Χανιά: Η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (φωτο, βιντεο)

Με παρουσία τοπικών φορέων αλλά και εμπειρογνωμόνων ελαιόλαδου, τιμήθηκε σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, μέσα από ενημερωτική εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας».

Στόχος της εκδήλωσης αποτέλεσε η ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.

Οι

διάφορες ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, από εμπειρογνώμονες, ερευνητές, επαγγελματίες και τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αφορούσαν τη συγκομιδή, τη διαχείριση και παραγωγή, τις επιμολύνσεις αλλά και την αξιοποίηση του ελαιόλαδου, με στόχο την παραγωγή ενός βέλτιστου προϊόντος, τόσο για τοπική χρήση όσο και για εξαγωγή σε μεγαλύτερες αγορές.

Η κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη, Αντιπεριφεριάρχης του Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, μιλώντας για την εσπερίδα δήλωσε πως «ξεκινήσαμε την ομάδα εργασίας «AREPO για το ελαιόλαδο» για να σχεδιάσουμε πώς παράγουμε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο αλλά και ποιες είναι αυτές οι δράσεις που θα βοηθήσουν το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» να πάρει τη θέση που του αξίζει».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι «ξεκινήσαμε εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχεδιασμό με εκπαιδεύσεις -σε συνεργασία του ΕΛΓΟ, ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρεια Κρήτης- οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλους τους δήμους της Κρήτης και για όλα τα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα, για παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, ξεναγούς, με σκοπό την ανάδειξη του «χρυσού» της Κρήτης».

Τέλος, η ίδια μίλησε για την φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία δεν ήταν αρκετά καλή συγκριτικά με άλλες χρονιές, αποδίδοντάς το στις υψηλές θερμοκρασίες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ποιότητα της παραγωγής μπορεί να βελτιωθεί παρά την αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών.

Στη συνέχεια, η ομιλήτρια, κα. Άννα Γαλλιάκη, μιλώντας για τις επιμολύνσεις που παρουσιάζει η παραγωγή ελαιόλαδου τόνισε πως «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε μεγαλύτερο όμως βαθμό, βρίσκουμε απαγορευμένες ουσίες στο ελαιόλαδο. Αυτές οι εικόνες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοφαρμάκων, τα οποία προτείνει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, ο ομιλητής κ. Μανώλης Καρπαδάκης, μιλώντας για την παράδοση σε συνάρτηση με την ποιότητα ελαιόλαδου, εξήγησε πως «η Κρήτη είναι ένα νησί το οποίο έχει παράδοση πάνω από 3,500 χρόνια πάνω στην ελαιοκαλλιέργεια» αναφέροντας, ωστόσο ότι ορισμένες παγιωμένες πρακτικές πρέπει να διακοπούν, εφόσον δεν εξυπηρετούν την παραγωγή ποιοτικότερου προϊόντος. «Η ανάπτυξη της ποιότητας είναι μονόδρομος για την εξέλιξη του προϊόντος, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα