Ο Ερντογάν επικήρυξε με 1 εκατ. δολάρια τον Αντίλ Οκσούζ, ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος

Η Τουρκία προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του φυγόδικου Αντίλ Οκσούζ, του 50χρονου καθηγητή Θεολογίας, του αποκαλούμενου ιμάμη της πολεμικής αεροπορίας, που θεωρείται ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θεωρείται ως άνθρωπος του Φετουλάχ Γκιουλέν και εκτιμάται ότι η σύλληψή του θα αποδείξει τους ισχυρισμούς ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ

ιμάμης, ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε το πραξικόπημα.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως ο Οκσούζ συνελήφθη κοντά σε αεροπορική βάση της Άγκυρας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, αλλά αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες αργότερα από έναν δικαστή, που ήταν και αυτός οπαδός του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και διαφεύγει έκτοτε.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Οκσούζ χρησίμευσε ως ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του Γκιουλέν και εκείνων που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα, ταξιδεύοντας μεταξύ Τουρκίας και Πενσιλβάνια για να παραλαμβάνει και να μεταδίδει τις παραγγελίες του κληρικού.

Ο Οκσούζ ζούσε μια ήσυχη ζωή: Γεννήθηκε σε χωριό, σπούδασε Θεολογία και έγινε βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, δύο ώρες μακριά οδικώς από την Κωνσταντινούπολη. Παντρεύτηκε, έχει δύο παιδιά και δεν δημοσίευσε ποτέ τίποτα εκτός από τη διατριβή του.

Αλλά το ταξιδιωτικό ιστορικό του Οκσούζ φαίνεται πράγματι υπερβολικό για το μέτριο εισόδημα ενός πανεπιστημιακού από την επαρχία. Την τελευταία δεκαετία ταξίδεψε στο εξωτερικό περισσότερο από 100 φορές, συχνά στις ΗΠΑ. Τούρκοι εισαγγελείς λένε πως ο Οκσούζ κάλεσε τον Ιούλιο του 2016 τους στρατιωτικούς συνωμότες σε μια βίλα στην Άγκυρα για να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες για το πραξικόπημα - κατηγορία που βασίζεται στις μαρτυρίες δύο απολυμένων αξιωματικών με τις κωδικές ονομασίες «Şapka» («καπέλο») και «Kuzgun» («κοράκι»), οι οποίοι λένε ότι ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση ο Οκσούζ έκανε άλλο ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Στις 11 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν από το κίνημα του τουρκικού στρατού ενάντια στον Ερντογάν, επιβιβάστηκε σε πτήση της Turkish Airlines από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τη Νέα Υόρκη.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού του ο Οκσούζ έλαβε την τελική έγκριση του Γκιουλέν για το πραξικόπημα. Δύο μέρες αργότερα, τα τανκς απέκλεισαν τις γέφυρες του Βοσπόρου στην Πόλη, στρατιώτες κατέλαβαν την πλατεία Ταξίμ και μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση Ακιντζί για να βομβαρδίσουν το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Λένε ότι ο Οκσούζ ήταν ο «ιμάμης της πολεμικής αεροπορίας» του κινήματος των γκιουλενιστών. Αλλά η παρουσία του στη βάση Ακιντζί κατά τη στιγμή του πραξικοπήματος δεν έχει αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Οκσούζ συνελήφθη κοντά στην περίμετρο της βάσης το πραξικόπημα είχε ήδη αποτύχει. Χιλιάδες πολίτες είχαν βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αντιμετωπίζοντας τα τανκς και τους ένοπλους στασιαστές.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Οκσούζ έχει προκαλέσει όργιο φημών στην Τουρκία σχετικά με τον ρόλο του στο πραξικόπημα. Τα ίχνη του έχουν χαθεί. Πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν κατά καιρούς ότι έχει θεαθεί σε διάφορα μέρη, από το Μπατούμι, ένα θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι την αγορά Πορτομπέλο του Λονδίνου.

Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι έγραψαν ότι ο θεολόγος ήταν πράκτορας της CIA. Οι εφημερίδες έχουν χαρακτηρίσει τον Οκσούζ «μαύρο κουτί» της απόπειρας πραξικοπήματος: θεωρείται ο άνθρωπος που κρατά όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη συνωμοσία για την ανατροπή του Ερντογάν. Σχολιαστές και αναλυτές που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι ο Οκσούζ μπορεί να μην ήταν ο ηγέτης των γκουλενιστών στην αεροπορία, αλλά ο «ιμάμης ολόκληρου του στρατού».

Keywords
Τυχαία Θέματα