Τo zarpanews.gr στη ναυαρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού – Τα Rafale στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” που έδεσε στη Σούδα | Video+Photos

Έχοντας πλήρωμα 1800 ανθρώπων, μήκος 260 μέτρων και φέροντας 20 αεροσκάφη Rafale, 2 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2C Hawkeye και 4 ελικόπτερα, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, η ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, κατέπλευσε την Παρασκευή στον προβλήτα Κ-14 της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα.

Το εντυπωσιακό πλοίο, εκτοπίσματος 42.500 τόνων και βυθίσματος 9 μέτρων, ναυπηγήθηκε τη

δεκαετία του 1990 και η πρώτη του αποστολή σημειώθηκε το 2001. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε αρχικά, μια σειρά αναβαθμίσεων βοήθησε στο να ξεπεραστούν και πλέον το αεροπλανοφόρο υπηρετεί απρόσκοπτα το γαλλικό ναυτικό.

Το zarpanews.gr βρέθηκε στο “Charles de Gaulle”, σε μια ξενάγηση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Γαλλίας για τα ΜΜΕ και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μαχητικά Rafale, το κατάστρωμα πτήσεων, τη γέφυρα και το υπόστεγο, το κατάστρωμα δηλαδή που χρησιμοποιείται ως “γκαράζ” για εργασίες σε αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το κατάστρωμα πτήσεων

Το αεροπλανοφόρο δεν έφερε τον μέγιστο αριθμό αεροσκαφών που μπορεί θεωρητικά να μεταφέρει, είχε όμως συνολικά 20 αεροσκάφη Rafale M, τη ναυτική έκδοση δηλαδή του μαχητικού. Περπατώντας στο κατάστρωμα, μπορούσε κανείς κυριολεκτικά να αγγίξει τα όμορφα αεροσκάφη και να αισθανθεί το ψυχρό μέταλλο της ατράκτου τους: Το πλοίο μπορεί να επιχειρεί και σε συνθήκες κακοκαιρίας και κυματισμού, καθως φέρει εξισορροπητή που μειώνει σημαντικά την ταλάντωση από τα κύματα. Στρέφει την πλώρη του προς την κατεύθυνση του ανέμου, καθώς ο αντίθετος άνεμος βοηθάει στην απονήωση των αεροσκαφών.

Ωστόσο, το δυσκολότερο μέρος μια πτήσης είναι η επιστροφή στο πλοίο. Ο χώρος που έχει στη διάθεσή του ένας πιλότος για να προσνηωθεί στο κατάστρωμα δεν ξεπερνάει τα 45 μέτρα. Ναι μεν έχει στη διάθεσή του όργανα ακριβείας, αλλά πρέπει να πετύχει τη σωστή περιοχή που είναι πολύ μικρή και αν δεν το κάνει… πατάει γκάζι, παίρνει ύψος και φεύγει για δεύτερη προσπάθεια.

Αν το πετύχει όμως, το μαχητικό θα γαντζωθεί στο χοντρό συρματόσχοινο που τεντώνεται στο κατάστρωμα από αυτές τις υποδοχές:Τα βαθουλώματα στο κατάστρωμα χρησιμεύουν στο να ασφαλίζονται τα αεροπλάνα, να δένουν δηλαδή στο επιθυμητό σημείο με αλυσίδες: Ένα αεροσκάφος E-2C μεταφερόταν επί του καταστρώματος.  Την ώρα της επίσκεψης, στο αεροπλανοφόρο βρέθηκαν και αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ νωρίτερα το πλοίο επισκέφθηκε ο αρχηγός ΓΕΝ.Πάνω από το κατάστρωμα υψώνεται η νησίδα, η υπερκατασκευή που θυμίζει πύργο όπου βρίσκονται ο χώρος ελέγχου πτήσεων αλλά και η γέφυρα του πλοίου. Η γέφυρα του αεροπλανοφόρου

Όποιος περίμενε ότι στη γέφυρα του πλοίου θα έβρισκε πλήθος οργάνων, φώτων, μοχλών και άλλων εξαρτημάτων, μάλλον απογοητεύτηκε. Η γέφυρα του “de Gaulle” είναι λιτή, με τη θέση του πλοίαρχου να βρίσκεται αριστερά, ωστε να μπορεί να βλέπει απευθείας τί συμβαίνει στο κατάστρωμα.  Τα όργανα είναι σχεδόν όλα ψηφιακά, με πολλές οθόνες και σχετικά λίγα πλήκτρα. Δεν λείπουν πάντως οι παραδοσιακές ναυτικές πυξίδες. Το υπόστεγο

Τα Rafale και τα υπόλοιπα αεροσκάφη απαιτούν συντήρηση, η οποία δεν γίνεται στο κατάστρωμα πτήσεων, αλλά εντός του πλοίου. Με έναν ειδικό “ανελκυστήρα” τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα κατεβαίνουν στο υπόστεγο όπου μηχανικοί αναλαμβάνουν να τα επαναφέρουν σε αξιόμαχη κατάσταση αλλά και να τα εξοπλίσουν.

Στο υπόστεγο βλέπει κανείς κινητήρες, εξαρτήματα, οπλισμό και πλήθος μηχανικών να δουλεύει πάνω σε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από ένα Rafale την ώρα της επίσκεψής μας αφαιρούσαν τα canards, τα μπροστινά πτερύγια ελιγμών: Άλλοι μηχανικοί εργάζονταν σε ένα ελικόπτερο SA Dauphin 2: Η ζωή του πληρώματος κυλάει σε βάρδιες, με τον καθένα να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και να τα εκτελεί καθημερινά. Μια στιγμή που άλλαξε τη ρουτίνα της υπηρεσίας ήταν όταν σύσσωμο το πλήρωμα παρακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ, ενώ το “Charles de Gaulle” έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Μπορεί η Γαλλία να ηττήθηκε από την Αργεντινή, ήταν όμως μια στιγμή που έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά, έλεγαν αξιωματικοί.

Το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” θα παραμείνει στη Σούδα | Video+Photosμέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση “Neptune Strike” που θα διεξαχθεί ανοιχτά της Κρήτης. Αναμένεται δε να παραμείνει στη Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης
Φωτό: Δημήτρης Ροζάκης

The post Τo zarpanews.gr στη ναυαρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού – Τα Rafale στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” που έδεσε στη Σούδα | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα