ελαφρύ ύπνο στο Στάδιο 1 σε έναν πολύ βαθύ ύπνο στο Στάδιο 4. Είναι δύσκολο να ξυπνήσετε κάποιον στο Στάδιο 4 ενός κύκλου ύπνου, γι’ αυτό μπορεί να νιώθετε πιο κουρασμένοι αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Το πέμπτο στάδιο, ο ύπνος REM, είναι όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος του ονείρου. Μπορείτε να είστε εξαιρετικά ακριβείς με τον ύπνο σας. Για παράδειγμα, εάν ξέρετε ότι η βέλτιστη ώρα για να σηκωθείτε από το κρεβάτι είναι η 6:35 π.μ., έτσι ώστε να μην χάσετε το τρένο και να είστε συνεπείς στη δουλειά, εισάγετέ το στον υπολογιστή ύπνου και θα λάβετε ένα αποτέλεσμα. Για ώρα αφύπνισης στις 6:35 π.μ., μπορείτε να κοιμηθείτε στις 9:21 μ.μ., 10:51 μ.μ., 12:21 π.μ. ή 1:51 π.μ.

Ακριβής υπολογισμός ώρας ύπνου για ξεκούραστο ξύπνημα

Μπορείτε να είστε εξαιρετικά ακριβείς με τον ύπνο σας. Για παράδειγμα, εάν ξέρετε ότι η βέλτιστη ώρα για να σηκωθείτε από το κρεβάτι είναι η 6:35 π.μ., έτσι ώστε να μην χάσετε το τρένο και να είστε συνεπείς στη δουλειά, εισάγετέ το στον υπολογιστή ύπνου και θα λάβετε ένα αποτέλεσμα. Για ώρα αφύπνισης στις 6:35 π.μ., μπορείτε να κοιμηθείτε στις 9:21 μ.μ., 10:51 μ.μ., 12:21 π.μ. ή 1:51 π.μ. Η ιστοσελίδα του υπολογιστή ύπνου αναφέρει:

«Ο καλός ύπνος δεν αφορά απλώς το να πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι – είναι και το να ξυπνάτε στη σωστή ώρα. Χρησιμοποιώντας έναν τύπο που βασίζεται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματος, ο υπολογιστής υπνου θα υπολογίσει την καλύτερη ώρα για να ξυπνήσετε ή να κοιμηθείτε».Ο υπολογιστής λειτουργεί με την αρχή ότι όλοι κοιμόμαστε σε περίπου 5 ή 6 κύκλους που διαρκούν περίπου 90 λεπτά. Το ξύπνημα στη μέση ενός κύκλου μπορεί να σας αφήσει αδύναμους να κοιμηθείτε ξανά και να νιώσετε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι να ξυπνήσετε ανάμεσα σε κύκλους και να νιώσετε ξεκούραστοι το πρωί.

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia