Κυκλοφόρησαν τα iOS 17 και iPadOS 17

Όπως είχε ανακοινώσει, η Apple κυκλοφορεί από σήμερα το iOS 17 και iPadOS 17, για όλες τις συμβατές συσκευές iPhone και iPad.

Στην περίπτωση του iPhone, υποστηρίζονται τα εξής μοντέλα: 

iPhone 14 seriesiPhone SE (2022)iPhone 13 seriesiPhone 12 seriesiPhone SE (2020)iPhone 11 seriesiPhone XS και iPhone
XS MaxiPhone XR

ενώ στη περίπτωση του iPad, το iPad OS 17 μπορεί να εγκατασταθεί σε 

iPad (6th γενιά και νεότερη)iPad Mini (5th γενιά και νεότερη)iPad Air (3rd γενιά και νεότερη)iPad Pro (2nd γενιά και νεότερη)

Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των δύο εκδόσεων. 

Contact Posters

Το iOS 17 επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μια εξατομικευμένη εικόνα της επαφής τους που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας εισερχόμενης τηλεφωνικής κλήσης στο iPhone ενός άλλου ατόμου. Η εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει μια φωτογραφία ή Memoji, ενώ η γραμματοσειρά και το χρώμα φόντου μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στα γούστα του χρήστη. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη στην ενσωματωμένη εφαρμογή του τηλεφώνου και θα είναι διαθέσιμη και για εφαρμογές τηλεφώνου  τρίτων κατασκευαστών.

Το "Hey Siri" γίνεται απλά Siri

Η Apple απλοποίησε τη φωνητική εντολή για την ενεργοποίηση της Siri στο iPhone και σε άλλες συσκευές της, όπως το iPad, το Mac, το HomePod και τα νεότερα AirPods Pro. Αντί για το "Hey Siri", οι χρήστες είναι πλέον σε θέση να λένε απλά "Siri" για να ενεργοποιήσουν τη φωνητική βοηθό ενώ μπορούν να δώσουν πολλαπλές εντολές στη σειρά χωρίς να χρειάζεται να ξανακαλέσουν τη Siri.

NameDrop

Το NameDrop επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται εύκολα πληροφορίες επαφών φέρνοντας τα iPhone τους κοντά. Και τα δύο άτομα μπορούν να επιλέξουν τους συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα ήθελαν να μοιραστούν και μπορούν επίσης να μοιραστούν την εικόνα (Contact Poster) που συνοδεύει την επαφή τους.

Interactive Widgets

Από τις σημαντικότερες νέες λειτουργίες, τα διαδραστικά (interactive) widgets είναι πλέον διαθέσιμα στο iPhone σε όλη τη Home Screen, την οθόνη κλειδώματος και τη νέα προβολή StandBy. Η Apple έδωσε μερικά παραδείγματα για το πως ένας κάτοχος iPhone μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαδραστικά widgets, όπως η επισήμανση μιας υπενθύμισης ως ολοκληρωμένης, η αναπαραγωγή ή η παύση ενός τραγουδιού/podcast και ο έλεγχος έξυπνων συσκευών στην εφαρμογή Home. Παράλληλα αναμένεται να προστεθούν στο μέλλον πολλές περισσότερες δυνατότητες καθώς οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών θα αναβαθμιστούν με σχετική υποστήριξη τους επόμενους μήνες.

Τα widgets της Αρχικής Οθόνης προσέφεραν περιορισμένη λειτουργικότητα μέχρι τώρα, καθώς η Apple δεν επέτρεπε στους προγραμματιστές να συμπεριλάβουν κύλιση, κουμπιά ή animation.

Apple Maps Offline

Οι Χάρτες της Apple αντιγράφουν μια βασική λειτουργία των Χαρτών της Google στο iOS 17 με τη δυνατότητα λήψης χαρτών για χρήση χωρίς σύνδεση. Η Apple αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν μια συγκεκριμένη περιοχή χάρτη και να έχουν πρόσβαση σε πλοήγηση turn-by-turn, να δουν τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξής τους, να βρουν μέρη και πολλά άλλα όταν ένα iPhone δεν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi.

StandBy

Το StandBy είναι μια νέα προβολή πλήρους οθόνης που παρέχει πληροφορίες που μπορούν να προβληθούν με μια ματιά και έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλονται από απόσταση όταν το iPhone βρίσκεται σε οριζόντια θέση και φορτίζει παράλληλα. Το περιβάλλον της λειτουργίας StandBy μπορεί να εμφανίζει ένα ρολόι σε διάφορα στυλ, ένα ημερολόγιο, αγαπημένες φωτογραφίες, την πρόγνωση του καιρού, χειριστήρια αναπαραγωγής μουσικής, widgets και άλλα.

Το StandBy έχει σχεδιαστεί κυρίως για ένα iPhone που φορτίζει σε κομοδίνο, πάγκο κουζίνας ή στο γραφείο και υποστηρίζει Live Activities, Siri, εισερχόμενες κλήσεις και μεγαλύτερες ειδοποιήσεις. Η λειτουργία λειτουργεί επίσης με την πάντα ενεργοποιημένη οθόνη του iPhone 14 Pro και δεν είναι διαθέσιμη στα απλά μοντέλα.

Ανανέωση στην οθόνη κλειδώματος του iPadOS 17

Το iOS 16 έφερε μερικές μεγάλες βελτιώσεις στην οθόνη κλειδώματος του iPhone. Δυστυχώς, καμία από αυτές τις αλλαγές δεν μεταφέρθηκε και στο iPadOS 16, κάτι που γίνεται τώρα με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Έτσι μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα και τα στυλ γραμματοσειράς, να ανακατεύετε δυναμικά σύνολα φωτογραφιών ως φόντο και να δημιουργείτε μοναδικά σχέδια που θα βοηθήσουν το tablet σας να ξεχωρίσει. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μια ολόκληρη στήλη με widgets απευθείας στην οθόνη κλειδώματος, καθώς και τα νέες Live Activities που παρακολουθούν γεγονότα όπως χρονοδιαγράμματα, πτήσεις, παραγγελίες φαγητού, σκορ αγώνων και πολλά άλλα.

Αλλαγές στο Stage Manager 

Ο νέος τρόπος multitasking για το iPad που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη έκδοση, επιτρέπει την αλλαγή στο μέγεθος των παραθύρων, τη μετακίνησή τους αλλά και την τοποθέτησή τους όπου σας βολεύει περισσότερο.

Η εφαρμογή Health της Apple ήταν προηγουμένως αποκλειστικά για την οικογένεια iPhone. Η νέα βελτιστοποιημένη έκδοση για το iPad αξιοποιεί τη μεγαλύτερη οθόνη με μια νέα προβολή Αγαπημένων, επιπλέον πληροφορίες με δυνατότητα προβολής και πολλά άλλα. Σχεδόν κάθε λειτουργία που υπάρχει στην εφαρμογή Υγεία του iPhone θα υπάρχει και εδώ.

Το iPad υποστηρίζει τώρα εξωτερικές κάμερες

Για πρώτη φορά, η Apple προσθέτει υποστήριξη εξωτερικής κάμερας στο iPad, με στόχο εφαρμογές όπως το FaceTime. Όχι μόνο θα μπορείτε να συνδέσετε μια κάμερα, αλλά θα δείτε επίσης υποστήριξη και για εξωτερικές οθόνες με ενσωματωμένες κάμερες.

Health App στο iPad

Η εφαρμογή Health της Apple ήταν προηγουμένως αποκλειστικά για την iPhone σειρά. Η νέα βελτιστοποιημένη έκδοση για το iPad αξιοποιεί τη μεγαλύτερη οθόνη με μια νέα προβολή Αγαπημένων, επιπλέον πληροφορίες με δυνατότητα προβολής και πολλά άλλα. Σχεδόν κάθε λειτουργία που υπάρχει στην εφαρμογή Υγεία του iPhone θα τη βρείτε και εδώ.

Coming Soon..

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έτσι και με το iOS/iPadOS 17, μερικές λειτουργίες θα κάνουν την εμφάνισή τους τους επόμενους μήνες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εφαρμογή Journal για καταγραφή σημαντικών στιγμών, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων με τη χρήση AirDrop αλλά αυτή τη φορά μέσω Internet.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα