Δείτε πως ο διαλογισμός, σας κάνει πολύ πιο ικανότερους οδηγούς (ΒΙΝΤΕΟ)

18:16 10/12/2017 - Πηγή: seleo

Είναι η οδήγηση «εγκεφαλική υπόθεση»; Στελέχη της Ford και του King’s College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη έρευνα που τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με αυτά, απλές ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού σε συνδυασμό με μια τεχνική οπτικοποίησης που χρησιμοποιεί λέξεις – κλειδιά (keywords) για την περιγραφή της δραστηριότητας που πρόκειται να ακολουθήσει, βοήθησαν τους οδηγούς να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την επίδοσή τους κατά 50%.

H επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την εξέταση EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα)

για να διαπιστώσει κατά πόσον οι απλοί οδηγοί μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους, ώστε να αποδίδουν καλύτερα σε απαιτητικές συνθήκες χειρισμού του αυτοκινήτου.

Οι ερευνητές της Ford και του King’s College London χρησιμοποίησαν ακουστικά EEG για να αναλύσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου επαγγελματιών οδηγών αγώνων, όπως καταγράφηκε σε έναν προσομοιωτή αγώνων ταχύτητας (racing simulator). Ανάμεσα στους οδηγούς ήταν ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC Σεμπαστιάν Οζιέ και ο τρεις φορές νικητής του τίτλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA (WTCC) Άντι Πριό – οδηγοί που γνωρίζουν πώς να αποδίδουν το μέγιστο σε συνθήκες πίεσης.

Στη συνέχεια, καθημερινοί οδηγοί κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο – αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί είχαν προετοιμαστεί με εγκεφαλικές ασκήσεις πριν από την δραστηριότητα, ενώ άλλοι δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι όταν κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες και σε κατάσταση υψηλής συγκέντρωσης, ο εγκέφαλος των οδηγών αγώνων είχε 40% καλύτερη αντίσταση στη διάσπαση της προσοχής συγκριτικά με το μέσο όρο. Η πραγματική αποκάλυψη όμως, ήταν πως όταν οι καθημερινοί οδηγοί έκαναν μερικές απλές νοητικές ασκήσεις, μπορούσαν να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο επίδοσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα χρησιμοποιηθούν από τη Ford για την εξέλιξη ενός αγωνιστικού κράνους εξοπλισμένου με εγκεφαλογράφο (EEG) για τους επαγγελματίες οδηγούς της. Έτσι, τα δεδομένα της δραστηριότητας του εγκεφάλου θα μπορούν να μεταδίδονται στην ομάδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μαζί με τα υπόλοιπα δεδομένα τηλεμετρίας του αυτοκινήτου. Ενώ φυσικές λειτουργίες όπως η εφίδρωση και οι καρδιακοί παλμοί ήδη παρακολουθούνται, η Ford πιστεύει ότι η κατανόηση της πνευματικής κατάστασης του οδηγού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα – και η λήψη των ανάλογων αποφάσεων – είναι το επόμενο στάδιο αύξησης της απόδοσης.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι οδηγοί στην καθημερινότητά μας αντίστοιχα, είναι να συγκεντρωνόμαστε απόλυτα στη διαδικασία της οδήγησης, να μην αποσπάμε την προσοχή μας και να «καθαρίζουμε» το μυαλό μας από σκέψεις και εικόνες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Μα αυτό τον τρόπο θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και με το σωστό τρόπο, σε κάθε απρόοπτο που θα βρεθεί στο δρόμο μας.

{youtube}fG4DO22bWLo{/youtube}

Πηγή: reader.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα