Volvo: Πλήρης μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2024

Η εποχή των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων φτάνει στο τέλος της για τη Volvo.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα κατασκευάσει το τελευταίο πετρελαιοκίνητο όχημά της στις αρχές του 2024, σταματώντας την παραγωγή ενός συστήματος κίνησης που κάποτε κυριαρχούσε στους ευρωπαϊκούς δρόμους, που όμως σταδιακά καταργείται.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή για τη Volvo, η οποία μόλις πριν από τέσσερα

χρόνια θεωρούσε τους κινητήρες ντίζελ τον πυρήνα της γκάμας της, ειδικά στην Ευρώπη. Σήμερα, τα υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των πωλήσεων νέων οχημάτων σε όλη την Ευρώπη (στοιχεία Ιουλίου 2023) ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ έχει πέσει στο 14%. Αυτά πιθανότατα είναι και τα στοιχεία που οδήγησαν τη Volvo στη σχετική ανακοίνωση, με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Δύο βασικοί παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την ταχεία στροφή από το ντίζελ. Πρώτον, η πρώιμη επιτυχία της Tesla με τα premium ηλεκτρικά οχήματα κατέδειξε τη σοβαρή ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όταν οι καταναλωτές είδαν ότι μπορούσαν να αποκτήσουν εκπληκτική επιτάχυνση και προηγμένη τεχνολογία σε κομψά αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές ρύπων από την Tesla, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ανέλαβαν δράση. Όπως παρατήρησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Hakan Samuelsson, η Tesla προσέφερε οχήματα για τα οποία οι άνθρωποι έκαναν κυριολεκτικά ουρά για να τα αγοράσουν, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε χώρος στην αγορά για εταιρείες όπως η Volvo να ασχοληθούν επίσης με την ηλεκτροκίνηση.

Ο δεύτερος λόγος που απομάκρυνε τη Volvo και άλλες εταιρείες από το ντίζελ ήταν το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen το 2015, γνωστό ως Dieselgate. Η VW πιάστηκε να εγκαθιστά συσκευές αντιγραφής για να εξαπατά τις δοκιμές εκπομπών ρύπων, βλάπτοντας σοβαρά τη φήμη του ντίζελ. Το επεισόδιο ανέδειξε πόσο ρυπογόνοι είναι πραγματικά οι κινητήρες ντίζελ σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις. Στον απόηχο του σκανδάλου, οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις, ενώ αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν κατά του ντίζελ.

Με την αγορά να τείνει ξεκάθαρα προς την ηλεκτροκίνηση, η Volvo επιθυμεί να κάνει τη σχετική μετάβαση γρήγορα. Η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να πουλάει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα ξοδέψει “άλλη δεκάρα από τα χρήματα της Ε&Α για την περαιτέρω ανάπτυξη κινητήρων εσωτερικής καύσης”. Ενώ η Volvo εξακολουθεί να παράγει προς το παρόν ορισμένα μοντέλα με κινητήρα φυσικού αερίου, η εστίασή της είναι ξεκάθαρα στην πλήρη σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών κινητήρων προς όφελος των ηλεκτρικών κινητήριων μονάδων με μπαταρίες μέσα σε αυτή τη δεκαετία.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα