Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: «Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ»

Την ανάγκη ένταξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επικαλείται τη σημασία των επιχειρήσεων αυτού του τύπου για την τοπική οικονομία, παραθέτοντας ευρήματα σχετικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή χρηματοοικονομικής διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης

κ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, οι επισκέπτες που καταλύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την τοπική αγορά, καθώς αγοράζουν περισσότερο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, προτιμούν να τρώνε εκτός καταλύματος, να ενοικιάζουν οχήματα για να κάνουν τις περιηγήσεις τους σε διάφορους προορισμού και να επισκέπτονται περισσότερο αξιοθέατα και παραλίες, αφήνοντας και περισσότερα έσοδα στην τοπική κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, η ένταξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ είναι ωφέλιμη τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία και επομένως ερωτάται το Υπουργείο Οικονομικών εάν προτίθεται να τις εντάξει στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά η ερώτηση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη έχει ως εξής:

«Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Τα τουριστικά καταλύματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων φιλοξενίας επισκεπτών στην Π.Ε. Χανίων. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του καθηγητή χρηματοοικονομικής διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, οι τουρίστες που διαμένουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα αποτελούν το 15% επί των συνολικών αφίξεων δηλαδή αντιστοιχούν σε 200.000 τουρίστες. Όπως όμως επισημαίνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οι χρηματοδοτήσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση είναι ισχνές με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις για την επιχειρηματική τους λειτουργία.

Η στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, ωστόσο, είναι στοιχείο σημαντικό συνολικά για την τοπική οικονομία. Όπως έδειξε η ίδια μελέτη οι επισκέπτες που καταλύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την τοπική αγορά καθώς αγοράζουν περισσότερο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, προτιμούν να τρώνε εκτός καταλύματος, να ενοικιάζουν οχήματα για να κάνουν τις περιηγήσεις τους σε διάφορους προορισμού και να επισκέπτονται περισσότερο αξιοθέατα και παραλίες, αφήνοντας και περισσότερα έσοδα στην τοπική κοινωνία.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι η ένταξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ είναι ωφέλιμη τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.
Κατόπιν τούτων, κύριε Υπουργέ,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η ένταξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ;»
Keywords
Τυχαία Θέματα