Τα βραβεία του κου Πιτσιλή στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, η αποδοτικότητα των υπηρεσιών του και η προστασία των φορολογούμενων πολιτών



Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου

Το πρωΐ της 8ης Δεκεμβρίου 2017 έκπληκτοι διαβάσαμε την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κου Γεωργίου Πιτσιλή «Αριθ. Δ.Σ.Σ. 159256 ΕΞ 2017 ΕΜΠ» για την «θέσπιση διαδικασίας βράβευσης των Οργανικών Μονάδων της Α.Α.Δ.Ε.» με χρηματικά ή μη βραβεία

Τα βραβεία που θα δοθούν χωρίζονται σε κατηγορίες:

α. Γενικό βραβείο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας Οργανικών Μονάδων της Αρχής.

β. Ειδικά βραβεία για την υψηλή απόδοση και την ιδιαίτερη συνεισφορά των Οργανικών Μονάδων στην επίτευξη των στρατηγικών

στόχων της Αρχής και στην εκπλήρωση της αποστολής της ή για την αποκάλυψη σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

γ. Ειδικά βραβεία για τη συμμετοχή των Οργανικών Μονάδων στην υλοποίηση σημαντικών έργων, εκτός επιχειρησιακού Σχεδίου αλλά σε εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της Αρχής.

δ. Ειδικά βραβεία για την ανταπόκριση Οργανικών Μονάδων σε έκτακτα γεγονότα ή για την ανάληψη πρωτοβουλιών που προάγουν το έργο της Αρχής.

ε. Ειδικά βραβεία για τη διαχείριση υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας για τη λειτουργία των οργανικών μονάδων υπό ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.

στ. Ειδικά βραβεία κοινωνικής προσφοράς και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Για τα βραβεία αυτά παροτρύνουν τις Οργανικές Μονάδες και τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ να επιτυγχάνουν «στόχους» και «αποδόσεις» προκειμένου να τους καταβληθούν.

Δεν αναφέρεται όμως πουθενά η «Απόδοση Φορολογικής Δικαιοσύνης στους πολίτες» και το η διατήρηση του «Κράτους Δικαίου».

Το κράτος δικαίου ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν δικαιϊκοί φραγμοί ή περιορισμοί στη δύναμη του κράτους όταν επιβάλλει φόρους. Έτσι η «άσκησις της κρατικής εξουσίας, προσδιορίζεται και περιορίζεται δια κανόνων δικαίου να υπόκειται εις αυτούς τους κανόνες….»

Οι φορολογούμενοι που έχουν αυξημένη φορολογική παραβατικότητα και το Δημόσιο χάνει πολλά έσοδα από την απόκρυψη των εισοδημάτων τους, πρέπει να είναι στο στόχαστρο των φορολογικών οργάνων. Είναι γενική επιθυμία αυτό. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι οι σωστοί και νόμιμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι, κάποιες φορές είναι τα θύματα της υπερβολικής επιβολής φόρων κυρίως για τυπικούς λόγους. Πολλές φορές οι φόροι σε αυτούς επιβάλλονται ακόμα και όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την διάπραξη της φοροδιαφυγή τους. Και το ερώτημα είναι: ποιος έχει την αρμοδιότητα για να αποδείξει την ευθύνη του φορολογουμένου; Η εφορία ή ο φορολογούμενος; Τα φορολογικά δικαστήρια έχουν αποδεχθεί ότι την ευθύνη αυτή την έχει η φορολογούσα αρχή και όχι ο φορολογούμενος. Διότι διαφορετικά ο έφορος θα μπορούσε να βαπτίσει όλους ως «φοροφυγάδες», χωρίς αποδεδειγμένες κατηγορίες, και οι φορολογούμενοι αυτοί θα είχαν την ευθύνη να αποδείξουν ότι…δεν είναι ελέφαντες!

Σε όλες τις περιπτώσεις η εφορία επιβάλλει φόρους, ακόμα και όταν έχει αμφιβολίες γι' αυτό. Για τυπικές παραβάσεις. Δεν συγχωρεί την άγνοια του νόμου από τους πολίτες, ενώ δέχεται την άγνοια νόμου από τα όργανά της όταν κάνουν λάθη. Στην πρώτη περίπτωση τιμωρεί τους πολίτες με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στην δεύτερη δεν υπάρχουν ποινές αλλά τώρα θα υπάρχουν και βραβεία!

Με την τελευταία του απόφαση για τα βραβεία αυτά, ο κος Πιτσιλής παρέλειψε μια βασική αρχή: Την αρχή της «προστασίας του φορολογούμενου-πολίτη» από κάθε αδικία και υπερβολή και την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία εάν η φορολογούσα αρχή δεν μπορεί να αποδείξει την ευθύνη του για την, πιθανή, παραβατικότητά του.

Όταν το Κράτος παροτρύνει τις Υπηρεσίες του και τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. να έχουν «αποδοτικότητα» και «αύξηση του έργου» τους χωρίς προϋποθέσεις, μοιάζει σαν να τους εξωθεί να επιβάλλουν φόρους και σε περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν έχουν διαπράξει ουσιαστικά φοροδιαφυγή, αλλά απλώς προσθέτουν τα ποσά στην απόδοσή τους για να φανούν ότι υλοποιούν σημαντικό έργο και να εισπράξουν τα βραβεία τους.

Έπρεπε να το είχε τονίσει με έμφαση ο κος Πιτσιλής, στην παραπάνω απόφασή του, ότι πρέπει κατά τον καταλογισμό φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων, να λαμβάνεται υπ' όψη και το δίκαιο του φορολογουμένου που ελέγχεται, εάν υπάρχει. Και δεν το έκανε.

Πρέπει οι μισθοί των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. να είναι αξιοπρεπείς, πρέπει να έχουν κίνητρα, πρέπει να εισπράττουν βραβεία. Όχι όμως με μοναδικό κίνητρο την απόδοση χωρίς να λαμβάνεται υπ όψη το δίκαιο και η αξιοπρέπεια του φορολογουμένου. Η ψυχρή λογική του «αυξήσετε τα έσοδα του δημοσίου» έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα πολλά προβλήματα στην Ελληνική Κοινωνία και στην Ελληνική Οικονομία. Χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν στα Διοικητικά Δικαστήρια και όταν εκδικάζονται, το 72% των υποθέσεων αυτών ακυρώνουν τους φόρους που είχαν επιβληθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και οι φορολογούμενοι δικαιώνονται αφού προηγουμένως δαπανούν πολλά χρήματα για την υποστήριξή τους και σπαταλώνται πολλές εργατοώρες στα Δικαστήρια.

Θέλουμε να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση και μάλιστα με απονομές βραβείων;

Περιμένουμε από τον κο Πιτσιλή να επανέλθει και να τοποθετηθεί σε αυτό το ευαίσθητο θέμα ούτως ώστε να το καταλάβουν οι εφοριακοί και οι άλλοι παράγοντες της Υπηρεσίας του και να το θυμούνται όταν θα ελέγχουν για να αυξήσουν τα έσοδα των ταμείων της Α.Α.Δ.Ε., αλλά για να το διαβάσουν και όλοι οι φορολογούμενοι και να αισθανθούν ότι η φορολογική Διοίκηση δεν τους βλέπει μόνο σαν πιόνια , σαν αντικείμενα φορολογίας, αλλά και σαν πολίτες που τον έχουν τοποθετήσει στη θέση αυτή για να φροντίζει και να προασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Υποστηρίζουμε την άποψη ότι οι φοροφυγάδες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Πιστεύουμε όμως ότι δεν πρέπει να επιτίθεται η Πολιτεία σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής και τιμωρούνται, έστω και αν εκ των υστέρων δικαιώνονται στα δικαστήρια.

Καλό θα είναι να βραβεύονται οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., αλλά ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ, ΠΙΘΑΝΕΣ, ΑΔΙΚΙΕΣ!

Πιστεύουμε ότι ο κος Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. θα αισθανθεί την ανάγκη να διορθώσει αυτήν του την παράληψη για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα