(ΠΟΦΕ-Ε) και Συνεργαζόμενες παρατάξεις στο ΟΕΕ: «Στο κενό η προσπάθεια συκοφάντησης των λογιστών για το κοινωνικό μέρισμα»

(Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.) ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ Ο.Ε.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 ΔΕΚ. 2017

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Σας κοινοποιούμε το ψήφισμα της 76ης Τακτικής Συνόδου των Αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε. κατόπιν σχετικού κειμένου διαμαρτυρίας, που κατέθεσε η Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζόμενων-Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.) και Συνεργαζόμενες Παρατάξεις στο Ο.Ε.Ε. με θέμα: «Στο κενό η προσπάθεια συκοφάντησης

των λογιστών για το κοινωνικό μέρισμα»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 76ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα τα οποία μάλιστα βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθημερινής ενημέρωσης – εκτός των άλλων – και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμοδίων φορέων.

Τα γνωστά και απρόβλεπτα τεχνικά προβλήματα (σ.σ. πολλά εκ των οποίων ήταν δικαιολογημένα αφού τα δεδομένα μεταφέρθηκαν ως είχαν στις 31/10/2017 από το TAXIS) είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους πραγματικούς δικαιούχους να αντιμετωπίσουν αναίτια (και να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) σοβαρές αδυναμίες αποδοχής και έγκρισης του μερίσματος.

Επίσης αναδείχθηκαν πολλές εξόφθαλμες αδικίες που εξαιρούν από το μέρισμα πολλές αιτήσεις νοικοκυριών, τα οποία ενώ έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εντούτοις απορρίφθηκαν λόγω τεχνικών λαθών.
Μία τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα ότι η εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος λαμβάνει από το έντυπο Ε1 τη φιλοξενία (πίνακας 6) και όχι τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας που δηλώνεται στον πίνακα 5 αυτού και βάσει αυτής ο φορολογούμενος υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση από τον φιλοξενούντα.

Για του λόγου το αληθές οι υπεύθυνοι αναγνώρισαν και διόρθωσαν αρκετά από τα παραπάνω απρόβλεπτα λάθη της εφαρμογής, όπως την προσθήκη νέου τέκνου στο 2017, τα ζητήματα της αναπηρίας, τη δυνατότητα αίτησης από τον φιλοξενούμενο στις περιπτώσεις θανάτου του φιλοξενούντος, την μη ένδειξη προηγούμενης ασφάλισης, την μη απαίτηση συναίνεσης από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (φοιτητές– προστατευόμενα μέλη, κ.λπ.).

Μέσα σε όλη αυτή την παραζάλη των προβλημάτων και των αδικιών οι λογιστές-φοροτεχνικοί στάθηκαν για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και αντιμετώπισαν την υφιστάμενη κατάσταση με στωικότητα και επαγγελματική συνέπεια.

Ωστόσο, δεν απεμπόλησαν την ανθρώπινή τους υπόσταση και στάθηκαν στο πλευρό όλων, εξυπηρετώντας τα χιλιάδες νοικοκυριά που ήθελαν να αιτηθούν.

Παράλληλα, δεν αρνήθηκαν, ούτε υπολόγισαν τον πολύτιμο χρόνο ακόμη και σε περιπτώσεις που οι αιτούντες επέμεναν στην υποβολή αίτησης παρά την εκ των προτέρων διαβεβαίωσή ότι αυτή πρόκειται να απορριφθεί λόγω προφανούς ένδειξης μη συγκέντρωσης των προϋποθέσεων.

Αδιάψευστη περί αυτού μαρτυρία δίνουν τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα εξέλιξή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων σχετικά με την αναλογία των δικαιούχων σε σχέση με τις υποβαλλόμενες αιτήσεις.

Ωστόσο, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του ο κλάδος των λογιστών χρεώθηκε το όλο ζήτημα των λαθών και των τεχνικών αδυναμιών της εφαρμογής και δέχθηκε ακόμη και συκοφάντηση από συγκεκριμένα μέσα (τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα) με επωδό «το λάθος του λογιστή…» ή «λάθη λογιστών μπλοκάρουν το κοινωνικό μέρισμα..» και άλλα σχετικά.

Οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί υποβάλλουν τις δηλώσεις των φορολογουμένων με βάση τα οικογενειακά στοιχεία που αυτοί τους προσκομίζουν και για τα οποία σύμφωνα και με τις φορολογικές διατάξεις, έχουν προσωπική ευθύνη οι ίδιοι οι φορολογούμενοι. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί κανόνα στις περιπτώσεις αλλοδαπών φορολογουμένων που προσέρχονται στα λογιστικά γραφεία για πρώτη φορά και δεν έχει καταγραφεί στο TAXIS προηγούμενη εικόνα.

Διαμαρτύρεται για την άδικη και συκοφαντική κριτική που δέχθηκε ο κλάδος με πρακτικές που θυμίζουν λίγο πολύ, την θεωρία πρόκλησης «κοινωνικού αυτοματισμού», και δηλώνει απερίφραστα ότι, ο κλάδος θα συνεχίσει να εκτελεί με συνέπεια και υπευθυνότητα το ρόλο που του έχει αναθέσει ο νομοθέτης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων του πελάτη–φορολογούμενου.

Στο ίδιο ψήφισμα δηλώνουμε ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί πορεύονται στην επαγγελματική κονίστρα όλα αυτά τα χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα κάποιες βασικές αρχές, λειτουργώντας συνάμα μακριά από τον οποιοδήποτε «καιροσκοπισμό» και «κερδοσκοπισμό» που με περισσή ανευθυνότητα και λαϊκισμό έσπευσαν να τους αποδώσουν τα παραπάνω μέσα, μη εξαιρουμένων και των επώνυμων υπευθύνων στελεχών από τους φορείς που υλοποίησαν την εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα