Την "πολύ γρήγορη" και "πολύ αργή" μουσική απαγορεύει η Τσετσενία

Το "Texas Hold 'Em" της Μπιονσέ έχει θεμιτή "ταχύτητα" για τις τσετσενικές αρχές αλλά το "Imagine" του Τζον Λένον, όχι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσετσενίας ανακοίνωσε ότι, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Μούσα Ντατάγιεφ, και με σύμφωνη γνώμη του ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση όσων τραγουδιών δεν καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα "μουσικά, φωνητικά και χορογραφικά" έργα οφείλουν να κινούνται σε ρυθμό μεταξύ των 80 και 116 χτύπων το λεπτό (BPM) προκειμένου να "συνάδουν με την

τσετσενική νοοτροπία και την αίσθηση του ρυθμού", δήλωσε ο Ντατάγιεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

"Ο δανεισμός μουσικής κουλτούρας από άλλους λαούς είναι απαράδεκτος", ανέφερε ο Ντατάγιεφ. "Οφείλουμε να μεταφέρουμε στο λαό και στο μέλλον των παιδιών μας την πολιτιστική κληρονομιά του λαού της Τσετσενίας. Αυτό συμπεριλαμβάνει το σύνολο του φάσματος των ηθικών προτύπων ζωής για τους Τσετσένους".

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι καλλιτέχνες έχουν περιθώριο έως την 1η Ιουνίου ώστε να ξαναγράψουν όσα κομμάτια δεν ανταποκρίνονται στο νέο κανόνα, αν και παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Η Τσετσενία, μια χώρα στο Βόρειο Καύκασο, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, μουσουλμάνους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρότι επιχείρησε δύο φορές να ανεξαρτητοποιηθεί, τη δεκαετία του 1990 και αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ηττήθηκε και παραμένει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρ' όλα αυτά, διατήρησε τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, όπου οι λαογραφικές παραδόσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η παραδοσιακή μουσική της Τσετσενίας περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια και επικές μπαλάντες.

Η απόφαση της τσετσενικής κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στο τι θεωρείται αποδεκτή μουσική θέτει εκτός νόμου τα περισσότερα είδη σύγχρονης μουσικής. Κατηγορίες ηλεκτρονικής μουσικής, όπως house, techno και dubstep, τείνουν να κινούνται σε ρυθμούς που υπερβαίνουν τα 116 BPM, όπως αναφέρει η Izotope, εταιρία ανάπτυξης μουσικού λογισμικού, ενώ το τέμπο των μεγαλύτερων μουσικών επιτυχιών της ποπ σκηνής τη δεκαετία του 2020 ήταν τα 122 BPM, σύμφωνα με το BBC.

Το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας θα θεωρούταν υπερβολικά αργός, σύμφωνα με τα νέα όρια, στα 79 BPM. Αντίθετα, θα επιτρεπόταν η hip-hop μουσική, που γενικά κινείται μεταξύ των 85 και 95 ΒΡΜ.

Το "Stayin' Alive" των Bee Gees, στα 104 BPM θα ήταν θεμιτό για τα ήθη και έθιμα της Τσετσενίας, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, όπως και το "Dancing Queen" των ABBA, στα 101 ΒΡΜ, όμως το "Hello" της Αντέλ (79 BPM) θα θεωρούταν υπερβολικά αργό και το Hotel California, των Eagles (147 BPM) υπερβολικά γρήγορο.

Ακόμη, δηλαδή, κι αν δεχόταν κανείς πως το μέτρο αυτό σκοπό έχει να διαφυλάξει τις μουσικές παραδόσεις της Τσετσενίας και να περιορίσει τις "κακές επιδράσεις" της Δύσης, είναι τόσο φαιδρά αυθαίρετο στο πώς ορίζει το "αποδεκτό" τέμπο ώστε χάνεται κάθε νόημα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα