Στο «σφυρί» τρεις «λαϊκές» κατοικίες σε Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα

19:46 10/12/2017 - Πηγή: seleo

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φτάσαμε στο τα «λαϊκά» σπίτια είναι προστατευμένα από τους πλειστηριασμούς.

Όμως έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή φαίνεται πως καταρρίπτουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στο φως της δημοσιότητας δύο περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσα στο 2018, καθώς και μία κατάσχεση ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο ύψους

μόλις 9.323 ευρώ.

Από τους δύο πλειστηριασμούς, ο πιο άμεσα προγραμματισμένος (14.2.2018) αφορά σε ακίνητο, 82,62 τ.μ., στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και θα διεξαχθεί για οφειλές προς την τράπεζα ύψους 124.570,55 ευρώ. Ετερος πολίτης στη Θεσσαλονίκη χάνει το σπίτι του (68,46 τ.μ.), στις 2.5.2018, οπότε και έχει οριστεί η ημερομηνία ρευστοποίησης, καθώς προ ετών έλαβε δάνειο σε ελβετικό φράγκο και λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία (ευρώ-ελβετικό φράγκο) δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του, με αποτέλεσμα να χρωστάει σήμερα στο συνεργαζόμενο πιστωτικό ίδρυμα 134.039,2754 ευρώ.

Πρόσθετα, η κατάσχεση αφορά σε σπίτι, 52 τ.μ., αξίας, 70.000 ευρώ, στην περιοχή του Αλίμου και πραγματοποιήθηκε (22/11) για χρέος ύψους 9.322,90 ευρώ στη ΔΟΥ της περιοχής λόγω αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Το συγκεκριμένο ποσό προέκυψε από συσσωρεμένες δόσεις περασμένων ετών στις οποίες δεν μπόρεσε, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να ανταποκριθεί η κοπέλα που διέμενε στο σπίτι. Ακριβώς επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να το συντηρήσει μετακόμισε στη μητέρα της, γι’ αυτόν το λόγο και το ακίνητο δεν είναι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία.

Παίρνουν θέση τα Funds

Από 1.1.2018 που αναμένεται να απελευθερωθούν πλήρως οι πωλήσεις δανείων στο… χορό των πλειστηριασμών θα μπουν δυναμικά και οι εξειδικευμένες εταιρίες στην αναζήτηση και την αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, πρόκειται πολύ απλά για τα λεγόμενα funds. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αποτελεί αποδέκτη επικριτικών σχολίων επειδή άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και τα funds θα κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά… Θα αγοράζουν δάνεια πολύ φτηνά (ακόμη στο 5% της αξίας τους) και θα μπορούν -στο πλαίσιο της διαχείρισής τους- όπως και οι τράπεζες να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού.

Σημειώνεται πως τα funds υποχρεούνται να τηρούν την ελληνική νομοθεσία (π.χ. νόμο Κατσέλη), όχι όμως και τις όποιες συμφωνίες κυρίων (εξαιρούνται των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προς το παρόν, ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ). Κυρίως, μάλιστα, όταν αυτές δεν επιβεβαιώνονται, επισήμως τουλάχιστον, και από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση-τράπεζες).

Με άλλα λόγια, μέχρι το τέλος του 2017 προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, η προστασία από πώληση σε fund δεν σημαίνει και προστασία από τον πλειστηριασμό. Με στόχο να γλιτώσει το… σφυρί ο δανειολήπτης στο… κόκκινο θα πρέπει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες (π.χ. δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη) για τη ρύθμιση του δανείου του.

Keywords
Τυχαία Θέματα