Η ΕΕ ερευνά νέα υπόθεση ενδεχόμενης φοροαποφυγής μέσω ευνοϊκών φορολογικών αποφάσεων στον όμιλο Inter IKEA



Η ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά διεξοδική έρευνα σχετικά με τη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της ΙΚΕΑ από το κράτος της Ολλανδίας.

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι δύο φορολογικές αποφάσεις των Κάτω Χωρών ενδέχεται να επιτρέψουν στην Inter IKEA να καταβάλει λιγότερους φόρους και να τους παράσχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών, κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Ο Επίτροπος κ. Margrethe Vestager, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού,

δήλωσε: "Όλες οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους. θα ερευνήσει προσεκτικά τη φορολογική μεταχείριση των Κάτω Χωρών της Inter IKEA ".

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το επιχειρηματικό μοντέλο του ΙΚΕΑ μετατράπηκε σε μοντέλο franchising. Από τότε είναι ο όμιλος Inter IKEA που εκμεταλλεύεται το franchise business της IKEA, χρησιμοποιώντας την έννοια "franchise IKEA". Αυτό σημαίνει πιο συγκεκριμένα ότι η Inter IKEA δεν είναι ιδιοκτήτρια των καταστημάτων του ΙΚΕΑ. Όλα τα καταστήματα της IKEA παγκοσμίως καταβάλλουν στο Inter IKEA Systems, θυγατρική του ομίλου Inter IKEA στις Κάτω Χώρες, ένα τέλος δικαιόχρησης 3% του κύκλου εργασιών τους. Σε αντάλλαγμα, τα καταστήματα IKEA έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων το εμπορικό σήμα της IKEA και να λαμβάνουν τεχνογνωσία για να λειτουργούν και να αξιοποιούν την έννοια του franchise IKEA.

Έτσι, η Inter IKEA Systems στις Κάτω Χώρες καταγράφει όλα τα έσοδα από τα τέλη franchise της IKEA που συλλέγονται παγκοσμίως από τα καταστήματα της IKEA. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά τη φορολογική μεταχείριση των συστημάτων Inter IKEA στις Κάτω Χώρες από το 2006. Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι δύο φορολογικές αποφάσεις, οι οποίες χορηγήθηκαν από τις ολλανδικές φορολογικές αρχές το 2006 και το 2011, μείωσαν σημαντικά τις φορολογικές απαιτήσεις της Inter IKEA Systems στις Κάτω Χώρες.

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι οι δύο φορολογικές αποφάσεις ενδέχεται να έχουν αθέμιτο όφελος για την Inter IKEA Systems σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες στις Κάτω Χώρες. Αυτό θα παραβίαζε τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Μεταξύ 2006-2011 (φορολογική απόφαση του 2006)

Η φορολογική απόφαση του 2006 ενέκρινε μια μέθοδο για τον υπολογισμό ενός ετήσιου τέλους άδειας που πρέπει να καταβάλει η Inter IKEA Systems στις Κάτω Χώρες σε άλλη εταιρεία του ομίλου Inter IKEA που ονομάζεται I.I. Holding, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Εκείνη την εποχή, η Ι.Ι. Η Holding κατείχε ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που απαιτούνται για την έννοια του franchise IKEA. Αυτά χορηγήθηκαν αποκλειστικά στην Inter IKEA Systems. Η Inter IKEA Systems χρησιμοποίησε αυτά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να δημιουργήσει και να αναπτύξει την ιδέα franchise IKEA. Με άλλα λόγια, ανέπτυξε, ενίσχυσε και διατήρησε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Inter IKEA Systems διαχειρίστηκε επίσης τις συμβάσεις franchise και συγκέντρωσε τα τέλη franchise από τα καταστήματα της IKEA παγκοσμίως.

Το ετήσιο τέλος αδείας που κατέβαλε η Inter IKEA Systems στο Ι.Ι. Η Holding, όπως εγκρίθηκε με μιά φορολογική απόφαση του 2006, αποτελούσε σημαντικό μέρος των εσόδων της Inter IKEA Systems.

Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό μέρος των κερδών του franchise της Inter IKEA Systems μεταφέρθηκε από την Inter IKEA Systems στο I.I. Holding στο Λουξεμβούργο, όπου παρέμεινε αφορολόγητο.
Αυτό συνέβη κυρίως επειδή η συμμετοχή της Ι.Ι Holding ήταν μέρος ειδικού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από το φόρο εταιρειών στο Λουξεμβούργο.

Μετά το 2011 (φορολογική απόφαση του 2011)

Τον Ιούλιο του 2006, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου ήταν παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και απαιτούσε την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Καμία παράνομη ενίσχυση δεν έπρεπε να ανακτηθεί από το Ι.Ι. Holding επειδή το καθεστώς χορηγήθηκε βάσει νόμου του Λουξεμβούργου από το 1929, πριν από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτό είναι ένα ιστορικό στοιχείο της υπόθεσης και δεν αποτελεί μέρος της έρευνας που ξεκίνησε σήμερα.

Το 2011, η Inter IKEA άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαρθρώθηκε. Ως εκ τούτου, η φορολογική απόφαση του 2006 δεν εφαρμόζεται πλέον:

Η Inter IKEA Systems αγόρασε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που κατείχε προηγουμένως η Ι.Ι. Holding. Για τη χρηματοδότηση αυτής της εξαγοράς, η Inter IKEA Systems έλαβε ενδοεταιρικό δάνειο από τη μητρική της εταιρεία στο Λιχτενστάιν.

Οι ολλανδικές αρχές εξέδωσαν στη συνέχεια δεύτερη φορολογική απόφαση το 2011, η οποία ενέκρινε την τιμή που κατέβαλε η Inter IKEA Systems για την απόκτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, ενέκρινε τους τόκους που πρέπει να καταβληθούν στο πλαίσιο του ενδοεταιρικού δανείου προς τη μητρική εταιρεία στο Λιχτενστάιν και την αφαίρεση αυτών των τόκων από τα φορολογητέα κέρδη της Inter IKEA Systems στις Κάτω Χώρες.

Ως αποτέλεσμα των πληρωμών τόκων, ένα σημαντικό μέρος των κερδών του franchise Inter IKEA Systems μετά το 2011 μεταφέρθηκε στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.

Η έρευνα της Επιτροπής

Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεταχείριση που εμφανίζεται στις δύο φορολογικές αποφάσεις μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα φορολογικά πλεονεκτήματα υπέρ της Inter IKEA Systems, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες στις Κάτω Χώρες.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα τη φορολογική μεταχείριση της Inter IKEA Systems βάσει αμφότερων των φορολογικών αποφάσεων:
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν το ετήσιο τέλος αδείας που κατέβαλε η Inter IKEA Systems στη Ι.Ι. Holding, η οποία εγκρίθηκε με τη φορολογική απόφαση του 2006, αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, θα αξιολογήσει εάν το ύψος του ετήσιου τέλους αδείας αντικατοπτρίζει τη συμβολή της Inter IKEA Systems στην επιχείρηση franchise.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον η τιμή Inter IKEA Systems συμφώνησε για την απόκτηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και, συνεπώς, οι τόκοι που καταβλήθηκαν για το ενδοεταιρικό δάνειο, που εγκρίθηκαν με τη φορολογική απόφαση του 2011, αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν η τιμή αγοράς αντανακλά επαρκώς τη συμβολή της Inter IKEA Systems στην αξία της επιχείρησης franchise και το επίπεδο των τόκων που αφαιρείται από τη φορολογική βάση της Inter IKEA Systems στις Κάτω Χώρες.

Η διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας παρέχει στις Κάτω Χώρες και στους ενδιαφερόμενους τρίτους τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις. Δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ιστορικό της έρευνας και Inter IKEA

Η Επιτροπή ζήτησε αρχικά πληροφορίες τον Απρίλιο του 2016 σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις που έδωσαν οι Κάτω Χώρες στον όμιλο Inter IKEA ύστερα από ισχυρισμούς για τυχόν πλεονεκτική φορολογική μεταχείριση και την έκθεση που δημοσίευσε η ομάδα Greens / ELA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η επιχείρηση ΙΚΕΑ χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες ομάδες: Inter IKEA και INGKA.
Τα καταστήματα IKEA μεταφέρθηκαν στην INGKA, η οποία και σήμερα κατέχει τα περισσότερα καταστήματα της IKEA παγκοσμίως.
Η Inter IKEA έλαβε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων, των εμπορικών ονομάτων και των πνευματικών δικαιωμάτων της IKEA. Ο όμιλος Inter IKEA εξακολουθεί να είναι ο ιδιοκτήτης της πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΙΚΕΑ και είναι υπεύθυνος για την εκμετάλλευση της επιχείρησης μέσω ενός μοντέλου franchise.

Keywords
Τυχαία Θέματα