Ελικοδρόμιο Γαύδου: Έχει φώτα και λειτουργούν, δεν έχει όμως αδειοδότηση! (βιντεο)

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αναδεικνύει μέσω του Flashnews.gr o ιατρός της Γαύδου κ. Βασίλης Αμβροσιάδης. Ο κ. Αμβροσιάδης τονίζει ότι απαιτείται η χρήση του ελικοδρομίου της Γαύδου και το βράδυ, διότι συχνά υπάρχουν έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά όπου απαιτείται να προσγειωθεί ελικόπτερο για να μεταφερθούν ασθενείς σε νοσοκομείο είτε της Κρήτης, είτε εκτός αυτής.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ελικοδρόμιο της Γαύδου, ένα από τα δέκα που

δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε απομακρυσμένες περιοχές του Αιγαίου, διαθέτει φώτα (από τον Νοέμβριο του 2021) και μάλιστα αυτό δηλώνεται με πρόσφατη ανάρτηση του δήμου Γαύδου, όπου λειτούργησε τα φώτα, κάνοντας έναν έλεγχο νυκτερινής λειτουργίας.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το ελικοδρόμιο δεν έχει αδειοδότηση όπως απαιτείται! Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει χρήση του το βράδυ, για έκτακτα περιστατικά, όπου χρειάζεται η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό ασφαλείας για να λειτουργήσει. Χωρίς αδειοδότηση δεν δύναται να προσγειωθεί κανένα ελικόπτερο του στρατού για να μεταφέρει ασθενή ή κάποιον που έχει ανάγκη σε οικείο νοσοκομείο.

Δείτε την ανάρτηση του δήμου Γαύδου (το περασμένο Σάββατο) και το βίντεο από το ελικοδρόμιο του οποίου τα φώτα λειτουργούν κανονικά.

Τι αναφέρει στο Flashnews.gr ο γιατρός της Γαύδου

Στην καταγγελία του στο Flashnews.gr ο ιατρός της Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης επισημαίνει: “Το ελικοδρόμιο Γαύδου το βράδυ δεν δέχεται ελικόπτερα. Το Καστελόριζο δέχεται ελικόπτερα το βράδυ, όπως και τα Ψαρά. Εμείς γιατί όχι; Έχουμε σοβαρά περιστατικά που γίνονται βράδυ και πρέπει να γίνει αεροδιακομιδή. Αναγκαζόμαστε σε περιστατικά που γίνονται βράδυ να κρατάμε τους ασθενείς μέχρι τα ξημερώματα στο ιατρείο και μετά, με το πρώτο φως του ήλιου, να έρχεται το ελικόπτερο του στρατού να τους παίρνει για να τους μεταφέρει σε νοσοκομείο”.

Όπως τονίζει ο ιατρός: “πολλές φορές οι τραυματίες ή οι ασθενείς μεταφέρονται με ακατάλληλα πλωτά σκάφη ενώ θα έπρεπε να γίνει άμεσα αεροδιακομιδή τους. Μάλιστα το ελικοδρόμιο της Γαύδου είναι μεγαλύτερο από άλλων νησιών, αυτής της κλίμακας και τηρεί τις προδιαγραφές. Συνεπώς υπάρχει η υποδομή αλλά δεν έχει αδειοδότηση”.

Δεν έχει αδειοδότηση το ελικοδρόμιο Γαύδου – Ο δήμος Γαύδου πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες

Το γεγονός ότι το ελικοδρόμιο Γαύδου δεν έχει αδειοδότηση ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και φυσικά να δέχεται ελικόπτερα και το βράδυ επιβεβαιώνεται και από την ενημέρωση που έλαβε το Flashnews.gr από την Ανώτατη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μάλιστα, όπως μας τονίστηκε, για να λάβει τη συγκεκριμένη αδειοδότηση το ελικοδρόμιο θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες ο δήμος στον οποίο ανήκει, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Γαύδου. Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει αδειοδότηση θα πρέπει να υπάρχει και η σχετική χρηματοδότηση, διότι η αδειοδότηση σημαίνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, όταν ο δήμος υποβάλλει το αίτημα στην ΑΠΑ, κλιμάκιο της μεταβαίνει στο ελικοδρόμιο για να διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. “Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ελικοδρομίου έχει αόριστη ισχύ, είναι μεταβιβάσιμη, και δύναται να εκχωρηθεί όταν ο αποδέκτης της μεταβίβασης ή της εκχώρησης πληροί τις προϋποθέσεις”, αναφέρει η σχετική παράγραφος του νόμου.

Σε ό,τι αφορά το “περιεχόμενο αίτησης χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ελικοδρομίου” μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής σημαντικά:

“πρέπει να υπάρχει η πρόθεση για την πραγματοποίηση πτήσεων και κατά τη διάρκεια της νύκτας καθώς και η πρόθεση για χρήση οπτικών βοηθημάτων, συχνοτήτων επικοινωνίας ή τηλεχειρισμού αυτών, καθώς και το είδος αυτών”.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Flashnews.gr πριν από περίπου 20 χρόνια είχε εκκινήσει η τότε Κοινότητα Γαύδου (που μετεξελίχθηκε σε δήμο) τις διαδικασίες για να λάβει αδειοδότηση το ελικοδρόμιο Γαύδου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Σύμφωνα με πηγές υπάρχει ένα θέμα και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεγονός που εμποδίζει την άδεια για πτήσεις.

Το ζήτημα του ελικοδρόμιου Γαύδου έφερε χτες στη Βουλή και ο βουλευτής Χανίων ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης που κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη λειτουργία του ελικοδρομίου στο νησί. Ο βουλευτής Χανίων μετέφερε στον Υπουργό την ανησυχία των κατοίκων της Γαύδου για τη μη ομαλή και πλήρη λειτουργία του ελικοδρομίου, τονίζοντας ότι “αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας και προφύλαξης της ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ζητά τον συντονισμό των ενεργειών για την τάχιστη αδειοδότηση του υφιστάμενου ελικοδρομίου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελικοδρόμιο Γαύδου, Έχει,elikodromio gavdou, echei